محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین طی دو ماه آینده به تهران سفر میکند. به گفته یکی از مقامات تشکیلات خودگردان فلسطین به خبرگزاری شین هوا، این سفر در راستای تحکیم روابط با جمهوری اسلامی ایران صورت میگیرد.
اعلام این خبر همزمان با حضور احمد مجدلانی، عضور کمیته اجرایی سازمان آزادیبخش فلسطین در تهران است. این فرستاده تشکیلات خودگردان فلسطین در سفر به تهران با محمد جواد ظریف، وزیر امورخارجه نیز دیدار کرده و حامل پیامی برای حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران بوده است.
گزارشها حاکی است احمد مجدلانی که روز شنبه وارد تهران شده، موافقت مقامات ایران را برای ایجاد یک کمیته مشترک به منظور همکاری بر سر موضوعات سیاسی و نیز تبادلات تجاری کسب کرده است.
تصمیم سفر آقای عباس به تهران و دیدار با مقامات ارشد جمهوری اسلامی در حالیصورت می گیرد که روابط تهران با سازمان سیاسی- نظامی حماس، به عنوان مهمترین رقیب تشکیلات خودگردان به سردی گراییده است. آقای عباس سه سال پیش از این، با شرط دعوت نشدن اسماعیل هنیه یا فرد دیگری از مقامات حماس به منظور شرکت در شانزدهمین اجلاس سران جنبش عدم تعهد به تهران سفر کرده بود. در این سفر محمود احمدینژاد، رئیس جمهوری وقت از وی خواست تا مذاکرات تشکیلات خودگردان با حماس در تهران برپا شود؛ خواسته ای که بر سر آن توافق نشد.
جنگ داخلی در سوریه و حمایت جمهوری اسلامی ایران از بشار اسد سبب اختلاف میان تهران و حماس شد. برنامه سفر خالد مشعل، رهبر حماس، هفته گذشته به ایران توسط مقامات جمهوری اسلامی لغو شد. به نوشته نشریه «اسرائیل هایوم» دلیل لغو این سفر نزدیکی تازه حماس به عربستان سعودی بوده است. خالد مشعال در قطر اقامت دارد و عربستان سعودی نیز رقیب ایران در سیاست منطقهای است.
بهبود روابط ایران با تشکیلات خودگردان در چارچوب راهبرد کلی تهران در منطقه است
دکتر مهرداد خوانساری، کارشناس مسائل خاورمیانه در گفتگو با یورونیوز درباره حضور احمد مجدلانی در تهران و احتمال سفر محمود عباس به ایران گفت: «بهبود روابط میان ایران و سازمان آزادی بخش فلسطین بخشی از راهبرد ایران در سیاست منطقه ای است. ایران در دشوارترین شرایط در کنار حماس ایستاده بود اما بروز اختلاف میان مقام های جمهوری اسلامی و سران این سازمان بر سر مساله سوریه را هم می توان به عنوان یکی از عوامل بهبود روابط میان ایران و سازمان آزادیبخش فلسطین در نظر گرفت.»
آقای خوانساری فرضیه تاثیر مذاکرات ایران با قدرت های جهانی بر تغییر سیاست منطقه ای تهران را رد کرد و گفت: «مقام های مسئول در دولت ایران مایل به بازسازی افتصادی کشور و آشتی ملی و منطقه ای هستند. این مسائل مستلزم یک برخورد تازه و کاهش تنش در روابط با همسایگان است. مثال آن هم تلاش برای کاهش تشنج در روابط میان شیعیان و اهل سنت در منطقه است. این نگرش جدید در حالی صورت می گیرد که تمام دنیا به دنبال مقابله با معضلاتی چون داعش و القاعده هستند. بهبود روابط با سازمان آزادیبخش فلسطین را هم باید در چارچوب ابتکارات دیپلماتیک و سفرهای منطقه ای وزیر امور خارجه ایران دید. تلاش ها و نگرش جدید در سیاست خارجی ایران باعث خواهد شد تا در شرایط کنونی، ایران دست کم به عنوان عنصری مخرب در منطقه معرفی نشود.»