افراد تأثیرگذار از سراسر جهان امسال باز هم به اجلاس جهانی اقتصاد در داووس آمده اند تا خود را برای سال ۲۰۱۷ آماده کنند و ببینند امسال جهان ممکن است آبستن چه حوادثی…
افراد تأثیرگذار از سراسر جهان امسال باز هم به اجلاس جهانی اقتصاد در داووس آمده اند تا خود را برای سال ۲۰۱۷ آماده کنند و ببینند امسال جهان ممکن است آبستن چه حوادثی باشد. ایزابل کومار و سارا چپل، خبرنگاران یورونیوز در این گزارش از محل برگزاری اجلاس جهانی داووس در سوییس برخی از تغییرات ژئوپولیتیک و اقتصادی ای را بررسی کرده اند که وقایع جهانی را در ۲۰۱۷ رقم می زنند.
جهانی شدن در معرض خطر تهدید؟
آیا جهانی شدن در حال افول است؟ آیا روابط روسیه با ایالات متحده آمریکا دچار تغییر و تحول خواهد شد؟ آیا آینده اتحادیه اروپا و ناتو (سازمان پیمان آتلانتیک شمالی) در معرض خطر است؟ این پرسشها محورهای اصلی بحث و گفتگو در مجمع جهانی اقتصاد در داووس را تشکیل می داد.
با توجه به تحولات ژئوپلیتیکی در حال رخ دادن هستند، یافتن پاسخ دقیق و قطعی برای این پرسشها غیرممکن است. اما برخی معتقدند که حوادث امسال جای نگرانی دارد.
از نظر رابین نیبلت، رییس امور بین المللی اندیشکده «چاتام هوس» مسئله تش بالقوه میان ایالات متحده آمریکا و چین یکی از نگرانی های اصلی است. او روی این موضوع تاکید می کند که در کنگره آمریکا جناحی هست که خواهان اتخاذ موضعی شدیدتر نسبت به دعاوی چین در دریای چین جنوبی است.
وی می افزاید: «دونالد ترامپ گفته است که چین یکی از تهدیدهای اصلی (برای) آمریکاست.اگر ایالات متحده در دریای چین جنوبی به فشارهای نظامی روی بیاورد، آنچنانکه بعضی عقیده دارند، ممکن است چین در اثر احساس عدم امنیت مقابله به مثل کند. رویدادی تصادفی می تواند جرقه جنگی بین دو کشور شود که نتایج فاجعه بار اقتصادی و ژئوپولیتیکی در پی خواهد داشت.»
مدیر مجمع جهانی اقتصاد معتقد است که مهمترین خطر ژئوپولیتیک این است که به سمت جهانی چند قطبی در حرکت هستیم، و هشدار می دهد که در دنیای امروز تعداد مسیرهایی که منجر به درگیری شود، بیشتر شده است.
لی هاول، مدیر مجمع جهانی اقتصاد در داووس می گوید: «چالشهای جهانی در مورد جلوگیری از گسترش سلاح های هسته ای و امنیت سایبری برطرف نشده است. شاید در حال حاضر سازوکارهای لازم را در اختیار نداریم و در جهان چندقطبیِ کنونی، آوردن طرفهای درگیر سر میز مذاکره سخت تر شده است. با این حال باید تلاش کرد چون این خطرات تمام جهان را تهدید می کند.»
Davos: What's New, What's Not…And What's Next https://t.co/YRxEmOmjtp
— Lee Howell (@davosnotes) January 19, 2017
با وجود همه این نگرانی ها، کمتر کسی از شرکت کنندگان در اجلاس، حاضراست درباره تغییرات ژئوپولیتیک در سال آینده چیزی را پیش بینی کند.
آیا نظرات ترامپ تهدیدی برای صنعت خودروسازی خواهد بود؟
کارلوس گون (غصن) رئیس و مدیرعامل شرکت رنو-نیسان هر سال به مجمع جهانی اقتصاد می آید. خبرنگار یورونیوز با وی گفتگوی کوتاهی در داووس انجام داده است.
