سخنگوی شورای حقوق بشر سازمان ملل از اعدام شش نفر در افغانستان ابراز تاسف و اعلام کرد نگرانیهایی درباره عادلانه و بیطرفانه بودن روند رسیدگی به اتهامات محکومان وجود دارد.
روپرت کولویل، درباره اجرای حکم اعدام شش نفر در روز یکشنبه ۱۹ ثور/اردیبهشت در افغانستان به دلیل ارتکاب جرایم تروریستی گفت: «احتمال اعدام افراد دیگر در آینده نزدیک وجود دارد و ما از این قضیه نگرانیم.» آقای کولویل میگوید گزارشهایی مبنی بر شکنجه متهمان برای اخذ اعتراف وجود دارد.
دولت افغانستان شش محکوم به ارتکاب جرایم تروریستی را روز یکشنبه در زندان مرکزی کابل در پلچرخی اعدام کرد. پنج تن از این افراد از طالبان و یک نفر دیگر عضو شبکه حقانی بوده اند. محمد اشرف غنی، رئیسجمهوری افغانستان – که برای نخستین بار اجرای احکام اعدام را تنفیذ میکرد- پیشتر دستور داده بود تا پرونده این شش نفر برای اطمینان از عادلانه بودن محاکمه، مجددا رسیدگی شود.
سخنگوی شورای حقوق بشر ملل متحد در انتقاد از اجرای این حکم، با اشاره به موازین حقوق بینالملل درباره مجازات اعدام گفت: «با توجه به وجود نقاط ابهام و نگرانیهای جدی نسبت به حقوق افراد به برخورداری از یک محاکمه عادلانه در پروندههای دیگر، درباره هماهنگی [نظام قضایی] افغانستان با حقوق بینالملل تردیدهای جدی وجود دارد.»
Six hommes exécutés en #Afghanistan. Réaction de
— UN Geneva (@UNGeneva) May 11, 2016UNHumanRights</a> à <a href="https://twitter.com/Radio_ONU">
Radio_ONU – https://t.co/8oV5KKYwZ4pic.twitter.com/bM1w1YXjQe
طالبان افغانستان روز یکشنبه اعلام کرد انتقام اعضای اعدام شده خود را خواهد گرفت.
به گزارش مرکز خبری سازمان ملل متحد# روپرت کولویل، با وجود به رسمیت شناختن تهدیدات فزاینده امنیتی در افغانستان و افزایش فشار افکار عمومی بر دولت برای پایان دادن به خشونتها، به نام شورای حقوق بشر به مقامهای افغانستان یادآوری کرد که هیچ نشانه ای بر اثربخشی مجازات اعدام [برای جلوگیری از تکرار جنایت] وجود ندارد.
همزمان یوناما (هیات معاونت ملل متحد در افغانستان) با انتشار بیانیهای از اجرای این احکام اعدام ابراز تاسف کرد. این نهاد ملل متحد با اعلام این که استفاده از مجازات اعدام به بهبود امنیت عمومی منجر نخواهد شد، از دولت افغانستان خواست تا در نظام دادگستری خود، بهویژه برای جایگزینی اعدام با مجازات حبس اصلاحاتی را انجام دهد.