«آنچه که آمریکا می خواهد فشارهای حداکثری به رژیم برای تغییر و سرنگونی آن است.»
یورونیوز با مجید گلپور مدرس دانشگاه، کارشناس سیاسی و مشاور اتحادیه اروپا درباره موفقیت و یا عدم موفقیت طرح های اروپا برای دورزدن تحریم های آمریکا و همچنین عدم اجرایی شدن قوانین جهانی مربوط به مبارزه با فساد مالی و پولشویی گفتگو کرده است.
یورونیوز از مجید گلپور می پرسد که آیا تن دادن ایران به قوانین جهانی مبارزه با فساد مالی و پولشویی می توانست به اروپا برای کمک به حفظ برجام کمک کند؟
مجید گلپور: «۱۰۰ درصد تمام مسایل در اقتصاد ایران به هم مرتبط هستند. ما باید درک دقیق از اقتصاد ایران و سیاست که بر آن حاکم است را بشناسیم اقتصاد ایران یک اقتصاد نظامی وامنیتی است و حوزه ای که در آن توسعه پیدا می کند حوزه ای است منطقه ای و جهانی.
اقتصاد ایران با تمام موسسات، تاسیسات ساختاری مذهبی و غیرمذهبی که دارد باید پاسخگوی یک مرام ایدئولوژیکی باشد. اقتصاد ایران در سوریه، لبنان و یمن بازتولید می شود. اقتصاد ایران نه اقتصاد دولتی است و نه یک اقتصاد رانت خوار محض. اقتصاد ایران یک اقتصاد کاملا جنگی است. این اقتصاد باید پاسخگوی یک جنگ ایدئولوژیکی باشد و تمام مسایل ذخیره های ارزی ایران، مسائل مربوط به برجام و نقدینگی بالایی که دولت روحانی که پنج برابر است، تماما بدلیل سیاست جنگی و ایدئولوژیکی جمهوری اسلامی است.
در مقابل این سیاست جنگی جمهوری اسلامی است که دولت ترامپ بدلیل تغییر یافتگی منطقه و بدلیل بیشتر فعال شدن این سیاست جنگی جمهوری اسلامی، مجبور شد که از برجام خارج شود.
بنابراین برای درک بیشتر اقتصاد ایران باید مفهوم جنگ اقتصادی که از یک طرف آمریکا و متحدانش بصورت تحریم به ایران تحمیل می کنند و حمایت های روسیه و متحدانش را کاملا باید بفهمیم. بنابراین آنچه که امروز مرکزیت پیدا می کند تغییر یافتگی و یا نیافتگی پشت پرده تفکرات بازیگران این جنگ اقتصادی است.
آنچه که آمریکا می خواهد فشارهای حداکثری به رژیم برای تغییر و سرنگونی آن است. منوچین، همچون بولتون و پمپئو و ترامپ دقیقا می گویند ما فشارهای اقتصادی حداکثری را جلو می بریم. بنابراین خانم موگرینی که اتفاقا قبل از به جریان افتادن قانون مسدود کردن تحریم ها با یادداشت نامه ای از آقای منوچین خواسته بودند که دست کم اجازه بدهند شرکت های اروپایی فعال در ایران از تحریم های آمریکا مصون بمانند، این نامه نشان می دهد که خانم موگرینی درک درستی از این جنگ اقتصادی و خواسته های دونالد ترامپ ندارد.
این نامه خانم موگرینی نه در محتوا و نه در فرم نمی تواند به موفقیت برسد چرا که در درگیری بزرگ جنگ شما نمی توانید بیایید و یک پیشنهاد بی پایه و اساس مطرح کنید. مرکزیت جنگ اقتصادی آمریکا تحریم ها علیه ایران است و به همین دلیل هم بسیاری از شرکت های اروپایی فعال در ایران پیش از واکنش خانم موگرینی بارشان را بستند و از ایران خارج شدند.
حال فشارهای آمریکا بیشتر خواهند شد و گلوگاه های مهم اقتصادی ایران یعنی بانک مرکزی و علی الخصوص فروش نفت را دربر خواهد گرفت. اینجاست که باید از خانم موگرینی پرسید چگونه وقتی بانک مرکزی ایران تحریم می شود شما از شرکت های اروپایی می خواهید که همچنان در ایران بمانند. چگونه این شرکت ها می توانند به ارتباطات اقتصادی و سرمایه داری در ایران ادامه دهند. زمانی که این شرکت ها حتی توان سرمایه گذاری در ایران را نخواهند داشت.
دولت حسن روحانی و بانک مرکزی ایران بدلیل ساختار اقتصادی کشور نمی توانند عدم پاسخگوی موسسات غیرمنتخب و بنگاههای اقتصادی نزدیک به بخشی از قدرت در ایران باشند. به این ترتیب اگر موگرینی سعی کند وارد چنین ارتباطاتی شود به هر ترتیب می توان گفت که ناخواسته به برخی از منابع سرمایه گذاری در گسترش جنگ ایدئولوژیک ایران در منطقه کمک خواهد کرد.
می توان گفت که خانم موگرینی جعبه مارگیری را باز خواهد کرد تا شرکت های اروپایی وارد شاهرگ هایی اقتصادی ایرانی شوند که به گفته آمریکا توسعه دهنده تروریسم در منطقه خاورمیانه است. حالا باید دید در مدت چهار ماه مانده به ماه نوامبر که شدیدترین فاز تحریم ها علیه ایران آغاز خواهند شد فدریکا موگرینی و اتحادیه اروپا چه طرحی برای حفظ برجام و همچنین عدم افتادن در جنگ اقتصادی ایران خواهند داشت.»