فرمانده نیروی انتظامی تهران: سگگردانی قدغن است

در حالی که رییس پلیس تهران خبر داده که سگگردانی در تهران قدغن خواهد شد خرید و فروش سگ این روزها در اغلب سایتهای آنلاین بازار داغی دارد.
گرچه آمار دقیقی از تعداد حیوانات خانگی ایران در دست نیست اما طی سالهای گذشته شهروندان زیادی در تهران و دیگر شهرهای ایران به داشتن حیوان خانگی روی آورده اند. میل به داشتن حیوان خانگی و به ویژه سگ حالا واکنش برخی مقام های رسمی را به دنبال داشته است.
حسین رحیمی، فرمانده نیروی انتظامی تهران بزرگ، در مورد سگگردانی در مکانهای عمومی گفته «با متخلفان برخورد جدی خواهد شد. حمل سگ در داخل خودروی شخصی نیز ممنوع است. سگگردانی باعث ایجاد ترس و دلهره در شهروندان میشود».
مطالب یورونیوز را در واتساپ دریافت کنید
حسن رحیمی در تیر ماه سال ۹۷ هم گفته بود: « پلیس با دوردور خودروها در شبهای تابستان و سگ گردانی برخورد می کند.» نکته دیگر اینکه بر اساس قوانین موجود برخورد با سگگردانی اغلب در گوشه و کنار ایران بنا به سلیقه و دیدگاه ماموران انجام میشود.
حادثه پارک لواسان و حکم رییس حوزه قضایی این شهر شاید در سخنان اخیر فرمانده نیروی انتظامی تهران بیتاثیر نباشد. ماه گذشته در پارک دریاچه لواسان یک دختربچه مورد حمله یک سگ قرار گرفت و بهشدت مجروح شد. همان موقع خبر آمد که به حکم رئیس حوزه قضایی لواسانات سگگردانی در پارکهای این منطقه از تهران ممنوع اعلام شد.
طرح ۷۴ ضربه شلاق برای سگگردانی
آنچه امروز به سادگی از زبان فرمانده انتظامی تهران بزرگ شنیده میشود در واقع ریشه در چند دهه تلاش برای قانونگذاری در موضوع مخالفت با سگگردانی دارد. قانونی که نهتنها سگگردانی در شهر، که معامله و نگهداری این حیوانها در خانه را نیز مستحق مجازاتی چون ۷۴ ضربه شلاق و جریمه نقدی از یک تا ۱۰ میلیون تومان میداند.
حدود یک دهه پیش در اسفند سال ۸۹ طرحی به کمیسیون قضایی مجلس آمد که یک ماده به قانون مجازات اسلامی اضافه می کرد. این طرح در صحن علنی مجلس اعلام وصول و بعدتر به فراموشی سپرده شد. در مجلس نهم اما ۳۲ نماینده طرح مشابهی به هیاترییسه مجلس فرستادند. طرحی که در آن با «گرداندن سگ و میمون در اماکن عمومی» برخورد میشد. در این طرح البته ماموران نیروی انتظامی، مزرعهداران، باغداران، گلهداران و شکارچیان دارای مجوز را از این قانون مستثنی کردهاند.
طرحی که تصویب نشد
در بخش دیگری از آن طرح پیشنهادی آمده بود: «همچنین نگهداری حیوانات مذکور در آپارتمانها و در منازل مسکونی چنانچه موجب نارضایتی هر یک از ساکنان شود ممنوع است و نگهدارنده در مرتبه اول موظف است با اخطار دادسرا ظرف ۱۰ روز رفع مزاحمت کند.»
بر اساس این طرح، حیوانات ضبط شده به «باغوحش، جنگل یا بیابان» منتقل میشوند و تا پایان انتقال، تمام هزینههای نگهداری بر عهده صاحب آنها خواهد بود.
این طرح با عنوان «الحاق یک ماده به قانون مجازات اسلامی» توسط نمایندگانی چون الیاس نادران، اسماعیل کوثری، علیرضا مرندی، احمد سالک، علیرضا محجوب، فاطمه آلیا، نادر قاضیپور، حسن کامران و نیره اخوان به مجلس نهم ارایه و در کمیسیون شوراها و امور داخلی اصلاح و برای نهاییشدن به کمیسیون حقوقی و قضایی ارجاع شد اما نهایی نشد.
قوانین مرتبط با سگگردانی
بر اساس قانون گرداندن حیوانات خانگی در معابر و اماکن عمومی به لحاظ عرفی ممنوع است و در شرایطی اگر از مصادیق مزاحمت و سلب آسایش محسوب شود مرتکب علاوه بر شلاق و جزای نقدی به ضبط حیوان نیز محکوم میشود.
همچنین دریافت کد تخلف شماره ۱۷ پلیس امنیت اخلاقی بر روی موبایل مربوط به تخلف داشتن حیوانات خانگی (سگ) داخل ماشین یا ایجاد آلودگی صوتی است.
اما در مورد قوانین دیگر موجود مرتبط با سگگردانی همچنین باید به تبصره ماده ۳ آیین نامه قانون تملک آپارتمانها اشاره کرد. بر اساس آن «نگهداری حیوان در قسمتهای مشترک ممنوع بوده و به طور کلی به هر صورتی این اقدام موجب ایجاد بیماری یا مزاحمت یا سلب آسایش سایر ساکنان شود عملی مجرمانه بوده قابل شکایت در مراجع قضایی است.»
