ایران: عطش جنگ هم باید همراه با سردسته جنگطلبان برود

ایران روز چهارشنبه چندین ساعت پس از برکناری جان بولتون، مشاور امنیت ملی کاخ سفید گفت که واشنگتن «باید از جنگطلبان» فاصله بگیرد و تهران همچنان خواستار رفع تحریمها پیش از هرگونه مذاکرهای است.
دونالد ترامپ، رئیس جمهوری ایالات متحده آمریکا روز سهشنبه جان بولتون را از سمت مشاور امنیت ملی کاخ سفید اخراج کرد و وعده داد تا یک هفتۀ دیگر جانشین او را معرفی کند. برخی از کارشناسان معتقدند این موضوع میتوان مسیر مذاکره آمریکا و ایران را هموارتر کند.
روحانی: آمریکا باید سیاستهای جنگطلبی و فشار حداکثری را رها کند
با این حال، حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران در جلسه هیات دولت بدون اشاره به نام بولتون، گفت: «آمریکا باید بفهمد که جنگطلبی و جنگطلبان سودی ندارد و باید جنگطلبان را کنار گذاشته و سیاستهای جنگطلبی و فشار حداکثری را رها کند.»
وی افزود: «در حالی که دشمن فشار حداکثری را وارد میکند، مسیر ما ایستادگی و مقاومت است.»
خروج آمریکا از برجام در تاریخ ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۷ و بازگشت تحریمها، نقطه آغاز افزایش تنشها بین ایران و آمریکا بود که با لغو معافیت چند کشور از خرید نفت ایران به منظور به صفر رساندن صادرات نفت این کشور اوج گرفت. ایران در نخستین سالگرد خروج ایالات متحده از توافق هستهای سال ۲۰۱۵ در چند نوبت تعهدات برجامی خود را کاهش داد.
آقای ترامپ معتقد است که توافق سال ۲۰۱۵ مواردی مانند برنامه موشکی یا رفتارهای منطقهای ایران را در بر نمیگیرد.
کاخ سفید هدف از بازگرداندن تحریمها و اعمال تحریمهای جدید را آوردن «فشار حداکثری» به تهران عنوان میکند تا برای یک توافق جدید و سختتر ایرانیها را به پای میز مذاکره بیاورد.
بلافاصله پس از خروج جان بولتون از دولت ترامپ، مایک پمپئو، وزیر امور خارجه ایالات متحده گفت که ترامپ حاضر است در مجمع عمومی سازمان ملل بدون پیش شرط با روحانی دیدار کند.
همزمان با این رویدادها، مجید تخت روانچی، نماینده دائم ایران در سازمان ملل متحد برکناری جان بولتون از سمت مشاور امنیت ملی ترامپ را یک مساله داخلی دانست و گفت مادامی که «سیاست تروریسم اقتصادی واشنگتن علیه مردم ایران» لغو نشود، مذاکره با آمریکا منتفی است.
آقای تخت روانچی در گفتوگو با خبرگزاری ایرنا درباره تاثیر برکناری جان بولتون در کاهش جنگ طلبی و تندرویهای واشنگتن نیز اظهار کرد: «قضاوت در این باره زود است، بولتون به تندرویی معروف بود و این را خود آقای ترامپ هم به صراحت مطرح کرده بود.»
وی افزود: «بنابراین موضع ما کاملا روشن است و آمریکایی هم می دانند که فشار حداکثری را به هیچ وجه نمی پذیریم و تحریم هایی که علیه مردم ایران شده است را ظالمانه می دانیم که باید لغو شوند.»
بیشتر بخوانید:اخراج بولتون و تاثیر آن بر سیاستهای آمریکا در قبال ایران، افغانستان و کره شمالی
ظریف: عطش جنگ باید همراه با سردسته جنگ طلبان برود
از سوی دیگر، محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران نیز در توئیتی به اخراج بولتون واکنش نشان داد و گفت: «عطش جنگ - فشار حداکثری- نیز باید همراه با سردسته جنگ طلبان برود.»
وی در این توئیت تاکید کرد در حالی که جهان میخواست از اخراج مرید گروه بی در کاخ سفید نفس بکشد، پمپئو و منوچین تشدید تروریسم اقتصادی علیه ایران را اعلام کردند.
«گروه بی» تعبیری است که وزیر خارجه ایران از مدتها پیش برای بولتون، نتانیاهو معروف به بی بی، بن سلمان، ولیعهد عربستان و بن زائد، ولیعهد ابوظبی بهکار میبرد و آنها به جنگ طلبی متهم میکند.
اشاره ظریف در توئیت امروز خود به تحریمهای جدید آمریکا علیه سپاه پاسداران، حزب الله لبنان و حماس است که روز گذشته بهطور مشترک توسط استیون منوچین وزیر خزانهداری آمریکا ومایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا اعلام شد.