خروج کامل نیروهای خارجی که طالبان پیش از این نیز آنرا به عنوان شرطی اساسی برای تحقق آتش بس و صلح در افغانستان مطرح کرده بود از جمله مواردی است که در قطعنامه پایانی نشست مسکو بر آن تاکید شده است.
نشست دو روزه مسکو برای گفتگو در باره صلح در افغانستان روز چهارشنبه در حالی با انتشار بیانیه ای مشترک پایان یافت که به گفته رسانه های محلی مهمترین دستاورد این گردهم آیی تفاهم بر سر خروج کامل نیروهای خارجی از کشور بود.
دولت کابل در نخستین واکنش به این نشست اعلام کرده است که قضاوت در این خصوص را به زمان دیگری موکول می کند.
واکنش کابل به نشست دو روزه گفتگوهای احزاب سیاسی و مخالفان دولت کابل در حالی به نظر تلطیف شده تر می آید که محمد اشرف غنی، رئیس جمهوری افغانستان پیشتر تصریح کرده بود که شرکت کنندگان در این نشست صلاحیت اجرایی ندارند و نمی توانند از افغانستان نمایندگی کنند.
رئیس جمهوری افغانستان در عین حال وعده طالبان مبنی بر ایجاد تغییر در رویکرد سیاسی این گروه را اعلام قطع رابطه با القاعده را امری مثبت و تاثر گذار در روند صلح این کشور توصیف کرده بود.
بیشتر بخوانید:
نگرانی دولتمردان افغانستان از مذاکره احزاب با طالبان
طالبان: اگر بازگردیم دیگر آن طالبان گذشته نخواهیم بود
تاکید طالبان بر اعلام جدول زمان بندی خروج نظامیان خارجی
خروج کامل نیروهای خارجی که طالبان پیش از این نیز آنرا به عنوان شرطی اساسی برای تحقق آتش بس و صلح در افغانستان مطرح کرده بود از جمله مواردی است که در قطعنامه پایانی نشست مسکو بر آن تاکید شده است.
گروه طالبان که بیش از دیگر گروه های مخالف دولت بر این مسئله پافشاری دارد خواستار تعیین جدول زمانی برای خروج نیروهای خارجی از خاک افغانستان دارد.
این گروه اسلامگرای درگیر با دولت مرکزی در افغانستان که چندی است مذاکرات مستقیم با آمریکا را آغاز کرده پیشتر در پایان آخرین دور این گفتگوها اعلام کرده بود که واشنگتن با خروج نیمی از نیروهای نظامی خود از افغانستان تا ماه آوریل موافقت کرده است.
این درحالیست که همزمان با پایان نشست مسکو، آمریکا اعلام کرد هرگز به یک برنامه زمانی برای خروج از افغانستان تن نخواهد داد. یک سخنگوی وزارت خارجه ایالات متحده روز چهارشنبه اعلام کرد که واشنگتن با هیچ زمانبندی مشخصی برای خروج نیروهای نظامی این کشور از افغانستان موافقت نکرده و افزود که آمریکا تنها در صورت مساعد بودن شرایط، امکان تغییر نحوه حضور نیروهای خود در این کشور را بررسی خواهد کرد.
از سوی دیگر رسانه های آمریکایی اعلام کرده اند که رئیس جمهوری افغانستان در نامه ای به دونالد ترامپ خواهان عدم خروج کامل نیروهای آمریکایی از کشورش شده است.
نیویورک تایمز نوشته است که اشرف غنی در این نامه پیشنهاداتی به دونالد ترامپ ارائه داده است که چگونه هزینه نگهداری سربازان آمریکایی در افغانستان کاهش یابد.
بیشتر بخوانید:
- آمریکا: با هیچ زمانبندی مشخصی برای خروج از افغانستان موافقت نکردهایم
- نامه اشرف غنی به ترامپ: نیروهای آمریکایی کاملا از افغانستان خارج نشوند
«حقوق زنان» و «آزادی بیان» در میان مطالبات بیانیه مشترک
احزاب سیاسی، شخصیت ها و گروه های مخالف دولت کابل در بیانیه پایانی نشست مسکو که از آن به عنوان «بزرگترین گام گفتوگوهای بینالافغانی» یاد شده بر رعایت «حقوق تعلیمی، سیاسی، اقتصادی و اجتماعی زنان در مطابقت ارزشهای اسلامی» و نیز احترام به «حقوق سیاسی و اساسی مردم افغانستان و آزادی بیان در مطابقت با اصول اسلامی» تاکید کرده اند.
تأکید بر تحکیم «وحدت ملی و تحقق عدالت اجتماعی»، رعایت «اصل بیطرفی در منازعات منطقه ای و جهانی» و «حراست از ارزشهای دینی و ملی» ضمن اتکا به سیاست خارجی همسو با جهان کنونی از دیگر محور های اساسی بیانیه مشترک پایانی نشست مسکو اعلام شده است.
شرکت کنندگان در این نشست همچنین در بیانیه پایانی ضمن اعلام حمایت از گفتگوهای جاری در قطر خواهان خارج شده نام رهبران طالبان از فهرست سیاه سازمان ملل متحد و نیز به رسمیت شناخته شدن دفتر سیاسی این گروه در شهر دوحله قطر شدند.
گروه ها و احزاب سیاسی شرکت کننده در گفتگوهای صلح مسکو در پایان خواهان تداوم برپایی چنین نشست هایی شدند و ابراز امیدواری کردند که دور آتی گفتگوهای بین افغانی هرچه زودتر در دوحه قطر برگزار شود.