اگر طرفدار رمانهایی با چالشهای روزمره و اعتیاد و الکل و خشونت باشید احتمالا «راسل بَنکس» نویسنده مورد علاقه شما خواهد بود.
اگر طرفدار رمانهایی با چالشهای روزمره و اعتیاد و الکل و خشونت باشید احتمالا «راسل بَنکس» نویسنده مورد علاقه شما خواهد بود. این نویسنده مشهور آمریکایی یک فعال سیاسی چپگرا نیز هست و اوضاع دو سوی اقیانوس اطلس را به دقت زیر نظر دارد. وی اخیرا به شهر لیون فرانسه، مقر شبکه خبری یورونیوز آمد و در خلال این سفر، لزلی الکساندر، خبرنگار بخش انگلیسی یورونیوز با او به گفتگو نشست:
یورونیوز: فکر می کنید چرا مجذوبِ سوی تاریک زندگی و شخصیتهای حاشیه اجتماع شدید؟ اینها چه چیزی از شخصیت شما را نشان می دهد؟
راسل بنکس :خوب پیش از هر چیز، فکر می کنم که من درباره یک اقلیت یا یک عنصرِ ناشناخته در جامعه نمی نویسم بلکه واقعا درباره اکثریت می نویسم. منظورم این است که زندگی بیشتر افراد یک سویه تاریک دارد و این سویه تاریک زندگیشان را به شکل عجیبی کنترل می کند. اعتراف می کنم که به نوعی دیدگاه تاریکی از دنیا دارم. دیدگاهی که من دارم می گوید: «سگ بد همیشه گاز می گیرد و همیشه برنده می شود.» پس به نظرم این در زندگی اجتناب ناپذیر است.
یورونیوز: آیا این به کودکی تاریک خودتان بر می گردد؟ درباره شرایط خانوادگیتان خوانده ام. کودکی سختی داشتید اینطور نیست؟
راسل بنکس: بله، همینطوراست. اعتیاد (پدر) به الکل و طرد شدن از سوی دیگران به زندگی ما آسیب زده بود. وقتی دوازده ساله بودم پدرم خانواده را ترک کرد. چهار بچه بودیم و من از همه بزرگتر بودم. ما با یک مادرِ تنها و در فقر بزرگ شدیم. من از سن خیلی پایین احساس رانده شدگی می کردم. با نگاه به دور و برم افرادی را می دیدم که به خاطر رنگ پوستشان یا جنسیت یا گرایش جنسی شان ویا رابطه شان با اجتماع بزرگتراحساس طردشدگی داشتند و با آنها همذات پنداری می کردم. پس (در اینباره نوشتن) برای من یک حرکت ناگهانی نبود.
یورونیوز: آیا خیلی ساده انگارانه نیست که بگوییم نوشتن برای شما نوعی درمان است؟
راسل بنکس: بنحوی اینطور است، چون نوعی درمان است، البته چندان به درد من نخورد!
یورونیوز: نه حتی یک کم؟
راسل بنکس: نه حتی یک کم. اما می دانید نوشتن برای من چه معنایی دارد … نوشتن، به شکلی جدی به تمرکز و زندگی من شکل می دهد. می دانم که وقتی می نویسم، از وقتی که نمی نویسم باهوشترم. و همینطور وقتی می نویسم صادقترم. و احتمالا انسان مهربانتری هم هستم.
یورونیوز: می دانم که آزادی بیان و اظهار نظر برای شما بسیار مهم است. در ژانویه سال ۲۰۱۵، درست پس از حمله تروریستی به دفتر مجله «شارلی ابدو» در پاریس بودید چه احساسی داشتید؟
راسل بنکس: حمله فجیعی به بشریت بود، دقیقا همان احساسی را داشتم که در نیویورک به من دست داده بود. چون من در زمان حملات یازده سپتامبر هم در نیویورک بودم و فرو ریختن برجها را دیدم. بودن در پاریس هم خیلی شبیه آن بود، یعنی دیدن و شرکت در صحنه گسترده ای از اندوه و خشم و ترس.
یورونیوز: به ترس اشاره کردید. می دانم که خیلی مایل بودید برای شرکت در نشستی درباره رمان به شهر لیون بیایید اما گویی بسیاری از هموطنانِ آمریکایی شما به خاطر تهدیدهای امنیتی از آمدن به اروپا می ترسند.
راسل بنکس: ابلهانه است.
یورونیوز: شما قبل از آمدن تردید نداشتید؟
راسل بنکس: نه، البته که نه.
یورونیوز: خوب، ما خوشحالیم که آمدید!
