عبدالرضا رحمانی فضلی وزیر کشور ایران روز یکشنبه در نشستی خبری جزئیاتی از ناآرامی شنبه شب در خرمشهر را بیان کرده است.
عبدالرضا رحمانیفضلی، وزیر کشور ایران، صبح روز یکشنبه در نشستی خبری پیرامون حوادث شب گذشته شهر خرمشهر توضیحاتی ارائه داده است.
به گزارش خبرگزاری ایسنا، او در پاسخ به این سوال که چند نفر در اعتراضات شهر خرمشهر کشته شدند گفت: «چند نفر کشته شده نیست، تیراندازی بوده و یک زخمی به بیمارستان رفته است.»
رحمانی فضلی با بیان اینکه « تا ساعت سه شب که مردم خرمشهر به خانههای خود رفتند نخوابیدم» اضافه کرد: «اگر موضوع آب به نحو احسن مدیریت نشود با مشکل روبرو می شویم.»
وزیر کشور همچنین در پاسخ به این سوال که «آیا جنگ آب در ایران آغاز شده است؟» گفت: «موضوع آب امنیتی نیست. این موضوع اعتراضاتی است که مردم انجام میدهند و برخی از افراد که بازداشت میشوند سازمان یافته و تشکل یافته تجمع نکرده بودند.»
رحمانی فضلی که اولین بار پس از اسفند ۹۶ در میان خبرنگاران حاضر شده بود در پاسخ به سوالی درباره اعتراضات پس از دیماه ۹۶ بدین سو گفت: «ما هر اعتراض را به صورت مستقل بررسی کردیم و به نتیجه رسیدهایم شرایطی ایجاد شده است که بهرهبرداران یک حوزه پس از اینکه مطالباتشان به نتیجه نرسیده و رضایت به دست نیاوردند به خیابانها آمدند مثل بازاریها، کامیونداران یا همین مساله اخیر آب.»
رحمانی فضلی با انتقاد از رسانهها همچنین اضافه کرد: « متاسفانه فضای رسانهای ناامیدی را اعمال میکند که راهی جز اعتراض برای مردم باقی نمیگذارد. تا سه ماه قبل این مشکلات را نداشتیم؛ بعد از خروج [آمریکا] از برجام اتفاقاتی افتاد. استانداری که باید مشکلات مردم را حل کند، در حال حاضر باید بیاید و مردم را از کف خیابان جمع کند.»
شب گذشته، نهم تیر ماه گروهی از مردم خرمشهر واقع در جنوب استان خوزستان برای اعتراض به کمآبی و مشکل کیفیت آب در میدان مطهری این شهر تجمع کرده و اعتراض آنان که تا سحرگاه یکشنبه ادامه داشت، با برخورد خشونتآمیز نیروهای پلیس روبرو شد.
خبرگزاری ایرنا مینویسد مأموران نیروی انتظامی «در مواردی اقدام به پرتاب گاز اشکآور کرده و معترضان را متفرق کردند». به نوشته خبرگزاری دولتی ایران، اقدام مأموران در پاسخ به معترضانی بوده که با آنها «درگیر شده» و «در مواردی» به آنها «چوب و سنگ» پرتاب کردهاند.
بیشتر بخوانید:ادامه بحران آب در خرمشهر و تجمعات اعتراضی
در ویدئوهایی که از این رویداد در شبکههای اجتماعی منتشر شده صدای شلیک تفنگ شنیده میشود و گزارشهای تأئید نشدهای هم از کشته شدن یک یا چند نفر از معترضان پخش شده بود. خبرگزاری ایرنا با تأئید ضمنی زخمی شدن افرادی در درگیریهای خشونتآمیز خرمشهر مینویسد: «هنوز آماری از مصدومین این اعتراضات به صورت رسمی اعلام نشده ولی گفته میشود تعدادی از معترضان دچار مصدومیت جزئی شدهاند.»
این خبرگزاری که پیش از این، از مصدومیت چند مأمور نیز خبر داده بود، از برقراری «آرامش» مجدد در خرمشهر در بامداد یکشنبه خبر داده است. شاهدان عینی فضای شهر را در روز یکشنبه «امنیتی» توصیف میکنند.
