دانشمندان و محققان علوم دریایی و اقیانوسی پدیده سفید شدن و مرگ مرجان ها را هشداری جدی برای اکوسیستم آبی جهان قلمداد می کنند. این پدیده که برای سومین
دانشمندان و محققان علوم دریایی و اقیانوسی پدیده سفید شدن و مرگ مرجان ها را هشداری جدی برای اکوسیستم آبی جهان قلمداد می کنند. این پدیده که برای سومین بار پس از سالهای ۱۹۹۸ و ۲۰۱۰ روی می دهد بیش از سی و هشت درصد از صخره های مرجانی در اقیانوس ها را با خطر اسکلتی شدن و مرگ مواجه کرده است.
سفید شدن صخره های مرجانی پس از سالها بار دیگر اواسط سال گذشته در اقیانوس آرام مشاهده شد و همچنان ادامه دارد. کارشناسان معتقدند این پدیده احتمالا تا اواخر سال ۲۰۱۶ ادامه خواهد داشت. دکتر مارک ایکن متخصص علوم دریایی و محقق صخره های مرجانی در اداره ملی اقیانوسی و جوی آمریکا در این باره می گوید: «این برای سومین بار است که شاهد پدید سفید شدن مرجان ها در سطح کره زمین هستیم و آنچه ما را نگران می کند این است که این پدیده از یک سال پیش شروع شده و احتمال دارد همچنان برای مدتی طولانی ادامه داشته باشد.»
احتمال تداوم سفید شدن صخره های مرجانی تا سال۲۰۱۶
بر اساس تحقیقات انجام شده، تغییرات آب و هوایی و بالا رفتن غیر متداول دما که مرتبط به پدیده ال نینو است بیش از دوازده هزار کیلومتر ازصخره های مرجانی یعنی حدود پنج درصد از این صخره ها در جهان را با خطر نابودی مواجه کرده است.
سفید شدن مرجان ها چه نوع پدیده ای است؟
- مرجان در یک رابطه همزیستی با جلبک همراه خود قرار دارد که از آن تغذیه می کند. زمانی که مرجان به دلیل عوامل بیرونی دچار تنش و استرس شود جلبک همزیست اقدام به تولید ترکیبات سمی می کند و همین مسئله سبب می شود تا مرجان همزیست را از خود جدا کند. مرجان ها در این وضعیت به دلیل کمبود تغذیه و پدیده موسوم به «گرسنگی مرجانی» سفید و اسکلتی می شوند و در نهایت می میرند.
عامل سفید شدن مرجان ها
- تغییر دمای آب اقیانوس ها عامل اصلی سفید شدن مرجان ها است. گرم تر و یا سردتر شدن آب از حد معمول و استاندارد زمینه وقوع این پدیده را فراهم می کند. سفید شدن مرجان ها معمولا در چرخه های مشهور آب و هوایی موسوم به ال نینو اتفاق می افتد. این دوره های فصلی هر دو تا هفت سال یکبار باعث ایجاد تغییرات بزرگ آب و هوایی در سراسر کره زمین می شود.
ال نینو موجب گرم تر شدن دمای آب اقیانوس ها می شود. این دمای غیر متداول به اضافه گرمای حاصل از هوا و تابش نور خورشید خارج از تحمل معمول مرجان ها است و سطح استرس را در آنها بالا می برد. این مسئله مهمترین عامل سفید شدن مرجان ها به شمار می رود.
- قرار گرفتن متوالی در معرض تابش خورشید بیش از چهار تا شش هفته می تواند یکی دیگر از عوامل سفید شدن مرجان به حساب آید.
- قرار گرفتن طولانی در معرض هوا در طول جزر و مدهای شدید.
- آلودگی آب و ماهیگیری بیش از اندازه.
پدیده سفید شدن توده ای مرجان ها به توجه به وسعتشان در حال حاضر بسیار حاد ارزیابی می شود. نخستین مورد از پدیده سفید شدن توده ای مرجان ها در سال ۱۹۷۹ مشاهده شد. این پدیده در سال ۱۹۸۲ به مرگ بیش از نود و پنج درصد از مرجان ها در جزیره آتشفشانی گالاپاگوس در اقیانوس آرام منجر شد.
آیا تغییرات آب و هوایی مشکل را دو چندان می کند؟
- بله. به دلیل آنکه اقیانوس ها بیشترین تاثیر را از تغییرات جوی می گیرند و با جذب گرما دمای آب در آنها افزایش می یابد.
خطرها
- اکوسیستم مرجانی یک دهم درصد از محیط اقیانوس را اشغال کرده است اما بیست و پنج درصد از حیات دریایی به این اکوسیستم وابسته است.
- خطر برای ماهی ها و به تبع آن برای مردمی (حدود پانصد میلیون نفر از مردم جهان) که از راه ماهیگیری تغذیه و یا هزینه زندگی خود را تامین می کنند.
- تغییر در اکوسیسمتم با از بین رفتن تدریجی مرجان ها و جایگیزن شدن جلبک ها به جای آنها.
- سفید شدن مرجان ها نشانه ای از تغییرات هشدار دهنده آب و هوایی است.