راسل بنکس: آمارها نشان می دهد که این یک نوع ترس و اضطراب بیمارگونه است. اگر بترسید آنوقت است که تروریسم کار خودش را کرده است. من در چنین شرایطی در خانه نمی مانم.
یورونیوز: قطعا هم در اروپا و هم در ایالات متحده اوضاع سیاسی عجیب حاکم است، یعنی خیزش عوام باوری و ملت باوری. شما یک فعال سیاسی هستید. اوضاع فعلیِ اتریش، فرانسه، بریتانیا و البته آمریکا را با حضور دونالد ترامپ که حالا جلودار است چطور می بینید؟
راسل بنکس: در ایالات متحده، هم در جناح راست با دونالد ترامپ و هم در جناح چپ با برنی سندرز … به گمانم با بروز ترس، ترس از دیگری، ترس از مردمی که رنگ پوست یا زبان و دینشان با اکثریت فرق دارد روبرو هستیم و همینطور با تشویشِ اقتصادی. برای اولین بار در تاریخ ایالات متحده، مردم آگاهند که یک درصد از جمعیت دارد اقتصاد را کنترل می کند.
یورونیوز: شما تومارِ اینترنتیِ StopHateDumpTrump را به همراه دهها هزار شهروند عادی آمریکایی امضا کرده اید و همراه با نامهای بزرگی مثل جین فوندا و دنی گلاور …
راسل بنکس: مظنونین همیشگی!
یورونیوز: مظنونین همیشگی! انتخاب دونالد ترامپ در ماه نوامبر چقدر خطرناک خواهد بود و فکر می کنید احتمال انتخاب او تا چه حد واقعی است؟
راسل بنکس: اول اینکه گمان می کنم احتمالی بسیار واقعی است و دوم اینکه فکر می کنم بسیار خطرناک است. به گمان من او یک دیوانه متوهم است به بیماری خودشیفتگی شدید مبتلا است. او استاد عوامفریبی و سخنرانی تلویزیونی است اما بی اخلاق، بی ملاحظه و نادان است.
یورونیوز: انگار واژه های چندان ظریفی استفاده نمی کنید!
راسل بنکس: خیر، چون فکر می کنم او بسیار خطرناک است… تصور دونالد ترامپ در مصدر قدرت نظامی، دولت و همچنین اقتصاد ایالات متحده برای من یک کابوس است.
یورونیوز: به برنی سندرز اشاره شد. به مقاله ای برخوردم که شما در سالهای دهه ۱۹۸۰ (درباره او) نوشته اید.
راسل بنکس: بله در سال ۱۹۸۶
یورونیوز: او در آن زمان شهردار یک منطقه بود. شما مدتی را با او بودید و جالب است که توصیفی که از او کرده اید بازتاب شخصیت فعلی اوست!
راسل بنکس: عجیب نیست؟ اصلا عوض نشده است.
یورونیوز: شاید حدس زده بودید که شاید روزی رئیس جمهور بشود؟
راسل بنکس: نه، ابدا!
یورونیوز: پشتیبانش هستید؟
راسل بنکس: بله، در ایالت فلوریدا به او رأی دادم. دور اول به او رأی دادم. یک چک ۲۵ دلاری هم برایش فرستادم تا یکی از میلیونها هواداری باشم که او پُزشان را می دهد!
یورونیوز: برگردیم به نویسندگی شما. پروژه جدیدتان در حال تمام شدن است. کتاب تازه ای که با قبلی ها کمی فرق دارد. این کتاب بطور خلاصه درباره چیست؟
راسل بنکس: خوب یکی از کارهایی که تا حالا نکرده ام نوشتن درباره خودم است… این کتاب کمی شبیه دفترچه خاطرات است. مردی ۷۶ ساله سعی می کند نگاهی به تمام زندگی اش بیاندازد، اما تنها به یکی از جنبه های زندگی اش که همان ازدواجش باشد. من چهار بار ازدواج کرده ام و سه بار طلاق گرفته ام و این تلاشی است برای آنکه بفهمم اینها چطور پیش آمد. آخر چطور کارم به اینجا کشید، که با خودم و دیگران این کار را بکنم!
یورونیوز:باید خط اول رُمان را برای ما بگویید، این یک سنت است!
راسل بنکس: جمله اول، بله، همان جمله اول که خودش کم و بیش می گوید کتاب درباره چیست. جمله اول کتاب این است: «مردی که چهاربار ازدواج کرده، باید خیلی چیزها را توضیح بدهد.»
یورونیوز: حرفی نمی ماند! ممنون که در گفتگوی جهانی شرکت کردید.
راسل بنکس: ممنون از شما