پیروزی مرکل در انتخابات آلمان همزمان با راهیابی راستهای افراطی به پارلمان

تکرار پیروزی مرکل و شکست سوسیال دموکراتها
شهروندان آلمان روز یکشنبه ۲۴ سپتامبر (۲ مهر) به پای صندوقهای رای رفتند تا با شرکت در انتخابات پارلمانی، نمایندگان خود در بوندستاگ را انتخاب کنند. ۶۱.۵ میلیون نفر در این انتخابات شرکت کرده و رای خود را در ۲۹۹ حوزه انتخابی به صندوقها ریختند.
بر اساس نتایج قطعی اعلام شده، اتحاد دموکرات مسیحی و سوسیال مسیحی (CDU/CSU) به رهبری آنگلا مرکل توانست با کسب ۳۳ درصد آرا پیروز انتخابات شود. به این ترتیب خانم مرکل ۶۳ ساله راه خود را برای رسیدن به مقام صدراعظمی آلمان برای چهارمین بار هموار میبیند.
حزب سوسیال دموکرات (SPD) که در ائتلاف بزرگ با خانم مرکل شرکت داشت نیز با کسب ۲۰.۵ درصد آرا در جایگاه دوم قرار گرفت. مارتین شولتز رهبر این حزب که از نتیجه به دست آمده برای حزبش ناخرسند بود، اعلام کرد که با محافظهکاران در دولت آیندۀ آنگلا مرکل ائتلاف نخواهد کرد. او نتیجه این انتخابات را برای حزبش غم انگیز توصیف کرد.
در ساعات پایانی روز یکشنبه و با شمارش بیشتر آراء، آنگلا مرکل از مارتین شولتز خواست که از تصمیم خود مبنی بر «عدم ائتلاف» با او تجدید نظر کند. قرار است خانم مرکل و آقای شولتز روز دوشنبه در این باره با یکدیگر گفتگو کنند.
واکنشها به موفقیت بیسابقه راستگرایان افراطی
شگفتی ساز این دور از انتخابات، حزب راست افراطی «آلترناتیو برای آلمان (AFD)» بود که توانست با یک رکورد تاریخی و با کسب ۱۲.۶ درصد آرا در جایگاه سوم قرار گیرد و برای اولین بار وارد پارلمان این کشور شود.
این حزب که ضد مهاجرت، ضد اسلام و ضد اتحادیه اروپا است حتی توانست در برخی ایالات شرق آلمان با کسب ۲۲.۸ درصد از آراء جایگاه دوم را از آن خود کند.
بحران مهاجرت، مشکلات امنیتی و تصمیم آنگلا مرکل مبنی بر باز کردن مرزهای این کشور به روی صدها هزار پناهجو، نقش مهمی در افزایش شمار رایدهندگان حزب راستگرای «آلترناتیو برای آلمان» داشت.
با انتشار خبر پیروزی این حزب، مارین لوپن رهبر حزب راست افراطی «جبهه ملی» فرانسه این موفقیت را به راستگرایان آلمان تبریک گفت و در پیامی در توییتر نوشت که این موفقیت، نشانه بیداری مردم اروپاست.
خبر موفقیت این حزب در راه یابی به پارلمان، اعتراضات بسیاری را بویژه در شهر برلین به همراه داشت و بسیاری از مخالفان دیدگاههای افراطی، به خیابانها آمدند. بسیاری نیز در مقابل مقر حزب راستگرای «آلترناتیو برای آلمان» در برلین جمع شدند.
رئیس کنگره یهودیان اروپا ضمن تبریک پیروزی دوباره به خانم مرکل، نسبت به افزایش قدرت حزب راست افراطی آلمان ابراز نگرانی کرد. رئیس کنگره جهانی یهودیان نیز آنگلا مرکل را دوست واقعی یهودیان خواند و حزب افراطی «آلترناتیو برای آلمان» را «جنبشی ارتجاعی» توصیف کرد که یادآور بدترین سالهای آلمان در تاریخ است.
با مشخص شدن سهم هر حزب از ۶۳۱ کرسی در این دوره از پارلمان آلمان، در مرحله بعد مذاکرات برای تشکیل ائتلاف برگزار می شود و در نهایت صدراعظم آینده آلمان انتخاب خواهد شد.
خانم مرکل ورود راستگرایان افراطی به پارلمان را یک چالش جدید خواند. آنگلا مرکل از زمانی که برای اولین بار صدراعظم آلمان شد تا کنون، چهار رقیب اصلی را شکست داده است که عبارتند از پیر اشتاین بروک، فرانک والتر اشتاینمایر، گرهارد شرودر و مارتین شولتز.
احزاب دیگر راه یافته به بوندستاگ
بر اساس قانون آلمان، هر حزبی که بالای ۵ درصد از کل آرای ریخته شده در صندوقها را کسب کند به پارلمان این کشور راه مییابد. احزاب دیگر راه یافته به بوندستاگ حزب لیبرال دموکرات آلمان با ۱۰.۵، حزب سبزها با ۹.۵ درصد و حزب چپگرای افراطی با ۹.۲ درصد آرا هستند.
بر این اساس، سهم این احزاب از کرسیهای پارلمان نیز به قرار زیر است:
اتحاد دموکرات مسیحی و سوسیال مسیحی به رهبری آنگلا مرکل ۲۱۹ کرسی، حزب سوسیال دموکرات به رهبری مارتین شولتز ۱۳۵ کرسی، حزب راستگرای آلترناتیو برای آلمان ۸۷ کرسی، حزب لیبرال دموکرات آلمان ۶۹ کرسی، حزب سبزها ۶۲ کرسی و درنهایت حزب چپ ۵۹ کرسی.