از زمان وقوع کودتای نافرجام در ترکیه تاکنون نزدیک به سه سال میگذرد و دولت آنکارا تاکنون ۷۷ هزار تن را به اتهام پیوند با این کودتا به زندان افکنده است تا زمان دادگاهی آنان فرا برسد.
دولت ترکیه دستور بازداشت ۸۲ فرد نظامی را به ظن پیوند با کودتای نافرجام تیرماه ۱۳۹۵ در این کشور صادر کرد. ترکیه این کودتا را به شبکه فتحالله گولن، منتقد ساکن آمریکا نسبت میدهد، اتهامی که آقای گولن آن را رد میکند.
خبرگزاری آناتولی بامداد سهشنبه ۱۱ تیر با انتشار این خبر نوشت که پلیس در تدارک عملیاتی برای بازداشت ۴۲ نفر از متهمان جدید در شهر ازمیر و ۱۷ شهر دیگر است. مقامهای ترکیه میگویند این متهمان به وسیله تلفن عمومی با شبکه گولن در تماس بودهاند.
به نوشته آناتولی، نظیر این عملیات برای دستگیری ۴۰ متهم دیگر در قونیه و ۲۵ شهر دیگر ترکیه انجام شده و این افراد بازداشت شدهاند. در میان این گروه نام سربازانی به چشم میخورد که هماکنون مشغول خدمت در ارتش هستند.
فتحالله گولن که منتقد اصلی دولت کنونی ترکیه به شمار میرود، از سال ۱۹۹۹ در ایالت پنسیلوانیای آمریکا در تبعید خودخواسته به سر میبرد. رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه گولن را به برنامهریزی کودتای سال ۱۳۹۵ متهم میکند، اتهامی که گولن هرگز نپذیرفته است.
پیشینه بازداشت متهمان کودتا
از زمان وقوع کودتای نافرجام در ترکیه تاکنون نزدیک به سه سال میگذرد و دولت آنکارا تاکنون ۷۷ هزار تن را به اتهام پیوند با این کودتا به زندان افکنده است تا زمان دادگاهی آنان فرا برسد.
۱۵۰ هزار تن دیگر نیز که در ارتش و بخشهای مختلف دولتی مشغول کار بودهاند به همین اتهام از کار برکنار یا از حقوق خود محروم شدهاند. عملیات بازداشت افراد متهم هماکنون نیز به طور دائم در این کشور ادامه دارد.
نهادهای حقوق بشری بینالمللی و متحدان غربی ترکیه از گسترش دامنه سرکوب در این کشور ابراز نگرانی کرده و میگویند که رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه از کودتای نافرجام برای حذف نیروهای مخالف استفاده میکند.
دولت آنکارا همواره با یادآوری «جدی بودن تهدید» علیه ترکیه، رفتار خود را در انجام اقدامات امنیتی علیه متهمان توجیه کرده و در صدد ریشهکن ساختن تمامی فعالیتهای شبکه فتحالله گولن در کشور است.