«مردم در این دوره انتخابات همه می گفتند که ما میخواهیم اینبار به زنان رای بدهیم چراکه آنها کمتر در فساد مالی و سیاسی دست داشته اند.»
عکس از مریم مجد
جنگ، پدرم را از من گرفت، برادرم کشته شد، همسرم کشته شد، اما من به رغم سوگواری و تمام محدودیت ها و ممنوعیت ها، برای شرکت در انتخابات اینجا هستم.
کاندیدای انتخابات پارلمانی افغانستان
گفتوگو و تنظیم از فریبا پژوه
جنگ، پدرش را از او و خانوادهاش گرفت. برادرش کشته شد، همسرش کشته شد اما او میگوید که بهرغم سوگواری و تمام محدودیت ها و ممنوعیت ها، در انتخابات بهعنوان کاندیدا حضور پیدا کرده است.
ذکیه وردگ تحصیلکردۀ رشتۀ معماری است و یکی از ۴۱۶ زن داوطلبی است که برای راهیابی به پارلمان از حوزه شهر کابل افغانستان ثبت نام کرده است. یورونیوز در روز دوم انتخابات پارلمانی افغانستان با خانم وردگ گفتوگو کرده است و او نگرانی خود را از تخلف و تقلب احتمالی در انتخابات پنهان نمیکند و میگوید: «کمیسیون مستقل انتخابات باید به این اعتراضات رسیدگی کند و ما امیدواریم با عدالت به شکایات کاندیداها رسیدگی شود.»
این گفتوگو پیش روی شماست.
یورونیوز: سرانجام و پس از سه سال تاخیر انتخابات پارلمانی افغانستان انجام شد. نظر شما درباره کلیات برگزاری انتخابات چیست؟
ذکیه وردگ: در ابتدا مردم علاقه ای برای حضور در انتخابات نشان نمی دادند اما آهسته آهسته مردم تشویق به حضور در انتخابات شدند. مردم برای گرفتن تذکره - شناسنامه - صف کشیدند و در نهایت به شرکت در انتخابات علاقهمند شدند. با توجه به مشکلات شدید امنیتی و تهدیدات طالبان مردم خطر مرگ را به جان خریدند و با شوق در انتخابات شرکت کردند.
یورونیوز: روند برگزاری انتخابات را با توجه به شرایط امنیتی حوزه انتخابیه کابل چگونه ارزیابی میکنید؟
ذکیه وردگ: در روز دوم برگزاری انتخابات هیچ انفجار و تهدید امنیتی وجود نداشت. متاسفانه روز نخست انتخابات تنی چند از شهروندان و رای دهندگان کابل در جریان یک انفجار انتحاری کشته شدند ولی این همه هیچ سدی در مقابل اراده مردم برای شرکت درانتخابات به وجود نیاورد. مردم میخواهند در روند اداره کشور سهم داشته باشند، آنها میخواهند که نمایندگان خود را به پارلمان بفرستند.
یورونیوز: روند شمارش آرا از همان روز نخست برگزاری انتخابات در کشور شروع شده است. نظر شما درباره نحوه شمارش آرا چیست؟
ذکیه وردگ: متاسفانه نگرانیها درباره احتمال بروز تقلب و تخلف در روند شمارش آرا بسیار جدی است. من خود دیروز در بسیاری از شعب اخذ رای در کابل حضور داشتم. مردم از ساعت هفت صبح برای رای دادن صف کشیده بودند ولی در برخی حوزه ها تا ساعت ۱۰ صبح امکان رای دادن برای آنها بهوجود نیامد. بسیاری از افراد نتوانستند نام خود را در لیستها پیدا کنند تا بتوانند رای خود را به صندوق بیاندازند. حتی طبق خبر برخی از ناظرین من، بعضی مردم تا ساعت دو بعد ازظهر نتوانسته بودند در انتخابات شرکت کنند و در حوزه های انتخابات به روی آنها بسته بود.
حتی در روند شمارش آرا هم تخلفاتی در حال اتفاق افتادن است. برخی صندوق ها در حالی شمارش می شود که ناظرین کاندیداها درآنجا حضور ندارند. بدون حضور ناظرین و بهطور شبانه صندوقها را باز کرده و آرا را شمرده و نتایج را به دیوار زدهاند. نکته جالب درباره خود من اینکه برخی از اقوام و دوستان من همگی در یک حوزه انتخابیه رای داده اند ولی تعداد آرای من در آن حوزه و صندوق رای صفر بوده است. تخلف های انتخاباتی به وفور در حال انجام است و نگرانی های جدی در این زمینه وجود دارد.
بیشتر بخوانید:
یورونیوز: با توجه به احتمال بروز تخلفات انتخاباتی در روند شمارش ارا، چه تمهیداتی برای حل این مشکل وجود دارد و چه اتفاقی در نتیجه نهایی شمارش آرا وجود خواهد داشت؟
ذکیه وردگ: کمیسیون مستقل انتخابات باید به این اعتراضات رسیدگی کند و ما امیدواریم با عدالت به شکایات کاندیداها رسیدگی شود. از همه تخلفات در شعب مختلف اخذ رای ویدیو و عکسهای تخلفات احتمالی به کمیسیون ارجاع می شود و گزارش همه تخلفات مستند است.
یورونیوز:شما به عنوان یک زن کاندیدای ورود به پارلمان افغانستان هستید. به نظر شما اقبال مردم به کاندیداهای زن چگونه بوده و آنها چه انتظاراتی از شما داشتهاند؟
ذکیه وردگ: مردم در این دوره انتخابات همه می گفتند که ما میخواهیم اینبار به زنان رای بدهیم چراکه آنها کمتر در فساد مالی و سیاسی دست داشته اند. زنان از افراد مسلح شخصی خود برای پیشبرد اهداف و منویات خودشان استفاده نمیکنند و بنابراین مرد و زن می گفتند که ما میخواهیم به نامزدهای زن رای دهیم.
اگر من به عنوان نماینده مجلس انتخاب شوم حتما به مساله فساد در کشور رسیدگی خواهم کرد. من برنامههای خاص خود را برای رفع تبعیض علیه زنان و جوانان وطن خواهم داشت و تصمیم جدی من نظارت کامل بر نحوه کار وزرای کابینه دولت است. من بیش از هر چیز به لزوم شفافیت درعرصه سیاسی و مالی در افغانستان تاکید خواهم کرد.
یورونیوز: با توجه همه تبعیضها،خشونتها علیه زنان و مشکلاتی که زنان در افغانستان با آنها رو به رو هستند، برنامه مشخص شما در مواجهه با مشکلات زنان چیست؟
ذکیه وردگ: من فکر میکنم ما نیاز داریم تا کمیسیون های تخصصی برای مساله حقوق زنان در پارلمان تشکیل بدهیم. من هم تصمیم دارم برای احقاق حقوق زنان فعالیت داشته باشم. من فکر میکنم زنان افغان به ترحم نیاز ندارند؛ زنان افغان دل شیر دارند.