دولت اسلامآباد میگوید تغییرات بسیار مهمی در پاکستان در راه است اما واقعیت سیاسی این کشور پیچیدهتر از این وعده به نظر می رسد.
«تغییر بسیار مهمی در پاکستان در راه است. این چیزی است که دولت اسلامآباد میخواهد همگان آن را قبول کنند.»
به گزارش خبرگزاری رویترز اوایل این ماه مقامات رسمی پاکستان گروهی کوچک از خبرنگاران خارجی را دعوت کردند و برایشان شرحی از رویکرد جدید خود ارائه دادند. بخشی از سند ارائه شده برای انتشار عمومی بود و بخشی میبایست سربسته بماند. در مجموع اما حرف یک چیز بود: پاکستان میگوید از منازعه خسته شده، با افراط گرایی مخالف است، به صلح نگاه مثبت دارد و آماده ریشهکنی فساد است.
همه اینها خوب به نظر میرسد. مشکل فقط اینجاست که هرکس با وضعیت آشنا باشد با تردید شدید به قضیه نگاه میکند.
در راس کشورهای شکاک به پاکستان، هند است که همین اواخر در ۱۴ فوریه، ۴۰ پلیس را در حمله انتحاری گروههای اسلامگرای افراطی از دست داد. گروههایی که دهلینو ادعا میکنند از سوی پاکستان تجهیز و تقویت میشوند.
به کانال تلگرام یورونیوز فارسی بپیوندید
راویش کومار، سخنگوی وزیر خارجه هند میگوید: «پاکستان بعد از هر حمله تروریستی در هند از یک دستورالعمل ثابت پیروی میکند؛ صحبت از «اقدام» برای منحرف کردن فشار بینالمللی تا اینکه اوضاع دوباره آرام شود تا بتواند حمایت و جا دادن به گروههای تروریستی را در خاک خودش ادامه دهد.»
درحالی مواضع تازه پاکستان با واکنش سرد هند مواجه شده است که حزب پیشتاز نارندرا مودی، نخستوزیر هند در انتخابات در حال برگزاری هرچه بیشتر بر آتش ملیگرایی میدمد و دورنمای بهبودی برای روابط هند و پاکستان به چشم نمی خورد.
پاکستان میگوید هند در حال لابی کردن است تا اسلامآباد را وارد لیست سیاه «گروه ویژه اقدام مالی»(موسوم به FATF) کند. این نهاد نظارت میکند که آیا کشور تابع، اقدامات مناسب برای جلوگیری از پولشویی و حمایت مالی از تروریسم را انجام میدهد یا نه. اگر جواب مثبت بود، تبعات آن برای پاکستان بسیار سنگین خواهد بود چرا که میتواند وضع تحریمهای فلجکننده و متعاقب آن قطع شبکه بانکی این کشور با دنیا را در پی داشته باشد.
مطالب یورونیوز را در واتساپ دریافت کنید
این درحالی است که وضع اقتصادی کنونی پاکستان چندان خوب نیست و برای سیزدهمین بار از بانک جهانی وام گرفته است. در همان زمان که دولت عمرانخان قول داده است ۱۰۰ میلیون پاکستانی را از فقر نجات دهد.
پاکستان که در شرایط فعلی به شریک مطمئن نیاز دارد، همزمان در دو جبهه دیگر نیز درگیر است. در گفتگوها بر سر آینده افغانستان، اسلامآباد عنصری کلیدی در مذاکرات طالبان و آمریکا در دوحه است. در آن سو ایران نیز به پاکستان اعتراض دارد.
تهران که چندی پیش شاهد حمله خونین گروههای اسلامگرای مستقر در منطقه مرزی پاکستان به شماری از نیروهای نظامیاش بود میگوید اسلامآباد وظیفه خود را در مهار این گروهها انجام نداده است.
سفر عمران خان، نخستوزیر پاکستان، به ایران متضمن قراردادی دیگر برای اقدام مشترک علیه این گروهها بود.
این دست قراردادها تا کنون ضمانتی اجرایی نیافته است. اما دولت عمرانخان متعهد شده است که تغییرات را شروع کند.
بیشتر بخوانید: