یکسال از کودتای نافرجان ترکیه می گذرد. هانده فیرات، روزنامه نگار روزنامه حریت آنکارا نقش مهمی در شب کودتای نافرجام ترکیه داشت. ملیس آدموگلو، خبرنگار یورونیوز با او گفتگویی انجام داده است.
در ۱۵ ژوییه ۲۰۱۶ (۲۵ تیرماه) میلادی بخشی از ارتش ترکیه تلاش کردند تا حکومت را در دست بگیرند. نیروهای ارتش ساعاتی موفق شدند کنترل تلویزیون دولتی، «تی آر تی» را در دست بگیرند. بیانیه قدرت گیری نظامیان در تلویزیون دولتی کشور قرائت شد. هانده فیرات، روزنامه نگار روزنامه حریت آنکارا نقش مهمی در شب کودتای نافرجام ترکیه داشت. او آن شب، از طریق «فیس تایم» با رجب طیب اردوغان، رییس جمهوری مصاحبه زنده تلفنی کرد که از شبکه «سی ان ان» ترک زبان پخش شد.
یوورنیوز: روز ۱۵ ژوئیه شما چه موقع اولین خبر را در باره کودتا شنیدید و کجا بودید؟ اولین واکنش شما چه بود؟
هانده فرات: «به خیلی از منابع خودم زنگ زدم هر کس را که در ادارات و دولت و همینطور در بین احزاب مخالف و ماموران امنیتی و اطلاعاتی می شناختم، یکی از آنها رئیس ستاد رئيس جمهوری،حسن دوغان بود که با رئیس جمهور در مرمره (در ساحل دریای اژه) بود. تا زمانی که خبر کودتا اعلام شد من از طریق اینترنت اطلاعاتی را که از حسن دوغان می گرفتم پخش می کردم. از جمله اینکه رئیس جمهور اوضاع را دنبال می کند و تأکیدش بر د دموکراسی است و اینکه بزودی بیانیه ای در اینباره صادر منتشر می کند. با این حال اعلامیه مربوط به کودتا از رسانه ها پخش شد. اما رییس جمهوری هیچی بیانیه ای منتشر نکرد. تا آن موقع، فقط بن علی ییلدیریم، نخست وزیر بیانیه ای منتشر کرده و از «شورش» صحبت کرده بود. هیچ کس دیگری حرفی نزده بود. هیچ اطمینانی وجود نداشت. هلیکوپترها شروع به تیراندازی کرده بودند. در ستاد پلیس بمبگذاری شده بود. بیانیه مربوط به کودتا بطور زنده از «تی آر تی» تلویزیون دولتی خوانده شد. من دوباره با حسن دوغان تماس گرفتم چون هنوز از بیانیه خبری نبود. از او پرسیدم چه اتفاقی افتاده است؟ او گفت که آن را تحویل داده اند و از من پرسید که دریافتش کرده ام یا نه. به او گفتم که هیچ یک از شبکه های داخلی آن را پخش نکرده اند.»
روزنامه نگار روزنامه حریت آنکارا در ادامه می گوید: «همزمان شایعه هایی در شبکه های اجتماعی منتشر می شد مبنی بر اینکه رییس جمهور فرار کرده یا او را دزدیده اند. عدم اطمینان کامل. هیچ چیز معلوم نبود. اما بمبگذاری ها ادامه داشت. جتها در ارتفاع پایین و نزدیک به سطح زمین در حال پرواز بودند و امواج صوتی ایجاد می کردند. به آنها گفتم به من ملحق بشوند. اصرار کردم. حسن دوغان گفت باید از رییس جمهور بپرسد. سپس به من زنگ زدند و گفتند با پیشنهادم موافقند. با حسن دوغان از طریق «فیس تایم» صحبت کردم. رجب طیب اردوغان هم پشت سرش بود. همه بسیج شده بودند. با استانبول که مقر شبکه «سی ان ان» بود، تماس گرفتم و از آنها خواستم که مصاحبه ام بطور زنده پخش شود. بعد مصاحبه را با چرخاندن گوشی تلفن به سمت دوربین و با میکروفون یقه ای شروع کردم.»
Journalist helped stop 2016 coup attempt in Turkey https://t.co/SFtcsbCZPk
— Hande Fırat (@handefrt) July 14, 2017
یورونیوز: من مطمئن هستم که میلیون ها نفر مثل من نگران بودند که در میان فراخوان اتحاد اردوغان پخش این برنامه قطع خواهد شد. شما چه احساسی داشتید؟
هانده فرات: «البته همه نگران بودند. لحظه ای حیاتی بود. اول اینکه من کار خودم را می کردم که روزنامه نگاری است. سخنرانی رئیس جمهوری و حرفهایی که می زد خیلی مهم بود. اول به من گفتند که همه کانالهای ملی با ما هماهنگ هستند. یک دقیقه بعد گفتند که کانالهای اخبار جهان حرف های من و رئیس جمهوری را پخش می کنند و خوب این باعث اضطراب می شد، هم در مقام روزنامه نگار، و هم در مقام شهروند. در مقام شهروند از خودتان می پرسید که این کودتای سال ۲۰۱۶ از کجا آمد؟ چرا کودتا شد؟ و در همان زمان جتهای جنگی بمباران می کنند و هلیکوپترها آتش گشوده اند و البته ما هم ترسیده بودیم، برای کشورمان برای فرزندانمان و برای آینده مان.»