حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران در سخنرانی دفاع از کابینه پیشنهادی خود شرایط پیش روی ایران را دشوار توصیف کرد.
آقای روحانی خطاب به نمایندگان مجلس گفت: «هم شما نمایندگان و هم ما در دولت کاملا اطلاع داریم که راه صاف و سادهای پیش روی ما نیست. در شرایط امروز دنیا در قاره اروپا، آمریکا و آسیا و دیگر قارهها هم مسیر حکمرانی ساده و هموار نیست، چه رسد به ما در این منطقه پرآشوب و مشکلاتی که در گذشته برای همه ما باقی مانده است.»
دوازدهمین رئیس جمهوری اسلامی ایران با دفاع از سیاست دولت یازدهم برای جذب سرمایهگذاری خارجی در صنایع نفت و گاز گفت: «در دنیای امروز نمیتوانیم شوخی کنیم. ما تکنولوژی میخواهیم و اگر میخواهیم از منافع نفتی درست استفاده کنیم و صنعت گاز و نفت تحرکت پیدا کند نیاز به تکنولوژی و سرمایه داریم. آقایی در جمعی که وزیر نفت هم بود میگفت که فلان شرکت میخواهد فلان کار را بکند در حالی که خود ما هم میتوانیم گفتم که چقدر سرمایه میخواهد که گفت:۶-۷ میلیارد و گفتم آیا دارید؟ که گفت نه. گفتم پس چه کسی باید این را بدهد؟ پس ما امروز هم سرمایه و هم تکنولوژی میخواهیم.»
تشکیل کنسرسیوم سه جانبه توتال، پتروپارس و شرکت ملی نفت چین برای استخراج گاز از میدان پارس جنوبی، یکی از مهمترین دستاوردهای دولت یازدهم توصیف میشود. با این حال منتقدان این برنامه، در ماههای گذشته گفته بودند که شرکتها و نهادهای داخلی، بهویژه قرارگاه سازندگی خاتمالانبیا در این پروژه نادیده گرفته شده اند.
آقای روحانی همچنین با انتقاد از ضعف زیرساختهای فضای مجازی در ایران گفت: «چرا یک شبکه اجتماعی ایرانی وقتی کاربرانش به یک میلیون میرسد هنگ میکند؟ اما یک خارجی ۴۰ میلیون و ۱۰۰ میلیون را هم تحمل میکند. اشتغال به فن آوری و سرمایه نیاز دارد و داخلی و خارجی آن هم فرقی نمیکند هیچ کشوری با انزوا پیشرفت نکرده است.»
در روزهای گذشته سابقه محمدجواد آذری جهرمی، وزیر پیشنهادی وزارت ارتباطات و فنآوری اطلاعات در دستگاههای اطلاعاتی بحث برانگیز شده بود. آقای جهرمی که جوانترین عضو کابینه پیشنهادی است، از برنامهها و سوابق خود برای افزایش پهنای باند اینترنت در ایران دفاع کرده بود. حسن روحانی در دفاع از وی گفت: که او «آزادی» را فدای «امنیت» نمی کند. وی افزود کسی که میخواهد از آزادی دفاع کند باید با مسائل امنیتی هم آشنا باشد.
روحانی با اشاره به وظایف وزارت خارجه در دولت دوازدهم عنوان کرد: «از بزرگترین وظایف وزارت خارجه در این دوره فعالیت اقتصادی است. وزیر خارجه ما در این دوره بزرگترین وظیفهاش اولا این است که کنار برجام بایستد و نگذارد، آمریکا و دشمنان ایران موفق شوند. آنکه برای برجام سینه سپر میکند یعنی برابر دشمنان ایران که آمریکا و اسراییل و بعضی از کشورهای کوچک منطقه هستند میایستد به او میگوییم قهرمان مبارزه برابر استکبار.»
وی با انتقاد مجدد از مخالفان توافق هستهای افزود: «البته بعضیها هم برابر آمریکا خم میشوند و هل میدهند که برجام به نتیجه نرسد. باید بگوییم که آمریکا اینقدر کمک نمیخواهد و به اندازه کافی کمک دارد و بهتر است به ملت خودتان کمک کنید. بزرگترین وظیفه وزارت خارجه حراست از نهال نوپای برجام و ایستادن روبروی آمریکا است.»