گزارش تحلیلی روسیه در سپتامبر سال گذشته میلادی برای حمایت از بشار اسد حملات هوایی در خاک سوریه را آغاز کرد و اکنون برای اولین بار در طول این یکسال، از پایگاه نظامی کشوری دیگر برای اجرای این عملیات است
گزارش تحلیلی
روسیه در سپتامبر سال گذشته میلادی برای حمایت از بشار اسد حملات هوایی در خاک سوریه را آغاز کرد و اکنون برای اولین بار در طول این یکسال، از پایگاه نظامی کشوری دیگر برای اجرای این عملیات استفاده می کند: ایران.
ایران نیز اولین بار است که پس از انقلاب ۱۳۵۷ شمسی (۱۹۷۹میلادی) به کشور دیگری اجازه می دهد از پایگاه نظامی اش استفاده کند.
این کار مزیتهای تاکتیکی و لجستیکی قابل توجهی برای روسیه دارد. هم باعث کاهش زمان پرواز جنگنده ها می شود و هم حمل بمبهای بیشتر را ممکن می کند، اما مزایای سیاسی این کار برای هر دو کشور بیش از مزایای لجستیکی است.
به همین دلیل طی روزهای اخیر سیاستمداران دو کشور ایران و روسیه بارها با یکدیگر ملاقات کردند. برای هر دوی آنها که به عنوان دو متحد تاریخی برای دمشق، خواهان حفظ بشار اسد در قدرتند، پشتیبانی قوی از یکدیگر ضروری است.
علاءالدین بروجردی، رییس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی ایران در این باره گفته است: «ما با توجه به اینکه سوریه در خط مقدم محور مقاومت است تا آخر در کنار سوریه خواهیم بود.»
برای روسیه این به معنای بازگشت به صحنه قدرت در خاورمیانه است و ایران نیز با حضور در کنار متحد قدرتمند خود، روسیه، علاوه بر رسیدن به اهداف خود در سوریه، در صحنه بین المللی نیز بهتر دیده خواهد شد.
علاوه بر این تمایل روسیه به متوقف ساختن اسلام افراطی سنی، به قدرت مانور بیشتر ایران در منطقه کمک می کند. ایران شیعه هیچگاه تهدیدی برای منافع روسیه در کشورهای مسلمان و سنی نشین آسیای میانه نبوده است.
این کار همچنین باعث می شود که مسکو به کمک دو کشور ایران و ترکیه، محور قدرتی را در منطقه بوجود آورد و با نفوذ آمریکا در خاورمیانه مقابله کند.
اندرو تبلر، تحلیلگر موسسه سیاست خاور نزدیک در واشنگتن می گوید: «این اولین بار است که روسیه حملات هوایی اش را از پایگاههای ایران انجام می دهد. این نشانه تشدید مبارزه در سوریه است؛ نه صرفا از جنبه نظامی بلکه از جنبه اتحاد با ایران در موضوعی مانند سوریه. ما می توانیم بطور آشکار ببینیم که روسها در موضوع سوریه در حال بازی با یک کارت سیاسی بسیار قوی هستند درحالیکه ایالات متحده آمریکا در موقعیت دفاعی قرار دارد.»
بر این اساس تنشهای باقیمانده میان مسکو و آنکارا نیز نمی تواند دوام داشته باشد. ایران که ارزش این محور قدرت سه گانه را درک کرده است با توجه به نزدیکی تاریخی خود با آنکارا از این آشتی دوباره استقبال می کند. به این ترتیب، اتحاد کم سابقه ای برای مقابله با نفوذ غرب در منطقه بوجود می آید.
حسین باغچی، استاد روابط بین الملل در ترکیه می گوید: «یک بی اعتمادی از سوی ترکیه نسبت به آمریکا و ناتو و اروپایی ها وجود دارد و در مقابل، اعتماد به پوتین. این چیز تازه ای در روابط میان کشورهاست.»
روسیه در حال اجرای استراتژی نظامی جدید خود است. بنا به گزارش وزارت دفاع این کشور، حملات از ایران باعث شده دو پست فرماندهی و آموزشی نیروهای داعش تخریب شده و بیش از ۱۵۰ ستیزه جوی افراطی کشته شوند.
این در حالی است که در پی انتقادها مبنی بر مغایرت واگذاری پایگاه نظامی به کشور خارجی با قانون اساسی ایران، علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی ایران اعلام کرد: «ایران به هیچ وجه هیچ پایگاه نظامی به روسیه و به هیچ کشوری نداده است لذا استقرار پایگاه نظامی برای روسیه را تکذیب می کنیم.»