قراردادهای نظامی قطر: آیا آمریکا در پی عادیسازی روابط میان قطر و عربستان است؟

دولت قطر در روزهای اخیر دست کم دو قرارداد نظامی جدید با غرب امضا کرده است. امضای این قراردادها گمانهزنی تحلیلگران در مورد تلاش غرب و به ویژه آمریکا برای عادیسازی پیوندهای دیپلماتیک میان قطر از سویی و عربستان سعودی و متحدانش در حوزه خلیج فارس از سوی دیگر را تقویت میکند.
صدور مجوز فروش تجهیزات نظامی آمریکایی به قطر
وزارت دفاع ایالات متحده آمریکا روز پنجشنبه ۱۷ اسفند اعلام کرد وزارت خارجه این کشور مجوز فروش ۱۹۷ میلیون دلار سلاح و تجهیزات نظامی به قطر را صادر کرده است. بر اساس بیانیه دولت آمریکا این صادرات به منظور ارتقای نیروی هوایی و تقویت مرکز عملیاتی قطر در نظر گرفته شده است.
بنا بر اعلام پنتاگون، دولت آمریکا همچنین مجوز فروش سامانههای موقعیتیاب جهانی یا جیپیاس و نیز سامانههای توزیع دادهها به قطر را صادر کرده است.
قرارداد قطر با ناتو
از سوی دیگر قطر با ناتو نیز یک پیمان همکاری تازه امضا کرده است. این قرارداد روز چهارشنبه ۱۶ اسفند در جریان دیدار شیخ تمیم بن حمد آل ثانی، امیر قطر و ینس استولتنبرگ، دبیر کل سازمان پیمان اطلس شمالی، ناتو در مقر این سازمان در نزدیکی بروکسل، پایتخت بلژیک امضا شد. بر اساس این قرارداد، قطر به نیروهای ناتو اجازه ورود به این کشور و استفاده از پایگاه هوایی العبید را خواهد داد.
ناتو با انتشار بیانیهای اعلام کرد که استولتنبرگ و امیر قطر درباره اوضاع امنیتی در منطقه خلیج فارس و همکاری بین ناتو و قطر رایزنی کردهاند.
صدور مجوز فروش تجهیزات نظامی آمریکایی به امارات
دولت آمریکا بلافاصله بعد از صدور مجوز فروش تجهیزات نظامی به قطر، مجوز مشابهی برای ارسال ۲۷۰ میلیون و ۴۰۰ هزار دلار سلاح و تجهیزات نظامی به امارات متحده عربی صادر کرد.
به کانال تلگرام یورونیوز فارسی بپیوندید
این مجوز شامل فروش ۳۰۰ موشک «سایدویندر»، موشکهای آموزشی، دستگاههای راهنمای تاکتیکی و همچنین قطعات یدکی و خدمات فنی به ارتش امارات است.
رویکرد آمریکا و غرب در قبال بحران قطر: تناقض یا راهبرد آشتیجویانه؟
قراردادهای جدید نظامی آمریکا و ناتو با قطر در حالی امضا شد که بحران دیپلماتیک بین این امیرنشین با عربستان سعودی و متحدانش در منطقه کماکان ادامه دارد. عربستان سعودی، مصر، امارات متحده عربی و بحرین مدعی هستند که قطر از گروههای تروریستی پشتیبانی کرده و از سوی دیگر باغ رقیب عربستان در منطقه، یعنی ایران روابط خوب دارد. این موضوع باعث تیرگی پیوندها میان این چهار کشور با قطر و تحریم این کشور شده است.
سیاست آمریکا در این میان تنشزدایی در مناسبات عربستان و متحدانش با قطر بوده تا به این وسیله اتحادی علیه ایران نیز در منطقه شکل بگیرد.
برخی تحلیلگران مسائل منطقه بر این باورند که اقدام آمریکا و به تبع آن ناتو در عقد پیمانهای همکاری با قطر در چهارچوب همین سیاست تعریف میشود. در واقع هدف از اقدام به ظاهر متناقض آمریکا در همکاری نظامی همزمان با دو شیخنشین رقیب در منطقه، یعنی قطر و امارات، میتواند نشانهای از تلاش آمریکا برای پایان دادن به بحران دیپلماتیک موجود میان قطر با عربستان و متحدانش باشد.
بریتانیا و ایالات متحده آمریکا پیش از این از عربستان سعودی خواستهاند تا به این تحریمها که تنها باعث آسیب رسیدن به اقتصاد کشورهای حاشیه خلیج فارس شده و تغییری در خط مشی سیاسی قطر ایجاد نکرده است، پایان دهد.
از سوی دیگر کشورهای حاشیۀ خلیج فارس در حال بررسی طرحی هستند تا به تحریمهای قطر که به رهبری عربستان سعودی به اجرا گذاشته شده، پایان دهند. این کشورها قصد دارند ریاض و دوحه را تحت فشار بگذارند تا به عنوان اولین گام، محدودیتها در بخشهای غیرنظامی را کاهش دهند.
بیشتر بخوانید:کشورهای حاشیۀ خلیج فارس قصد دارند به تحریمهای قطر پایان دهند