زندگی روزانه جهادگرایان گزارش تصویریِ دو خبرنگار فرانسوی «فاروغ عتیق» و «یاسین بن ربیا» از منظری بسیار نادر به زندگی روزانه جهادگرایان مخالف دولت
زندگی روزانه جهادگرایان
گزارش تصویریِ دو خبرنگار فرانسوی «فاروغ عتیق» و «یاسین بن ربیا» از منظری بسیار نادر به زندگی روزانه جهادگرایان مخالف دولت سوریه می نگرد.
این گزارشگران به مدت نُه روز در میان شبه نظامیان «انصار العقیده» به سر برده اند. ابومحمد حلبی، از رهبران پیشین «جبهه نصرت» در شمال سوریه، این گروه را چند ماه پیش تشکیل داد.
در این گزارش که «جوخه های جهاد» نام دارد این شبه نظامیان را در حال جنگیدن با ارتش سوریه می بینیم و یک صحنه نادر از جنگجویان زن و عملیات بزرگ چریکی نیز وجود دارد، اما لحظه های بسیارِ دیگری هم در کار است، ساعات استراحت، لحظاتی که تصور کردن وجودشان در جهنمِ جنگ سوریه سخت است.
انفجارها دور بر زمین کوچک فوتبال را ویران کرده و یک ماشین مسلح و چند خمپاره انداز هم صحنه را کامل کرده اند، افراد (درحال بازی فوتبال) درباره تاکتیک تیمی شان با هم بحث می کنند و تکنیک بازی شان را به رخ هم می کشند.
آنها می خواهند بزرگترین خلافت اسلامی ممکن را در منطقه برپا کنند … و بعد رویای فتح اروپا هم در کار است… اروپای تحت شریعت، یعنی قانون اسلام. اما آنها دوست دارند گاهی ماهیگیری هم بکنند و دور یک باربیکیو با هم دمی خوش بگذرانند. تفنگهایشان هم همیشه دم دست است.
فاروق عتیق در یک تماس تلفنی تصدیق می کند که تناقضی شدید وجود دارد. او می گوید: «این یکی از فرقهای بین جنگجویان گروه دولت اسلامی و انصار العقیده است، “حرام” نیست، یعنی کمی تفریح کردن، از زندگی لذت بردن و زندگیِ شخصی داشتن گناه نیست.” عتیق که به عنوان گزارشگر در دیگر صحنه های جنگی از جمله در لیبی نیز حضور داشته به یورو نیوز می گوید که مشاهده این زندگی روزانه “ فوق عادی” در کنار صحنه های هول انگیز جنگ، تکان دهنده است. او می افزاید: «من و فیلمبردارم هر دو کابوس می دیدیم».
یک تفاوت دیگر هم حضور زنان و همچنین صحبت کردنشان در برابر دوربین است، چون داعش در تبلیغات خود اغلب، زنان را نشان نمی دهد. و دیگر اینکه بیشتر جنگجویان انصار العقیده بر خلاف «جنگجویان بین المللی» داعش، اهل سوریه هستند.
فاروق عتیق می گوید: «به استثنای ایدئولوژی و شیوه رفتار بنیادگرایانه شان، آنها افرادی مثل من و شما هستند، همه موبایل دارند. صحنه ای هست که در آن چند هواپیمای کوچک بی سرنشین به دست شان می رسد و افراد شروع به بازی با آنها می کنند، با امتحان کردنشان حال می کنند، اما بعد، از آنها برای پرتاب موشک به نیروهای اسد و زدن دشمن استفاده می کنند».
این خبرنگار همچنین می افزاید که درکِ ارزشهای این افراد برای ما دشوار است : «آنها بخشی از یک برنامه جهانی هستند و زندگی شخصی شان مهم نیست، حال آنکه همزمان مایلند از زندگی لذت ببرند، کمی تفریح کنند، و این کار برای آنها مثل کمی اکسیژن بعد از چهار سال جنگیدن است. آنها آماده اند برای سرنگونی دیکتاتور (بشار اسد) هرکاری بکنند».
آنها به دقت تمامی شرعیات و واجبات اسلام را رعایت می کنند، بسیار مذهبی هستند اما در “بازار تعصبی” که داعش به راه انداخته جا نمی گیرند. او می افزاید: «تکان دهنده ترین نکته برای من، وقف شدن آنها به هدفشان بود، یعنی خلافت، خدا. نمی گویم آنها آدمهای – با حالی – هستند، کار من قضاوت آنها نیست، آنها کاملاً بر هدف و جنگشان متمرکز اند و ناگهان دوباره – انسان- می شوند، با هم می خندند و با هم خستگی در می کنند. واقعاً عجیب و غریب است».
«چه کسی هزینه آنها را تأمین می کند؟ آنها هرگز به این سوال پاسخ ندادند. اما درعین حال بسیار خودمختار هستند، همه چیز را بازیافت می کنند و بسیار هم ماهر اند و بسیاری شان هم در خارج از کشور درس خوانده اند».