NewsletterخبرنامهEventsمناسبت هاپادکست ها
Loader
ما را پیدا کنید
آگهی

واکنش ظریف به دعوت اتحادیه اروپا در پی نگرانی‌های حقوق بشری

Sigmar Gabriel and Federica Mogherini
Sigmar Gabriel and Federica Mogherini Copyright EU2017EE Estonian Presidency
Copyright EU2017EE Estonian Presidency
نگارش از Euronews
تاریخ انتشار
هم‌رسانی این مطلبنظرها
هم‌رسانی این مطلبClose Button

احتمال می‌رود علاوه بر درخواست توضیحات از آقای ظریف، کارنامه حقوق بشری جمهوری اسلامی ایران نیز محور گفتگوهای وزیر خارجه ایران با همتایان خود در اتحادیه اروپا باشد.

آگهی

اتحادیه اروپا قصد دارد از محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران برای گفتگو درباره اعتراضات ۱۰ روز گذشته در این کشور دعوت کند.

این خبر روز یکشنبه توسط زیگمار گابریل، وزیر خارجه آلمان اعلام شد.

آقای گابریل در شبکه تلویزیونی «زد دی اف» آلمان اعلام کرد: «با مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا (فدریکا موگرینی) توافق کردیم تا وزیر خارجه ایران را، احتمالا برای هفته آینده، دعوت کنیم.»

آقای گابریل افزود که آلمان پیرو خط مشی دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا نیست که وعده داده است به ایرانیان برای اقدام علیه دولتشان کمک کند. با این وجود هشدار داد که «ما بر دفاع از آزادی برگزاری تجمعات و تظاهرات تاکید داریم و این دولت نیز باید حامی آن باشد.»

در جریان اعتراضات مردمی در ایران که از پنج‌شنبه ۲۸ دسامبر در مشهد آغاز شد و به‌سرعت به دیگر شهرهای ایران سرایت کرد، دست کم ۲۱ نفر کشته شده‌اند. محور این اعتراضات، شکایت از وضعیت سخت معیشتی بود و اگر چه در ابتدا با شعارهایی اقتصادی آغاز شد اما به‌سرعت شعارها رنگ سیاسی به خود گرفت و رهبر و رئیس جمهوری ایران را هدف قرار داد.

در برخی از شهرها معترضان خشمگین به ساختمان‌های دولتی و ایستگاههای پلیس حمله کردند. نیروهای دولتی نیز دستکم هزار نفر از معترضان را دستگیر کرده‌اند.

از زمان آغاز این اعتراضات دونالد ترامپ با انتشار چند پیام، به حمایت از معترضان پرداخته است. او همچنین از این فرصت استفاده کرد تا بار دیگر بر ادعای خود مبنی بر ناقص بودن توافق هسته‌ای ایران و قدرتهای جهان تاکید کند.

محور گفتگوی محمد جواد ظریف و اتحادیه اروپا چه خواهد بود؟

اگرچه زیگمار گابریل جزئیات بیشتری را دربارۀ برنامۀ این دعوت ارائه نداده است اما احتمال می‌رود علاوه بر درخواست توضیحات از آقای ظریف، کارنامه حقوق بشری جمهوری اسلامی ایران نیز محور گفتگوهای وزیر خارجه ایران با همتایان خود در اتحادیه اروپا باشد.

در سالهای گذشته اتحادیه اروپا بارها درباره وضعیت حقوق بشر در ایران بویژه در موضوعاتی همچون مجازاتهای اعدام و سنگسار، اعمال محدودیتهای شدید دولت ایران برای آزادی‌های بنیادین از جمله آزادی بیان و عقیده و مذهب، اعمال تبعیض‌های جنسی و قومی و مذهبی در این کشور، اعمال قوانین ناقض حقوق زنان، اعدام نوجوانان، رویه‌های ناقص قضایی، شمار قابل توجه زندانیان سیاسی و عقیدتی و اصحاب رسانه ابراز نگرانی کرده است و بر این اساس از سال ۲۰۰۸ میلادی تا کنون دست کم ۱۴ قطعنامه از سوی این اتحادیه علیه ایران در موضوعات حقوق بشری صادر شده است. 

علاوه بر صدور این قطعنامه‌ها، از سال ۲۰۱۱ میلادی تا کنون این اتحادیه تحریم‌هایی را به دلیل نقض گسترده حقوق بشر علیه ایران وضع کرده است. بر این اساس اموال و دارایی‌های ۸۲ تن از مقامات ایرانی از جمله صادق لاریحانی، محسنی اژه‌ای و سعید مرتضوی در تمام کشورهای عضو اتحادیه اروپا توقیف و سفر آنها به تمام کشورهای عضو این اتحادیه ممنوع شده است. این تحریم‌ها همچنان تا ۱۳ آوریل سال ۲۰۱۸ میلادی ادامه دارند.

فعالیتهای هسته‌ای و موشکی ایران نیز همواره از نگرانی‌های مهم امنیتی اتحادیه اروپا بوده است. بر این اساس گرچه رهبران این اتحادیه با تاکید بر حفظ توافق هسته‌ای تا کنون موضعی متفاوت از دونالد ترامپ اتخاذ کرده‌اند، اما همواره این فرصت را دارند تا از این توافق به عنوان اهرم فشاری علیه مقامات ایرانی استفاده کنند.

ایران به دلیل فعالیتهای موشکی خود نیز از سوی این اتحادیه تحریم شده است. بر این اساس ۲۳ شخصیت حقیقی و ۱۴ شرکت در فهرست تحریم‌های این اتحادیه قرار دارند.

ظریف: گفتگوها با اتحادیه اروپا در خصوص برجام خواهد بود

وزیر خارجه ایران روز دوشنبه و در حاشیه کنفرانس امنیتی تهران در پاسخ به سوالی دربارۀ این دعوت گفت: «صحبتی که بین ما شده این است که توافق کردیم باتوجه به اهمیتی که این روزها برجام دارد به خصوص باتوجه به سیاست‌های مخرب ایالات متحده آمریکا جلسه مشورتی بین ایران و سه عضو اتحادیه اروپا درمورد برجام برگزار شود.»

بنا بر گزارش ایسنا، آقای ظریف در واکنش به اعتراضات اخیر در ایران گفت: «در خارج تلاش کردند از این موضوع سوء استفاده کنند. این واقعیت است که در ایران مردم برخلاف متحدین منطقه‌ای کشورهای مداخله‌گر در این موضوع، حق دارند اعتراض کرده و نظر و انتقاداتشان را مطرح کنند. البته انتقاد و اعتراض به صورت مسالمت‌آمیز حق مردم بوده و با خشونت هم فرق دارد.»

هم‌رسانی این مطلبنظرها

مطالب مرتبط

نماینده روسیه در جلسه شورای امنیت درباره ایران: آمریکا وقت شورا را هدر می‌دهد

هشدار مسکو به واشنگتن: در امور داخلی ایران دخالت نکنید

آلمان با ازبکستان برای پذیرش نیروی کار ماهر به توافق رسید