از زمان برگزاری انتخابات در اردیبهشتماه، عراق بیش از پیش شاهد افزایش تعداد قتل و آدمربایی به خصوص در استانهای کرکوک، دیاله و صلاحالدین بوده است.
دولت عراق این روزها در حالی شاهد بازگشت نیروهای داعش در قالب نبردهای چریکی است که سال گذشته اعلام کرده بود بر داعش پیروز شده است.
خبرگزاری رویترز با جمعآوری اطلاعات و مصاحبه با مقامات دولتی، ارتشی و اطلاعاتی عراق در گزارشی به بازگشت نیروهای داعش به این کشور با هدف تخریب دولت مرکزی با استفاده از تاکتیکهای جنگ چریکی پرداخته است.
رویترز به نقل از ماموران اطلاعاتی عراق مینویسد که نیروهای داعش ماهها قبل از اعلام رسمی پیروزی دولت عراق بر گروه داعش، در حال تغییر راهبرد خود بوده اند. بر این اساس قرار بود که نیروهای داعش در صورت شکست و از دست دادن قلمرو، تاکتیک جنگهای نامنظم را در پیش بگیرند.
از زمان برگزاری انتخابات در اردیبهشتماه، عراق بیش از پیش شاهد افزایش تعداد قتل و آدمربایی به خصوص در استانهای کرکوک، دیاله و صلاحالدین بوده است.
ماه گذشته حداقل ۸۳ مورد آدمربایی، قتل و یا هر دو در این سه استان اتفاق افتاده است. بیشتر این موارد در بزرگراهی که بغداد را به کرکوک وصل میکند، صورت گرفته است.
به کانال تلگرام یورونیوز فارسی بپیوندید
هاشم الهاشم که به دولت عراق درباره مسائل گروه داعش مشاوره میدهد به خبرگزاری رویترز گفت که در اسفند ماه تعداد اتفاقات از این دست تنها ۷ مورد بوده در صورتیکه در اردیبهشت ماه تعداد موارد قتل و آدمربایی به ۳۰ مورد افزایش یافته است.
در تیرماه گذشته چند عضو گروه حکومت اسلامی مبدل به لباس پلیس با ایجاد ایست و بازرسی در یک بزرگراه، سه مرد شیعه را متوقف کردند. ده روز بعد، جسد مثله شده این سه مرد پیدا شد.
برادر یکی از این مردان، میگوید که بعد از ناپدید شدن برادرش، تماسی تلفنی از او دریافت کرد. یکی از ربایندگان شرط آزادی سه مرد ربوده شده را آزادی تمام زنان سُنی زندانی اعلام کرد. به گفته این مرد، دولت یا اطلاعات عراق به وی در شناسایی محل ربایندگان کمک نکردند و ده روز بعد اعلام شد که هر سه مرد کشته شده اند.
علی الدانی، رییس شورای استان دیاله به خبرگزاری رویترز میگوید که ردیابی این افراد بسیار پیچیده شده است و این کار مستلزم کار اطلاعاتی است. او اضافه کرد: «وضعیت آشفتهای است و یکی از دلایل سردرگمی فقدان یک فرماندهی اطلاعاتی مشترک برای هر استان است، امری که نیروهای داعش را تقویت میکند.»
طبق گفته نیروهای ارتش، اطلاعات و مقامات دولتی این نابسامانی اسباب بازگشت نیروهای داعش را فراهم آورده است.
این مقامات به خبرگزاری رویترز گفتهاند هماهنگی ضعیف، حمایت ناکافی دولت مرکزی و فرهنگ قبول نکردن مسئولیت، در اجرای اقدامات لازم در راستای مهار کردن نیروهای داعش مشکل ایجاد کرده است.
جنگجویان گروه داعش در دامنه کوه حمرین واقع در نزدیکی استان دیاله و مرز ایران، در شمال صلاحالدین و در جنوب کرکوک مستقر هستند.
مقامات میگویند چنین آرایشی منطقهای را تبدیل به «مثلث مرگ» کرده است.
مقامات ارتشی و اطلاعاتی برآوردهای مختلفی از تعداد جنگجویان داعش که اکنون در عراق فعال هستند دارند. برخی تعداد این افراد را ۱۰۰۰ نفر میدانند که ۵۰۰ نفر از آنان در مناطق بیابانی و باقی در مناطق کوهستانی مستقر هستند.
عید خلف، معاون پلیس استان صلاحالدین به خبرگزاری رویترز میگوید که این جنگجویان با اینکه مسلح به مین، تفنگهای اتوماتیک و ضد تانک هستند ولی توانایی نفوذ به شهرها را ندارند چرا که مردم سنی این مناطق دیگر از این افراد حمایت نمیکنند.
آقای خلف معتقد است که جنگجویان داعش «دیگر نمیتوانند از مردم غذا یا اسلحه بگیرند. عملیاتشان بسیار ابتدایی است. توانایی فرستادن ماشین مجهز به بمب را به شهر ندارد.»
به گفته معاون پلیس استان صلاحالدین جنگجویان داعش در گروههای ۳ تا ۵ نفره در کوهستان پنهان میشوند و یافتن آنها به این دلیل سخت است.
قبیلههای سنی در زمان جنگ با القاعده به نیروهای آمریکایی و عراقی یاری رساندند. حال افراد این قبیلهها میگویند برای مبارزه با نیروهای داعش نیاز به پشتیبانی دارند.
علی نواف، رییس قبیله شمر به خبرگزاری رویترز میگوید که ۲۸۰ از نفر از اعضای قبیلهاش یا کشته و یا دزدیده شدهاند.
نواف میگوید: «دولت مرکزی باید نیروهای بیشتری برای حمایت از ما بفرستد. در غیر اینصورت ما پرچم داعش را بالا خواهیم برد. اگر گروههای کوچک داعش را الان خنثی نکنیم، شهرها کمکم سقوط خواهند کرد.»
بیشتر بخوانید: