توماس دو مِزیِر، وزیر کشور آلمان، مسئول حل بحران مهاجران است. دوست نزدیک آنگلا مرکل، صدراعظمِ آلمان – که خود از سال ۲۰۰۵ در پست های مختلفِ وزرات، عضو
توماس دو مِزیِر، وزیر کشور آلمان، مسئول حل بحران مهاجران است. دوست نزدیک آنگلا مرکل، صدراعظمِ آلمان – که خود از سال ۲۰۰۵ در پست های مختلفِ وزرات، عضو دولت بوده- مایل است که از پناهندگیِ مهاجرانی که از کشورهای غرب بالکان مانند کوزوو و آلبانی برای درخواست پناهندگی به آلمان می آیند پیشگیری کند. او خواهان برپایی اردوگاههای بزرگی در ایتالیا و یونان و همچنین ترکیه است، تا آنهایی که در اتحادیه اروپا پناهندگی نمی گیرند مستقیما از همانجا به کشورهایشان بازگردانده شوند.
یورونیوز: آقای وزیر، در سالهای پیش هرگز چنین میزان عظیمی از پناهجویان به آلمان نیامده بودند. یعنی تعدادی نزدیک به هشتصدهزار نفر در سال ۲۰۱۵. شما با چه اقداماتی می خواهید پذیرای این پناهجویان باشید و به آنان کمک کنید؟
دومزیر: «نخست اینکه این تعداد، واقعاً قابل توجه است. چهار برابر بیشتر از سال پیش است و حدوداً ۴۳ درصدِ کل پناهجویان اروپا را تشکیل می دهد. این یک چالش اساسی است. حتی برای کشوری دارای برنامه ریزی و ثروتمند مانندِ آلمان نیز چنین است. نیازمندِ اقدامات ملی هستیم، همینطور اقداماتی در سطح اروپا! برای تدارکِ تسهیلات مناسب چالش بزرگی داریم: حتی برای انتقال افراد از چادرها و اسکان دادنشان در ساختمان برای زمستان! این فرآیند مهاجرت همچنان شتاب می گیرد. فقط در ماه ژوئیه نزدیک به ۸۳۰۰۰ نفر به آلمان رسیده اند، و در ماه اوت، که هنوز تمام نشده است، انتظار تعدادی بین نود تا یکصد هزار نفر را داریم. هفته پیش بیشتر از بیست و پنج هزار نفر پناهجو داشته ایم. واقعاً زیاد است.»
یورونیوز: دلیل این افزایش ناگهانی را چه می بینید؟
دومزیر: «از سوی راههای جنوبی مان- یعنی از سمت لیبی، مدیترانه و ایتالیا – در مقایسه با سال گذشته، افزایشی حدود پنج تا ده درصد داشته ایم. اما در مسیرهای منتهی به بالکان با افزایشی نزدیک به ۶۰۰ درصد روبرو بوده ایم.»
یورونیوز: آیا در آلمان، خواستِ پذیرش این مهاجران را می بینید؟
دومزیر: «این خواست در حال حاضر بسیار زیاد است. معتقدم اگر دو نکته روشن باشد پذیریش جمعیت ممکن است. اول اینکه باید بین کسانی که واقعا نیاز به محافظت دارند و آنها که نیاز به محافظت ندارند تمایز بگذاریم، گروه دوم به یک دادرسی منصفانه نیاز دارند، اما بعد باید کشور ما را ترک کنند. و دوم اینکه: باید توزیع منصفانه ای در اروپا وجود داشته باشد. و اضافه می کنم در دراز مدت، حتی کشور ثروتمندی مثل آلمان ممکن است برای رسیدگی به چنین تعداد عظیمی مشکل داشته باشد.»
یورونیوز: شما خواهان چه تغییری هستید؟ این تغییر چطور می تواند در اتحادیه اروپا سازماندهی شود؟
دومزیر:«در رابطه با اروپا، شورای همکاران من و همچنین اجلاس سران تصمیم گرفته است که در یونان و ایتالیا مراکزی به عنوان نقاط بحران ایجاد کند، ورودی های بسیاری که اولین کنترل ها باید در آنها صورت گیرد تا (همانجا) روشن شود که پناهندگی به افراد تعلق می گیرد یا خیر. بعد از این نیازمند گفتگوهای فشرده با ترکیه هستیم. ترکیه در مرز خود با سوریه، در زمینه پذیرش پناهندگان واقعاً بسیار خوب عمل می کند. با این حال در ناحیه اِزمیر، افراد بسیاری، هزاران نفر، صدها هزار نفر منتظر عزیمت به اروپا هستند. من فکر می کنم که حتی آنجا نیاز به سرمایه گذاری اروپایی داریم تا اردوگاه های پناهندگی بنا کنیم که تصمیم بگیرند چه کسانی می توانند به اروپا بیایند.»
یورونیوز: وزارتخانه شما ویدئویی تهیه کرده است با این مضمون که پناهجویان بالکان نباید به آلمان بیایند. در این زمینه موفق بوده اید؟ این کار چطور باید انجام شود؟
دومزیر:«اگر کشوری نامزدِ پیوستن به اتحادیه اروپا و یا عضو پیمان ناتو باشد، اگر قوانین دموکراتیک در آن وجود داشته باشد، دلیلی برای درخواست پناهندگی به اروپا وجود ندارد. این برای اروپا پذیرفتنی نیست و شرم آور است.»
یورونیوز: درباره کوزوو هم همین را می گویید؟
دومزیر: «بله، کوزوو و همینطور آلبانی! دولتهایشان از ما می خواهند تلاش کنیم تا جوانان آنها کشورشان را به این شکل ترک نکنند و تصور می کنم که حرف ما این است که: شما نیازی ندارید برای پناهندگی بیایید، مورد شما این نیست، اما می توانید برای کار به اینجا بیایید. می توانید به عنوان مهاجر بیایید.»
یورونیوز: «شما می خواهید طرح های مشخصی تهیه کنید…اما برای مردمی که از همه جا می آیند یا برای افرادی که از کشورهای خاصی می آیند؟»
دومزیر: «الان درباره کشورهای غرب بالکان حرف می زنم. جوانانی که می خواهند کارآموز باشند. کسانی که یک قرارداد کاری با شرکتهای آلمانی می خواهند و بعد اکثراً می توانند به عنوان کارگران مهاجر (به آلمان) بیایند.»
یورونیوز: می خواهید آلمان انعطاف بیشتری نسبت به این مهاجران قانونی نشان بدهد؟
دومزیر: «ما درصد بالایی از مهاجران را داریم- مهاجران مختلف در نواحی مختلف آلمان- من مشکلی با پذیرش خارجی هایی که اینجا کار می کنند، مالیات می دهند، قانونی رفتار می کنند و با قوانین آلمان سازگارند نمی بینم. ما یک کشور مهاجرپذیریم، به کارگران حرفه ای نیاز داریم.»
یورونیوز: پس فکر می کنید که علیه معترضان و کسانی که خوابگاه های مهاجران را آتش می زنند نباید کاری کرد؟ اما بیگانه هراسی و تصاویری که از آلمان به جهان می رسد غم انگیز است.
دومزیر: «بله، کارهای زیادی باید کرد. جرائمِ دارای انگیزه سیاسی، از سوی جناح راست افزایش چشمگیری داشته است: توهین، ابراز نفرت، خشونت علیه پناهجویان و علیه نهادهای پناهجویان! در شش ماه اخیرِ امسال، بیشتر از تمام سال گذشته از این گونه جرایم داشته ایم. در روزهای اخیر شاهد یک افزایش تازه هستیم. از نظر سیاسی با اینها و همچنین با سختگیری های قانونی مخالفیم. ممکن است درباره سیاست مهاجرتی در یک کشور آزاد بحث و درگیری وجود داشته باشد، اما هیچ دلیلی وجود ندارد که به افراد حاضر در اینجا حمله و یا توهین بشود.»
یورونیوز: شبه نظامیان داعش گروهی هستند که مردم را مجبور به فرار از سوریه می کنند، با چه اقداماتی می خواهید با کسانی که به آنها می پیوندند مقابله کنید؟
دومزیر: «این مشکل تازه ای است که در یکی دو سال اخیر با آن دست و پنجه نرم می کنیم. بیش از هفتصدنفر از کسانی که در آلمان زندگی کرده و یا اینجا بزرگ شده بودند، به بنیادگرایی روی آورده اند، راهی این مناطق شده و در کشتار و نفرت با دیگران همدست شده اند. حدود یکصد نفر از آنان کشته شده اند و یک سوم آنها هم به آلمان برگشته اند. جامعه، اغلب به بخش مهمی از جوانان که در خطر خروج از کنترل قرار دارند، توجه کافی ندارد و ما باید با اقدامات پلیسی و قضایی، به جدی ترین شکل ممکن، با این مشکل برخورد کنیم.»
یوررونیوز: در آخر یک سوال شخصی می پرسم. ایده آل شما کدام وزارت خانه است؟ شما وزیر دفاع بوده اید و حالا وزیر کشور هستید، شاید می خواهید صدراعظم بشوید؟
دومزیر: «وزارتخانه ایده آلی در کار نیست. هر وزارتخانه ای زیبایی ها و سختی های خود را دارد. کار وزارتخانه های امنیتی از نظر سیاسی سخت تر است اما من این کار را دوست دارم.»
یورونیوز: یعنی سختی کار را می پسندید؟
دومزیر: «رهبری حزب همیشه به شکلی من را در پستهای دشوار قرار داده است و لابد از انتخابی که کرده کاملا آگاه بوده است.»