نمایندگان مجلس شورای اسلامی ایران میگویند که مطرح شدن دوباره پرونده ساختمان بنیاد علوی در نیویورک با هدف فشار بر این کشور است. این در حالی است که وزیر امورخارجه جمهوری اسلامی ایران به تازگی ارتباط دولت با بنیاد علوی را تکذیب کرده است.
سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس به خبرگزاری صداوسیما گفت: «طرح مجدد پرونده بنیاد علوی در دادگاه آمریکا نشاندهنده اعمال نفوذ سیاسی در دستگاه قضایی است.»
حسین نقوی حسینی افزوده است: «در روند دستگاه قضایی آمریکا این پرونده در دو دادگاه بدوی و تجدید نظر مختومه اعلام شد و طرح مجدد آن جای تعجب دارد.»
اردشیر نوریان دیگر عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی نیز به خبرگزاری مجلس گفت: «در برخی مواقع فشارها به حدی زیاد می شود که امکان بازگشت به حقوق ملت فراهم نمی شود اما اگر وزارت امور خارجه در وقت مقتضی ورود می کرد حقوق ملت پایمال نمیشد.»
حسن نوروزی، سخنگوی کمیسیون قضایی و حقوقی به همین خبرگزاری که با نام خانه ملت فعالیت میکند گفته است: «از طریق دادگاه های بین المللی از جمله لاهه موضوع را پیگیر خواهیم بود.»
یک روز پس از آنکه دادگاه فدرال منهتن نیویورک اعلام کرد مرحله نهایی بررسی پرونده بنیاد علوی آغاز شده محمد جوادظریف در جمع خبرنگاران گفت: «این یک مؤسسه غیرانتفاعی، در واقع خیریه است که فعالیتهای نوعدوستانه دارد. من هم بهعلت اینکه در نیویورک بودم این جزییات را میدانم. فعالیتهای آموزشی داشته و در واقع هر اقدامی، هر اتهامی در مورد ارتباط این مؤسسه با جمهوری اسلامی از نظر ما بیاساس بوده بهخاطر اینکه هیچ نقشی در این مؤسسه نداشته است.»
وزیر امورخارجه جمهوری اسلامی ایران روز چهارشنبه هفته گذشته همچنین تاکید کرده بود: «[بنیاد علوی] یک سازمان مستقل است که در ایالت نیویورک ثبت شده است. خود آنها مسئولین و وکلایی دارند که این کار را دنبال میکنند.»
ایرنا به عنوان خبرگزاری رسمی دولت نیز نوشت: «درسال های گذشته بنیاد علوی میلیونها دلار برای فعالیتهای مساجد شیعیان، بنیاد اسلامی نیویورک و مدارس این شهر در جهت گسترش فرهنگی اسلامی و ایرانی اختصاص داده و همچنین به دانشگاههایی چون کلمبیا و هاروارد در زمینههای گسترش فرهنگ پارسی کمک کرده است.»
ساختمان ۳۶ طبقه شماره ۶۵۰ واقع در خیابان پنجم نیویورک به بنیاد علوی تعلق دارد که پیش از انقلاب بنیاد پهلوی نام داشت. این برج در ابتدای دهه هفتاد میلادی از سوی دولت وقت پهلوی خریداری شد. هدف از تاسیس این بنیاد پشتیبانی از جامعه ایرانی- آمریکایی به واسطه برنامههای آموزشی و فرهنگی بوده است.
دولتهای پشن و کنونی ایالات متحده آمریکا مدعی شدهاند که فعالیت این بنیاد به دلیل ارتباط با جمهوری اسلامی ایران ناقض تحریمهای مالی وضع شده علیه حکومت این کشور است. ۴۰ درصد سهام بنیاد علوی در اختیار شرکت آسا است. دولت آمریکا میگوید شرکت آسا و بانک ملی در ارتباط هستند.
در صورتی که دولت ایالات متحده آمریکا بتواند اثبات کند که این برج در قلب نیویورک برای جمهوری اسلامی ایران فعالیت میکند پول حاصل از مصادره و فروش این ساختمان به بازماندگان و قربانیان حوادث تروریستی پرداخت میشود که ردی از حکومت ایران در آن وجود دارد. از جمله این عملیات تروریستی به بمبگذاری سال ۱۹۸۳ در بیروت و بمبگذاری ۱۹۹۶ در عربستان سعودی اشاره شده است.