با وجود اعلام رسمی نتیجه انتخابات ریاست جمهوری در ایالات متحده آمریکا و پذیرش آن از سوی هیلاری کلینتون بازنده این رقابت، روز پنجشنبه شهروندان بسیاری به خیابانهای شهرهای مختلف آمریکا آمدند و نسبت به آی
با وجود اعلام رسمی نتیجه انتخابات ریاست جمهوری در ایالات متحده آمریکا و پذیرش آن از سوی هیلاری کلینتون بازنده این رقابت، روز پنجشنبه شهروندان بسیاری به خیابانهای شهرهای مختلف آمریکا آمدند و نسبت به آینده کشور خود ابراز نگرانی کردند. بر این اساس کاترین هاردی، خبرنگار یورونیوز در شهر لیون فرانسه با اشتفان گروبه، فرستاده این شبکه خبری در ایالات متحده آمریکا گفتگو کرده است.
یورونیوز: در حالی که در خیابانها خشم مردم را می بینیم، میان دونالد ترامپ و هیلاری کلینتون کلمات آشتی جویانه ای رد و بدل می شود. یک روز پس از وارد شدن این شوک، چه حال و هوایی بر خیابانهای آمریکا حاکم است؟
اشتفان گروبه: «اینجا در نیویورک، مردم همچنان شوکه و هنوز هم از این شکست گیج هستند. باید دانست که سیستم انتخابات آمریکا تحت تاثیر رای مجمع الکترال و رای افراد طبقه پایین بوده نه رای شهرهای بزرگ، به این ترتیب دونالد ترامپ انتخاب شده است. به همین دلیل ما هیچ اشتیاق و غلیان احساسات مردمی و شادی و حمایتی را در اینجا نمی بینیم. نتیجه اینکه نامزدی که در تاریخ آمریکا از کمترین محبوبیت برخوردار بود و منفورترین و نامطلوب ترین نامزد در این انتخابات برنده شد. مردم چگونه می توانند از این حالت خارج شوند؟ این بستگی زیادی به رفتار آقای ترامپ و چگونگی تعامل او با دیگر بخش های کشور و برخورد با آمریکایی هایی دارد که به هیلاری کلینتون رای دادند. فراموش نکنیم که هیلاری کلینتون موفق شد بیشترین رای مردم را به دست آورد بنابراین شمار آمریکایی هایی که در این کشور به کلینتون بیش از ترامپ علاقمندند، زیاد است.»
یورونیوز: دولت اوباما و دولت ترامپ دو تیم کاملا متفاوت هستند. پیش بینی می کنید این موضوع چه مشکلی در زمان انتقال قدرت سیاسی بوجود بیاورد؟
اشتفان گروبه: «فکر نمی کنم مشکلات بزرگی بوجود آید. به نظر من بزرگترین مشکل، خصومت شخصی بسیار قوی بین دونالد ترامپ و باراک اوباما است. به یاد داشته باشید که باراک اوباما تا آخر هفته گذشته تا روز دوشنبه، همچنان در برابر دونالد ترامپ قویا ایستاده بود و گفته بود که “این مرد برای ریاست جمهوری مناسب نیست”. در مقابل، دونالد ترامپ هم همواره مشروعیت ریاست جمهوری اوباما را زیر سوال برده و درباره زادگاه او در آمریکا با شک و تردید نگریسته بود. بنابراین این دو یکدیگر را دوست ندارند و می توانید تصور کنید تا چه اندازه جلسه آنها در کاخ سفید تاثر برانگیز است. اما جدای از این موضوع، فکر می کنم که ما یک دوره گذار بسیار بسیار حرفه ای را ببینیم. یک انتقال قدرت سیاسی صلح آمیز و بدون هیچ دردسری. این چیزی است که باراک اوباما هم قبلا گفته است.»
یورونیوز: فکر می کنید چقدر طول بکشد تا تاثیر اقدامات دونالد ترامپ در آمریکا را ببینیم؟
اشتفان گروبه: «سوال خوبی است. ترامپ قول های زیادی داده است. قول هایی مثل ساخت دیوار بین آمریکا و مکزیک و لغو برنامه اوباماکر که از میراث مهم اوباما محسوب می شود. او در حال حاضر تنها می تواند چند وعده را بطور مستقیم و بدون اقدام کنگره عملی کند. باراک اوباما فرامین اجرایی بسیاری را امضا کرده است که کنگره قادر به وارد شدن در آن موضوعات نبوده است. اکنون دونالد ترامپ هم می تواند همین کار را انجام دهد و دستوراتی را صادر کند تا فرامین باراک اوباما لغو شود. هم اکنون برای هر دولت جمهوریخواهی اتخاذ هر تصمیمی از مسیر کنگره بسیار سخت است زیرا این حزب دو دسته شده است: جناح راست آن که هیچ کاری انجام نمی دهد و جناح بسیار میانه روی آن که آماده سازش است. بنابراین چنین حزبی چگونه می تواند پس از ورود دونالد ترامپ به کاخ سفید با او تعامل داشته باشد. این سوال بزرگی است و باید منتظر ماند و نتیجه را دید.»