ژان پیر سوُواژ، فریزر استودارت و برنارد فرینگا به طور مشترک جایزه نوبل شیمی سال ۲۰۱۶ را برای طراحی و ساخت ریزترین ماشینها از آن خود کردند.
ژان پیر سوُواژ، فریزر استودارت و برنارد فرینگا به طور مشترک جایزه نوبل شیمی سال ۲۰۱۶ را برای طراحی و ساخت ریزترین ماشینها از آن خود کردند.
این سه پژوهشگر فرانسوی، بریتانیایی و هلندی به دلیل هدایت انرژی و حرکت سیستم مولکولی مورد تشویق قرار گرفتند.
ژان پیر سوُواژ، هفتاد و یک سال و استاد دانشگاه استراسبورگ در شرق فرانسه، نخستین کسی است که ایده طراحی و ساخت «نانو ماشین ها» را ارائه کرد. وی نانو ماشین را مجموعه ای مولکولی می داند که می تواند در واکنش به کنشهای بیرونی مانند گرما، نور، سرما به گونه ای هدایت شده واکنش نشان دهد.
وی در سال ۲۰۰۸ طراحی ریز ماشینها را نوعی بازی فکری در نظر گرفته بود.
با اینحال بازی فکری این پژوهشگران قدمی بزرگ در جهان علم بشمار می رود. از این فناوری می توان در دهه های آتی در علم انفورماتیک، نگهداری و نگارش اطلاعات تازه و یا پاک کردن آنها بهره جست.
فریزر استودارت نیز توانسته سیستمی مولکولی طراحی و ابداع کند که شامل یک بدنه دمبل مانند است که در طول آن مولکولی حلقه وار حرکت می کند. حرکت این حلقه در طول هدایت شونده است. طراحی وی در ساخت بالابرها و ماهیچه های مولکولی کاربرد دارد.
برنارد فرینگا ایده ریز ماشینها را توسعه داده است و توانسته دست به طراحی و ساخت سیستم چرخ دنده مولکولی دست یابد.
هیئت داوران جایزه نوبل اعلام کردند این سامانه های مولکولی هدایت شونده می توانند در ساخت و توسعه ریز تراشه ها با کاربریهای گوناگون، حسگرها و سیستمهای ذخیره انرژی مورد استفاده قرار گیرند.