حیدرعبادی، نخست وزیر عراق در یک گفتگوی اختصاصی با خبرگزاری آسیوشیتدپرس برگزاری همه پرسی در اقلیم کردستان را خلاف قانون اساسی دانست و بر غیرقانونی بودن آن تاکید کرد. آقای عبادی با اشاره به تبعات «بد» چنین اقدامی برای جمعیت کرد عراق تصریح کرد بغداد برای دفاع از شهروندان عراقی و کلیه اقلیت های ساکن این کشور حتی گزینه نظامی را هم در نظر خواهد داشت. آقای عبادی در پاسخ به سئوال خبرنگار گفت: «اگر آنها با توسل به زور و خارج از قانون ما را تهدید کنند آنوقت مداخله نظامی خواهیم کرد.»
او با اشاره به نگرانی های ترکیه و ایران خطاب به دولتمردان اقلیم کردستان گفت: «اکنون زمان مناسبی برای این کار نیست و در صورت چنین اقدامی زمینه برای مداخله کشورهای منطقه در اقلیم کردستان فراهم خواهد شد.
این در حالیست که با وجود مخالفتهای دولت مرکزی عراق و کشورهای همسایه یعنی ایران و ترکیه و ابراز نگرانی ایالات متحده آمریکا، مسعود بارزانی رئیس اقلیم کردستان عراق بار دیگر تاکید کرد که همه پرسی استقلال کردستان در موعد مقرر و بدون تاخیر برگزار خواهد شد.
آقای بارزانی روز شنبه در جریان سخنرانی در شهر دهوک واقع در اقلیم کردستان عراق، اطمینان داد که قصد ندارد به عقب برگردد و از تمام مردم اقلیم کردستان عراق خواست در این همه پرسی به استقلال این اقلیم، رای «آری» بدهند.
این سخنان در حالی ایراد می شود که یک روز قبل از آن نیز پارلمان اقلیم کردستان عراق برگزاری این همه پرسی را در روز جمعه ۲۵ سپتامبر تایید و از ۵.۵ میلیون کرد عراقی دعوت کرد در این رای گیری شرکت کنند.
این اقدام پارلمان اقلیم کردستان، واکنشی به تصمیم پارلمان عراق در بغداد در روز سه شنبه بود که در مخالفت با برگزاری این همه پرسی رای داده و بر حفظ یکپارچگی این کشور تاکید کرده بود. دولت مرکزی عراق همچنین استاندار کرکوک را که تصمیم گرفت برای برگزاری همه پرسی استقلال در این استان غنی از نفت وارد عمل شود، از کار برکنار کرد.
همزمان با مخالفت دولت مرکزی عراق، سازمان ملل متحد به آقای بارزانی پیشنهاد داد که در ازای کمک این سازمان برای رسیدن به توافق سه سال گذشته با بغداد، از برگزاری این همه پرسی استقلال صرف نظر کند.
بر اساس درخواستی که بطور رسمی روز پنجشنبه از سوی جان کوبیس، نمایندۀ این سازمان در عراق به رهبر اقلیم کردستان عراق ارائه شد، این سازمان پیشنهاد داد که مذاکراتی فوری، پایدار و بدون پیش شرط میان کردها و دولت مرکز عراق برگزار شود تا برای حل و فصل اختلافات طرفین و همچنین تعیین چگونگی روابط میان اربیل و بغداد در آینده گفتگو شود.
در آخرین واکنش ها، دولت ترکیه نیز به کردهای عراق هشدار داد که برگزاری این همه پرسی، برایشان هزینه هایی در بر خواهد داشت. این هشدار در حالی اعلام می شود که اقلیم کردستان عراق برای صدور نفت خود به بنادر ترکیه نیاز دارد و از آنجا که بخش عمده درآمدهای نفتی این اقلیم از این مسیر تامین می شود، به نظر می رسد که آنکارا قصد دارد فشارهای اقتصادی خود بر رهبران این منطقه را افزایش دهد.