لهستان: کشورهای بلوک شرق سابق اروپای غیرمتمرکزتری میخواهند

ماتئوش موراویتسکی، نخست وزیر لهستان، روز چهارشنبه ۲ مه در پایان اجلاس ۱۳ کشور تازهوارد به اتحادیه اروپا گفت اغلب کشورهای کمونیستی سابق که در ۱۵ سال اخیر به اتحادیه اروپا پیوستهاند خواهان واگذاری قدرت بیشتر از سوی اتحادیه هستند.
اظهارات وی تاکیدی دوباره بر شکافی جدی میان دولتهای بلوک شرق سابق از یک سو و کمیسیون اروپا شامل کشورهای باسابقه نظیر فرانسه از سویی دیگر است.
این دولتهای استقلال یافته پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی میگویند اتحادیه اروپا با آنان همچون «کشور درجه دوم» برخورد میکند.
آقای موراویتسکی در ورشو خطاب به خبرنگاران گفت: «وقتی ضرورتی وجود ندارد، اتحادیه اروپا باید کشورها را به تواناییهای خودشان وابگذارد... ما این را با یک صدای واحد از اروپای مرکزی میگوییم.»
بیشتر بخوانید:
- نخست وزیر لهستان: ما شریک قابل اعتمادی برای اتحادیه اروپا هستیم
- رهبران ۴ کشور اروپای شرقی نشست اتحادیه اروپا را تحریم کردند
در ماههای اخیر رابطه میان لهستان و اتحادیه اروپا با تنش همراه بوده است.
اتحادیه اروپا پس از آنکه اصلاحات قضایی جدید دولت لهستان را تلاشی برای خدشهدار کردن حاکمیت قانون و تفکیک قوا دانست، علیه ورشو اقامه دعوی کرد. ورشو میگوید این اصلاحات برای بهبود سیستم لازم هستند و اروپا در این خصوص حق دخالت ندارد.
یورکی کاتاینن، نایبرئیس کمیسیون اروپا، که به عنوان نماینده اتحادیه در اجلاس شرکت کرده بود روز چهارشنبه به لهستان هشدار داد اتحادیه اروپا «ماشین پول» نیست و اقدام این کشور در نقض حاکمیت قانون موقعیت ورشو را در این اتحادیه تضعیف کرده است.
لهستان یکی از کشورهای عضو اتحادیه اروپاست که بودجه قابل توجهی را از این اتحادیه دریافت می کند.
در همان حال که سران سیزده کشور در ورشو گرد یکدیگر آمده بودند، صدها هوادار راست افراطی در این شهر دست به تظاهرات زدند. احزاب راست افراطی در این کشورها با اقبال عمومی روبرو بوده اند.
گمانهزنیها حاکی از موفقیت احزاب عوامگرا و مهاجرستیز این کشورها در انتخابات پارلمانی اروپاست که حدود بیست روز دیگر برگزار خواهد شد.