ولیالله حیاتی، فرماندار خرمشهر نیز مصدومیت «سطحی» ۵ نفر را در ناآرامیهای شب گذشته تأئید کرده است. حیاتی در مصاحبهای در بامداد یکشنبه گفت در درگیریهای شب گذشته کسی کشته نشده اما یک نفر دچار «مصدومیت جدی» شده است.
پیش از این در شبکههای اجتماعی خبری مبنی بر کشته شدن دست کم یک نفر از معترضان در جریان تیراندازی مأموران موتورسوار منتشر شده بود. در یکی از ویدئوهایی که در فضای مجازی منتشر شده تصویر فردی دیده میشود که بر زمین افتاده و چند نفر کمک میکنند تا او را بر ترک یک موتورسیکلت نهاده و از محل دور کنند.
در ویدئوهای دیگر نیز تصاویر برخی معترضان در حال پرتاب سنگ و نیز تصویر مأموران پلیس تفنگ به دست دیده میشود. از عصر شنبه تصویر مأموران مسلحی که در خیابانها و روی پشتبامها در مناطق مرکزی خرمشهر مستقر شده بودند، پخش شده بود. ایرنا از قول فرماندار خرمشهر، کسانی را که در «کنترل» خشونتهای شب گذشته این شهر نقش داشتند «مأموران نیروی انتظامی و بسیج» معرفی کرده است.
«معترضان غیر بومی بودهاند»
خبرگزاری حکومتی ایران «بسیاری» از معترضان را «غیر بومی» خوانده است. این خبرگزاری مینویسد: «بسیاری از این افراد غیر بومی بوده و با هدف بر هم زدن اوضاع و آرامش شهر خود را به حلقه معترضان رساندهاند.»
دولت ایران در چنین مواردی همواره تلاش کرده است تا صف معترضان در راهپیمایی «مسالمتآمیز» را از «اغتشاشگران» یا «هنجارشکنان» متمایز کند. ایرنا، ارگان رسمی دولت در این زمینه مینویسد: «بسیاری از شهروندان خرمشهری خود را از صف این هنجارشکنان جدا کرده و نسبت به عملکرد خشونت بار آنان معترض هستند.»
به نوشته ایرنا، پیش از آغاز درگیری «از آنان [معترضان] خواسته شد تا به مسئولان اجازه دهند تا سختی آب شرب شهر را با اقدامات فنی در روزهای آتی پایین بیاورند.»
پیشینه اعتراض
شهرستانهای خرمشهر و آبادان طی سه روز گذشته به دلیل کاهش دبی آب شیرین کارون و پیشروی آب دریا، شور شده و شهروندان قادر به استفاده از آن نبودند.
آغاز اعتراض مردم در روز جمعه هشتم تیر ماه بود، روزی که گروهی در این شهر برای اعتراض به کم آبی و شوری بیش از حد آب تظاهرات کردند.
در حالی که بحران کمآبی و خشکسالی از مدتها پیش دامان بسیاری از مناطق ایران را گرفته، مشکل شوری آب در خوزستان، به ویژه در شهرهای آبادان و خرمشهر به حد خطرناکی رسیده است. در روزهای گذشته در رسانهها تصاویری از شهروندان آبادانی که برای دریافت آب شرب صف بسته بودند منتشر شد. گروهی از مردم آبادان نیز در روزهای گذشته برای اعتراض به کمآبی و کیفیت بد آب شرب، در برابر ساختمان شرکت آبفا در این شهر تجمع کرده بودند.
آبفا از تاریخ ۲۹ خرداد در آبادان، آب شرب شهروندان را سهمیهبندی کرده است.
ادعای مسئولان محلی برای حل مشکل آب
مسئولان محلی خوزستان میگویند جمعه شب بخشی از آب غدیر به شبکه آبرسانی خرمشهر و آبادان تزریق شده و سختی آب از ۱۲ هزار میکروموس بر متر مکعب به حدود پنج هزار میکروموس رسیده است.
استاندار خوزستان به ایرنا گفته است تا ۱۵ تیر ماه خط دوم انتقال آب از غدیر به شبکه آبرسانی خرمشهر و آبادان وصل میشود و سختی آب این دو شهرستان به دو هزار میکروموس بر متر مکعب خواهد رسید.