سفر رئيس جمهوری کره جنوبی به پیونگ یانگ دوباره امیدها برای پایان دادن به شرایط جنگی در شبه جزیره کره را تقویت کرده است.
این روزها همه منتظرند ببیند خلع سلاح هستهای کره شمالی واقعا انجام میشود یا خیر؟ درخواستی عمومی که در شمال و جنوب شبه جزیره، همه به دنبال عملی شدن هستند. اما باید منتظر ماند و دید این تلاشها محقق خواهد شد یا خیر.
بیشتر بخوانید:چرا توافق ترامپ و کیم برای جهان خطرناک است؟
بعد از جنگ دو کره در سال ۱۹۵۳ مواردی از خشونت و خصومت بین دو کشور رخ داده است. از آن جمله میتوان به سال ۲۰۱۰ اشاره کرد، زمانی که ۵۰ شهروند کره جنوبی، در حملات همسایه شمالی کشته شدند.
جنگ سال ۱۹۵۳ هرچند پایان یافته است، اما آن تبادل آتش با یک آتش بس نظامی به پایان رسید و نه با یک عهدنامه صلح. در نتیجه همواره خطر شعله ور شدن اختلافات و درگیریها میان دو کشور همچنان زنده بوده است.
اما سفر رئیس جمهوری کره جنوبی به پیونگ یانگ که اتفاقی کم سابقه محسوب میشود قرار است به این موضوع هم بپردازد. جایی که در اجلاس سران کیم جونگ اون و مون جائه این به موضوع حصول به یک سند رسمی برای پایان دادن جنگ میان دو کشور مورد بررسی قرار میگیرد.
هرچند آمریکا هم به دنبال چنین توافقی است، اما کره شمالی چگونه حاضر خواهد شد چنین توافق صلحی را بپذیرد؟ واضح است که این روزها پیونگ یانگ به دنبال یافتن راه حلی برای حصول توافق با آمریکا بر سر برنامه اتمی خود است. در نتیجه آن مذاکرات تاثیر مهمی بر سرنوشت پیمان صلح میان دو کره خواهد داشت.
درخواستهای زیادی برای پیمان صلح، پایان دادن به وضعیت جنگی، یک رژیم صلح وجود دارد اما سوال دیگر اینجاست که کره شمالی باید با برنامه اتمی خود چه بکند؟ آمریکا چه تضمینی میخواهد و در مقابل دونالد ترامپ چه دارد که به عنوان تشویق به کیم جونگ اون ارائه کند؟
چه نوع صلحی؟
ایده کره جنوبی این است که امسال به یک بیانیه پایان وضعیت جنگی میان دو کشور دست یابند. وضعیتی که بیش از ۶۵ سال است میان دو کشور وجود داشته و پس از آن به سوی تنظیم یک فرآیند صلح رسمی پیش روند.
ایده لیبرالها در کره جنوبی این است که اگر این رژیم صلح به خوبی پیش رود زمینه برای تجارت و مشارکت عمیقتر با همسایه کره شمالی میتواند همواره باشد البته به شرطی که کره شمالی در پروسه خلع سلاح به خوبی گامهای لازم را بردارد.
چرا نگرانی وجود دارد؟
واشنگتن اعلام کرده است تا زمانی که کره شمالی برنامه اتمی خود را نابود نکند، خبری از اعلامیه پایان شرایط جنگی نخواهد بود. حال آنکه کره شمالی به دنبال این است که این اعلامیه صادر شود.
واشنگتن نگران است صدور چنین اعلامیهای که زمینه را برای کاهش نیروهای آمریکا از منطقه فراهم میکند، زمینه را برای اعمال نفوذ کره شمالی بر همسایه جنوبی و یا دست زدن به اقدام نظامی را هموار کند.
ضمن اینکه واشنگتن نگران این مسئله هم هست که صدور چنین اعلامیهای که صلح را به صورت رسمی اعلام کند، باعث خواهد شد که کره شمالی به مدد دوستانش در شورای امنیت یعنی چین و روسیه حکم تخلیه نیروهای آمریکایی در مرز کره را صادر کنند.
دیوید ماکسول یکی از کارشناسان موسسه تندرو دفاع از دموکراسی در این خصوص میگوید: «تقاضای کیم جونگ اون برای امضای یک معاهده، یک درخواست صادقانه برای صلح نیست بلکه آنها میخواهند موضع قوی کره جنوبی که در۶۵ سال گذشته با کمک آمریکا مانع از وقوع جنگی تازه شده است را از بین ببرند.»
بیشتر بخوانید:
بحث هایی میان دو طرف در خصوص نیت واقعی برای حصول به پیمان صلح وجود دارد. طرف شمالی در مذاکرات با همتای جنوبی اعلام کرده که به دنبال این پیمان است و میخواهد این وضعیت غیرعادی و حضور نیروهای آمریکالیی تغییر کند. از سوی دیگر همسایه جنوبی هم نگرانیهای امنیتی دارد که نمیتواند بیگدار به آب بزند.
آیا معامله انجام میشود؟
همین تفاوت نگاهها باعث شده تردیدها در خصوص احتمال حصول به یک پیمان صلح دشوار شود. در کره جنوبی محافظه کاران به شدت نسبت به نیت واقعی همسایه شمالی تردید دارند و سعی دارند مخالفت خود را با این موضوع به سیستم هم منتقل کنند.
در این خصوص نباید نقش چین را هم از نظر دور نگاه داشت که نه تنها با کره شمالی که با سئول هم روابط خوبی دارد. از سوی دیگر اما نباید به این سادگی به خروج نیروهای آمریکا دلخوش بود. چرا که شاید نیروهای آمریکایی که در ژاپن حضور دارند به دلیل پایان شرایط جنگی دو کره از این منطقه خارج شوند، اما خروج نیروهای آمریکایی از کره جنوبی سخت تر خواهد بود.
به ویژه که رئیس جمهور آمریکا به رای مثبت دو سوم سناتورها برای این امر نیاز دارد. اتفاقی که در هر مورد و پروندهای به سادگی محقق نمیشود.
یک سخنگوی وزارت خارجه آمریکا که نخواست نامش فاش شود، در این خصوص به آسوشیتد پرس میگوید :« پرزیدنت ترامپ و کیم جونگ اون در نشست سنگاپور به خوبی تعهد خود را بر غیرهستهای کردن شبه جزیره و هموارتر کردن مسیر همکاری و همراهی میان دو طرف نشان دادند. تلاش برای دستیابی به یک رژیم صلح پایدار نیازمند گامهای مهمتری در زمینه غیرهستهای شدن شبه جزیره و اقداماتی است که کره شمالی باید آنها را انجام دهد.»
دونالد ترامپ میگوید به دنبال پایان دادن به این جنگ است. او پیشتر و بعد از نشست خود با کیم در سنگاپور، گفته بود که «حدود ۷۰ سال است که این وضعیت جنگی وجود دارد. کسی حتی فکرش را هم نمیکرد که بتوان به این موضوع خاتمه داد.»
از سوی دیگر دونالد ترامپ، پیش از آغاز دوران ریاست جمهوریاش هم از حضور نیروهای نظامی این کشور در مناطق مختلف جهان انتقاد کرده بود. اما در عین حال باید پذیرفت که گاهی آنچه او به زبان میآورد با سیاستهای عملی او همخوانی چندانی نداشته است.
حالا باید منتظر ماند و دید که آیا رویای پایان شرایط جنگی در شبه جزیره محقق خواهد شد؟