یورونیوز: صحبت را با موضوعی خوب شروع کنیم. امسال کدام تحول در فناوری شما را خوشحال کرد؟
کارلوس گوسن: «خیلی چیزها. واضح است که امسال موضوع بازار انبوه برای خودروهای الکتریکی که چنانچه می دانید به کالای اصلی تبدیل خواهد شد، خیلی مهم بود. در زمینه خودروهای بدون راننده هم گامهای زیاد برداشته شد و همینطور برقراری پیوند بین خودروها و خدمات. انتظار تحولات بسیار در سال ۲۰۱۷ را دارم چون جلوی چشمان ما کالایی که تولید می کنیم متحول می شود و تغییر می کند.»
یورونیوز: همانطور که می دانید در انتظار تغییراتی بزرگ هستیم و شاید شاهد عقبگرد در فرایند جهانی شدن باشیم. در داووس در این باره حرف زیاد است، شما چقدر نگران هستید؟
کارلوس گوسن: «خوب جای نگرانی هست اما من خیلی بدبین نیستم و فکر می کنم در آخر کار اگر هم عقبگرد رخ دهد خیلی دور نخواهد رفت، چون جهانی شدن اقتصاد به نفع همه است. چنین عقبگردی احتمالاً به شکل اصلاحاتی در رساندن منافع به بازارها خواهد بود. اما راستش اصلا انتظار ندارم این حرکت به عقب، خیلی چشمگیر باشد و منجر به نفی جهانی شدن اقتصاد شود. جهانی شدن ادامه پیدا خواهد شد، شاید شکلهای دیگر بگیرد، دسترسی به برخی بازارها محدود شود، شاید برخی مفاهیم و برداشتها تصحیح شود اما ادامه خواهد یافت.»
یورونیوز: اوضاع با دونالد ترامپ چه می شود ؟ فکر می کنید چه تأثیری بر صنعت خودروسازی داشته باشد چون می دانید که او در این باره زیاد سخن گفته است.
کارلوس گوسن: «بله اما فکر می کنم درباره مواضع دولت بعدی حدس و گمان بیش از حد است. رئیس جمهوری جدید دو نکته را خیلی روشن کرده است: برای دولت منافع آمریکا مقدم است و مشاغل باید درآمریکا بماند. پیغام این است که تا زمانی که در آمریکا کار می کنید به ما نشان دهید که این کشور برای شما از هر چیز دیگر مهمتر است و به اندازه کافی شغل در آمریکا ایجاد کرده اید. تا کنون خودروسازان استراتژی خود را با توافق های انجام شده تطبیق می دادند. اما توافقی که فعلا وجود دارد قرارداد تجارت آزاد امریکای شمالی (NAFTA) است. می خواهند مذاکره کنند و برخی مفاد قرارداد را تغییر دهند. اما فکر نمی کنم کسی بخواهد بگوید که دیگر بس است تجارت آزاد بس است. اتفاقی که خواهد افتاد این است که شکل تجارت آزاد تغییر خواهد کرد و شاید منافع اقتصاد اصلی (یعنی آمریکا) در این توافقنامه بیشتر در نظر گرفته شود. ما هم مشکلی با این نداریم و خودمان را با وضعیت جدید تطبیق خواهیم داد.»
یورونیوز: بسیار خوب. سؤال آخر که نقش اروپا در این بین چیست؟ زیرا عدم اطمینان در باره اوضاع اروپا بیشتر شده است.
کارلوس گوسن: «خوب، واضح است که اروپا در انتظار چند انتخابات مهم در سال ۲۰۱۷ است و همین عاملِ عدم اطمینان است. البته عدم اطمینان اقتصادی. من فکر می کنم سال ۲۰۱۷ سال خوبی برای اروپا باشد. رشد اقتصادی اروپا حیرت انگیز نخواهد بود اما در انتظار انجام این انتخابات رشد متوسطی خواهد داشت و امیدوارم که در ۲۰۱۸ اوضاع برای هدایت اقتصاد روشنتر شود.»
ترامپ، ترمزی برای رشد اقتصاد جهانی در سال ۲۰۱۷؟
از نظر رشد اقتصادی سال ۲۰۱۶ چنگی به دل نمی زند و نگرانیها درباره وضع اقتصاد جهان در سال ۲۰۱۷ بیشتر شده است. در اواسط سال ۲۰۱۶ میلادی، صندوق بین المللی پول درباره رشد اقتصاد جهان گفت که رشد به حد کافی سریع نیست و این رشد کند، بیش از اندازه دوام آورده است.
پیشرفت متوسط در اقتصادهای پیشرفته و بازارهای رو به رشد، نرخ رشد اقتصاد جهان را چند سال در حد سه درصد نگه داشته است.
در اجلاس جهانی اقتصادی داووس این امید هست که سال ۲۰۱۷ اقتصاد جهانی را از کسادی بیرون بیاورد و این نکته را همه قبول دارند که سیاست گذاری ایالات متحده نقش حیاتی در تحقق این امید دارد.
رییس جمهوری جدید ایالات متحده آمریکا قول داده است که مالیاتها و مقررات را کم کند. جف شوماخر، مدیر عامل شرکت سرمایه گذاری «بی سی جی»(BCG) می گوید که گرچه زیاد طرفدار اصول اخلاقی دونالد ترامپ نیست، اما در باره پیامدهای ریاست جمهوری او برای تجارت و بازرگانی خوشبین است.
وی می افزاید: «ترامپ می تواند مشوق سرمایه گذاران و باعث رشد اقتصادی شدید در ایالات متحده شود. اگر مالیات شرکت ها کاهش یابد و مقررات کمتر شود پیش بینی می کنم که سرمایه های زیادی به آمریکا سرازیر شود و این جریان سرمایه و رشدی که در بازاری به بزرگی بازار امریکا برای اقتصاد بزرگ امریکا به همراه خواهد داشت اقتصاد جهان را نیز به دنبال خود خواهد کشید.»
اما ایالات متحده آمریکا به همان اندازه که می تواند عامل پیش راندن اقتصاد جهان باشد می تواند به ترمزی برای رشد اقتصاد جهانی نیز تبدیل شود. نریمان بهروش، اقتصاددادن می گوید برخی از شعارهای دونالد ترامپ اگر به اجرا گذاشته شود مشکلات فراوان به همراه خواهد آورد
وی می گوید: «اگر پوپولیسمِ متمایل به رشد اقتصادی داشته باشیم خیلی خوب خواهد شد و فکر می کنیم در نهایت هم همین شود. اما اگر پوپولیسم فعلی به سوی حفاظت از صنایع داخلی برود، برای ایالات متحده و چین و بخشهای بزرگی از دنیا فاجعه بار می شود و می تواند سناریوی کسادی اوضاع اقتصادی را رقم بزند.»
هر تصمیمی که گرفته شود، به نظر می رسد که سال ۲۰۱۷ سال تغییرات عمده در سیاست های ایالات متحده باشد که با پیامدهای مهم برای بقیه جهان همراه خواهد بود.
گشتی میان شرکت کنندگان مجمع جهانی اقتصاد داووس
بخش زیادی از صحبتها در داووس در باره رخدادهای پرتلاطم سال گذشته بود. در اتوبوس های خیابان های داووس از لابلای حرف ها می توان برخی از بهترین شایعات را شنید.در این اجلاس از نمایندگان کشورهای مختلف پرسیدیم برای سال ۲۰۱۷ چه آرزوهایی دارند.
روسان روسلانی، رییس اتاق بازرگانی انرونزی می گوید: «در زندگی همیشه بالا و پایین هست اما باید خوشبین ماند و به آینده امیدوار بود.»
آنات بار-گرا، مدیر عامل شرکت فناوری می گوید: «آرزو می کنم که در این قسمت دنیا، رهبران، ثروتمندان و کسانی که اوضاع بهتری از دیگران دارند بتوانند مشکلات جاهای دیگر دنیا را در نظر بگیرند و تلاش کنند مشکلات آنها را هم حل کنند: مشکل پناهنده ها را، مشکل کسانی که از آن سوی دریاها می آیند و همه مشکلاتی که متأسفانه تاکنون برطرف نشده است.»
دروو ساونی، مدیر شرکت «تریونی توربین» می گوید: «بیست و پنج سال است که هر سال به داووس آمده ایم و امیدهایی پرورانده ایم که هیچکدام تحقق نیافت. دو سه سال پیش چه کسی پیش بینی می کرد که مودی نخست وزیر هند خواهد شد و به اینجا خواهد آمد یا برکسیت (تصمیم بریتانیا به خروج از اتحادیه اروپا) رخ خواهد داد یا ترامپ رئیس جمهوری ایالات متحده خواهد شد. پیش بینی بر اساس داووس، کار ساده ای نیست.»