نابرابری آشکار در توزیع ثروت در جهان باعث تشدید بحران گرسنگی شده است به طوری که فقیرترین افراد در جهان برای یک وعده غذای گرم باید هزینهای بیشتر از دستمزد روزانه خود بپردازند.
در تازهترین گزارش برنامه جهانی غذا وابسته به سازمان ملل متحد که روز دوشنبه منتشر شد آمده است که با وجود پیشرفتهای چشمگیر در زمینه ریشهکنی فقر، همچنان از هر ده نفر در جهان یک نفر با دستمزد روزانه کمتر از ۱.۹۰ دلار زندگی میکند و تنها ۸ نفر صاحب نیمی از کل ثروت جهان هستند.
بر اساس این گزارش که همزمان با ۱۷ اکتبر، ۲۵ مهر روز جهانی فقرزدایی منتشر شده، در حالی که قیمت واقعی یک پرس خوراک لوبیا در نیویورک ۱.۲۰ دلار است، قیمت واقعی همان با غذا با همان کیفیت در سودان جنوبی که در قعر جدول کشورهای فقیر است، به نسبت درآمد به ۳۲۰ دلار میرسد. در واقع یک شهروند نیویورکی به طور میانگین تنها ۰.۶ درصد از دستمزد روزانه خود را بابت این غذا میدهد در حالی که یک نفر اهل سودان جنوبی برای همان غذا باید ۱۵۵ درصد دستمزد روزانه خود را بپردازد. قیمت واقعی همین غذا در گواتمالا ۸.۲۷ دلار، در نپال ۲۷.۷۷ درصد و در هائیتی ۷۲.۶۵ درصد تخمیتن زده میشود.
جایگاه ایران در جدول برآورد برنامه جهانی غذا، با قیمت واقعی ۸.۱۰ دلار برای هر پرس غذا، اندکی بهتر از گواتمالاست. برای مقایسه قیمت پایه غذا در کشورهای مختلف اینجا را کلیک کنید.
کارشناسان اقتصادی برنامه جهانی غذا برای پژوهش خود خوراک لوبیا با برنج را به عنوان استاندارد در میان غذاهای محلی کشورهای فقیر در نظر میگیرند.
از سوی دیگر با محاسبه نسبت قیمت مواد غذایی در کشورهای مختلف نشان از تشدید اختلاف میان قیمتها و قدرت خرید مردم دارد. مدیر اجرایی برنامه جهانی غذا به روزنامه گاردین گفته است که دلیل اصلی پایین آمدن قدرت خرید در جهان، نابرابری در دسترسی به مواد غذایی است. دیوید بیسلی میگوید: «اگر غذایی در نروژ به نظرتان گران آمد، بروید ببینید همان غذا را به چه قیمتی میتوانید در مالاوی پیدا کنید.»
آقای بیسلی همچنین گفته است در حالی که بر اساس برآوردها در کره زمین به حد کافی مواد غذایی برای همه وجود دارد، در سال ۲۰۱۶ نزدیک به ۸۰۰ میلیون نفر در جهان دسترسی کافی به منابع غذایی نداشته و گرسنه ماندهاند. به گفته او میزان غذایی که انسانها سالانه در کره زمین به هدر میدهند برای سیر کردن شکم دو میلیارد نفر کفایت میکند.
16 Octobre: Journée Mondiale de l’Alimentation. 815 millions de personnes sont en situation d’insécurité alimentaire. ⬇️ #WFD2017#WDF17pic.twitter.com/DPGVCqatwH
— PAM (WFP) (@WFP_FR) 16 octobre 2017
وضع نابسامان تغذیه در کشورهای در حال رشد و با ثبات هم چندان مناسب نیست، اما وضعیت غذا در کشورهای درگیر جنگ و بحران اسفبار است. بنا به گزارش برنامه جهانی غذا، در سال ۲۰۱۶ نزدیک به ۵۰ درصد مردم در کشور جنگزده سوریه نیازمند کمکهای غذایی بودهاند و قیمت یک پرس خوراک لوبیا در این کشور ۱۹۰.۱۱ دلار تخمین زده میشود. این در حالی است که پیش از جنگ سوریه کشوری با میزان دستمزد متوسط محسوب میشده است. هم اکنون از هر پنج نفر سوری چهار نفر زیر خط فقر زندگی میکنند و ۷۵ درصد از کل جمعیت این کشور نیازمند کمک غذایی هستند.
در کشور جنگزده دیگر یعنی یمن نیز بیش از دو سوم مردم برای تهیه غذای روزانه خود دچار مشکل هستند. غلات موجود در این کشور در حال حاضر تنها برای ۲۰ درصد مردم کفایت میکند و بیماریهای دامی و آفات نباتی دراین کشور بیداد میکنند.