احمدیمقدم: سگ حیوانی نجس است
نه تنها فرمانده جدید تهران بزرگ که فرمانده پیشین نیز نگاه مثبتی به سگ نداشت. اسماعیل احمدیمقدم، فرمانده وقت نیروی انتظامی ۱۴ اردیبهشت ۹۱ گفته بود: «حمل سگ و حیوانات بهطور کلی باید دارای ضوابط خاص باشد و برای این موضوع از خودروهای مخصوص استفاده شود. ما جامعهای اسلامی هستیم و سگ نیز حیوانی نجس است و نباید در معابر وجود داشته باشد. بنابراین پلیس با کسانی که اقدام به حمل سگ در معابر عمومی کنند، برخورد خواهد کرد و هماهنگیهای نیروی انتظامی تهران بزرگ نیز در اینباره صورت گرفته است.»
«سگ شرعا نجس است»
عباس جعفری دولت آبادی دادستان تهران نگاه منعطفتری به ماجرای سگگردانی دارد. او در پاسخ به سوال خبرنگاری درباره سگگردانی در اماکن عمومی مثل پارکها و آپارتمانها، گفت: «پلیس چندین بار از ما درخواست کرده که به آن ورود کنیم، اما باید بین سگگردانی و مزاحمت تفاوت قائل شد. ما معتقدیم در جاهایی که مزاحمت ایجاد میشود و حقوق عمومی تضییع میشود میتوان ورود کرد. برای نمونه در یک آپارتمان اگر کسی سگ خود را در راهرو بگذارد که برای مردم ایجاد مزاحمت کند و یا سرو صدا داشته باشد که موجب مزاحمت برای ساکنان ساختمان شود در آن صورت دادستانی میتواند ورود داشته باشد. باید بین عدم مراقبت و مزاحمت تفاوت قائل شویم.»
محمد جعفر منتظری دادستان کل کشور اما درباره سگ به همان انگاره نجس بودن اشاره کرده «فرهنگ غالب ایرانیان این است که با فرهنگ منحط غربی که علاقه خاصی به سگ دارند، مغایرت دارد. سگ در فرهنگ دینی ما به لحاظ شرعی حیوانی نجس است و نباید در زندگی مسلمانان مخلوط شود.»
به گفته او «فرهنگ غالب ایرانیان این است که با فرهنگ منحط غربی که علاقه خاصی به سگ دارند، مغایرت دارد. سگ در فرهنگ دینی ما به لحاظ شرعی حیوانی نجس است و نباید در زندگی مسلمانان مخلوط شود.»
بازار آنلاین داغ خرید و فروش سگها
نگاهی گذرا به آنچه در وبسایتهای فروش حیوانات خانگی و به ویژه سگها نشان میدهد شما در گوشه و کنار ایران به جدیدترین نژادهای سگ دسترسی دارید. البته قیمت برخی نژادها گرانتر است و قیمت تا چند میلیون میرسد. برای نمونه قیمت سگ نژاد ژرمن و هاسکی تا ده میلیون میرسد.
جریمه سگگردانی از یک تا ۵ میلیون ریال
حسن نوروزی، دبیر اول کمیسیون شوراها و امور داخلی مجلس سال ۹۰ گفته بود «براساس مصوبه کمیسیون به همراه داشتن سگ یا هر حیوان نجس العین در مکانهای عمومی جریمهای از یک تا پنج میلیون ریال دارد.»
او فروردین سال ۹۰ خبر داده بود که در این جلسه به همراه داشتن سگ و هر حیوان نجس العین در مکانهای عمومی که وجهه سگ گردی و حیوان گردی داشته باشد ممنوع شد. طبق مصوبه کمیسیون مقرر شد مجازات حیوان گردی در محافل عمومی از یک تا پنج میلیون ریال باشد.
به گفته او «این مصوبه کمیسیون شوراها و امور داخلی، با عنایت به احکام و احادیث اسلامی و رجوع به عقل بوده است. این طرح به واسطه نیروی انتظامی و اعمال مجازات از سوی دادگستری کشور انجام میگیرد.»
تلاش برای جرمانگاری حیوانآزاری
در کنار تلاشها برای برخورد با سگگردانی در ایران در مجلس دهم تلاشهایی برای حمایت از حقوق حیوانات انجام شده است.
مسعود رضایی، نایب رییس کمیسیون اجتماعی مجلس خواهان کاهش پدیده حیوان آزاری و تشدید مجازات عاملان حیوان آزاری است. او در عین حال بر ساماندهی حیوانات ولگرد با همکاری محیط زیست تاکید کرده «با توجه به اینکه حیوانات ولگرد و بی سرپرست مانند سگ و گربه متولی مشخصی ندارند بنابراین نیاز است سازمان حفاظت محیط زیست با همکاری سازمان های مردم نهاد و شهرداری نسبت به ساماندهی آنها اقدام کنند و فضاهای مناسبی را برای آنها در نظر بگیرند تا از آزار آنها توسط برخی افراد و همچنین شیوع بیماری های احتمالی پیشگیری شود.»
به کانال تلگرام یورونیوز فارسی بپیوندید
بیشتر بخوانید: