منطقه کاتالونیای اسپانیا و اقلیم کردستان عراق، خواهان استقلال هستند. شهروندان کرد روز دوشنبه ۲۵ سپتامبر رای خود برای استقلال این اقلیم به صندوقها ریختند و ساکنان کاتالونیا نیز یکشنبه آینده اول اکتبر در همه پرسی استقلال شرکت خواهند کرد.
در ادامه به این موضوع پرداخته خواهد شد که پس از برگزاری این همه پرسی، چه مراحلی باید طی شود تا این مناطق به عنوان کشورهای تازه تاسیس در سطح بین الملل به رسمیت شناخته شوند. یعنی به عنوان کشورهایی با یک قلمرو تعریف شدۀ مستقل و دارای دستگاه اجرایی، بوروکراسی، دادگاه و سایر نهادهای لازم.
از نظر «انجمن سیاست جهانی» که یک نهاد ناظر مستقل و مشورت دهنده به سازمان ملل است، کشورهای تازه تاسیس باید مراحل زیر را طی کنند:
گام اول؛ داشتن ویژگی های یک کشور مستقل
اولین قدمی که این مناطق باید بردارند این است که برای جامعه بین الملل ثابت کنند که دارای ویژگی های یک کشور مستقل هستند.
بر اساس قوانین بین الملل، استقلال طلبان باید تعریف روشنی از قلمرو خود را ارائه دهند، باید دارای یک جمعیت دائمی باشند یعنی شهروندانی که بطور دائمی در محل سکونت مشخصی در قلمرو آنها ساکنند، باید دولت داشته باشند و باید قادر به برقراری ارتباط با دیگر کشورهای مستقل باشند.
گام دوم؛ موفقیت در به رسمیت شناخته شدن
کشورهای تازه تاسیس باید از سوی دولتهای موجود در جامعه بین الملل به رسمیت شناخته شوند. کشورهای جهان برای به رسمیت شناختن یا نشناختن کشورهای تازه تاسیس، کاملا مختارند و بطور مستقل عمل می کنند. در این زمینه می توان به تایوان، کوزوو و فلسطین اشاره کرد که تنها شماری از کشورها آنها را به عنوان دولتهای مشروع به رسمیت شناختند و نه تمام جامعه بین الملل.
گام سوم؛ عضویت در سازمان ملل متحد
کشورها می توانند برای عضویت در سازمان ملل متحد نیز درخواست کنند. پذیرفه شدن در سازمان ملل برای کشورهای تازه تاسیس اهمیت زیادی دارد زیرا باعث می شود به رسمیت شناخته شدن آنها توسط جامعه بین الملل آسانتر شود.
برای عضویت یک کشور در سازمان ملل متحد باید مراحل زیر طی شود:
- ارسال نامۀ درخواست برای دبیر کل سازمان ملل به همراه اعلامیهای مبنی بر پیروی کردن از منشور ملل متحد
- این نامه درخواست ابتدا در شورای امنیت مطرح خواهد شد و در این شورا باید به تصویب دستکم ۹ عضو از ۱۵ عضو دائم برسد. اگر در این مرحله یکی از ۵ عضو دارای حق وتو (چین، فرانسه، روسیه، بریتانیا و ایالات متحده آمریکا) علیه این درخواست رای دهند، روند الحاق در همین مرحله به پایان می رسد.
- در صورت تایید شورای امنیت، نامۀ درخواست عضویت به مجمع عمومی سازمان ملل خواهد رفت و در صورت رای موافق دو سوم اعضای مجمع، کشور جدید به عضویت این سازمان درخواهد آمد.
شانس موفقیت کاتالونیا و اقلیم کردستان عراق برای عضویت در سازمان ملل چقدر است؟
رابرت لینیرا، کارشناس رفتارهای انتخاباتی و همه پرسی در دانشگاه ادینبورگ معتقد است که برای کاتالونیا دشوار است که بدون حمایت اسپانیا بتواند به عضویت سازمان ملل درآید.
او می گوید که بعید است که متحدان اسپانیا در اتحادیه اروپا و دیگر نقاط جهان که روابط دیپلماتیک خوبی با مادرید دارند، حاضر شوند کاتالونیا را به رسمیت بشناسند. دی
اما به گفته دکتر لینیرا، وضعیت اقلیم کردستان عراق کمی متفاوت است. عراق تقریبا یک دولت شکست خورده است و کردستان عملا طی سالهای اخیر به عنوان دولتی مستقل عمل کرده است. کشورهای همسایه نیز از آن رو با استقلال کردستان مخالفند که ترجیح می دهند به جای یک کردستان مستقل، در مقابل خود یک عراق یکپارچه اما ضعیف داشته باشند و از مزایای ضعف این کشور استفاده کنند.
اقلیم کردستان عراق در مقایسه با کاتالونیا از خودمختاری بیشتری برخوردار است. کردها از سال ۲۰۰۵ میلادی دارای منطقهای نیمه مستقل در شمال عراق و همچنین پارلمان خود بوده و توانسته اند در موضوعاتی همچون آموزش به وضع قانون بپردازند.
همچنین بغداد در مقایسه با مادرید از توان کمی برای جلوگیری از برگزاری این همه پرسی برخوردار بود. اقلیم کردستان عراق دارای نیروی نظامی مستقل «پیشمرگههای کرد» است و با اتکا به این نیرو همه پرسی را برگزار کرد. در حالیکه هم اکنون دولت مرکزی اسپانیا علاوه بر اعزام نیروی نظامی به کاتالونیا، اقدام به بازداشت افرادی کرده است که در سازماندهی همه پرسی کاتالونیا مشارکت داشته اند.