مذاکرات طولانی سران کشورهای عضو منطقه پولی یورو و کسب توافق برای کمک های مالی جدید به یونان، با واکنشهای گسترده رهبران اروپایی و مقامات اتحادیه اروپا
مذاکرات طولانی سران کشورهای عضو منطقه پولی یورو و کسب توافق برای کمک های مالی جدید به یونان، با واکنشهای گسترده رهبران اروپایی و مقامات اتحادیه اروپا مواجه شد.
زاویه بتل، نخست وزیر لوکزامبورگ، در توئیترش نوشت: “اروپا مقتدر است.”
مانوئل والس، نخست وزیر فرانسه می گوید: “مفتخر است که فرانسه نقش اصلی خود برای پایان دادن به بحران یونان را بدرستی بازی کرده است.”
کشور فرانسه به عنوان دومین ابرقدرت اقتصادی اروپا پس از آلمان، نقش کلیدی در رسیدن به این توافق انجام داد. دولت سوسیالیست فرانسه همواره از دولت الکسیس سیپراس حمایت کرده است، هر چند که فرانسوا اولاند رییس جمهوری این کشور برگزاری همه پرسی در یونان را مانعی بزرگ برای کسب توافق دانسته بود، اما پاسخ نه مردم یونان در همه پرسی را نتیجه روشنی از اراده مردم یونان شمرد.
با این حال با از سرگیری مذاکرات بر سر برنامه کمکهای مالی به یونان، نشانه های خوش بینانه ای برای کسب یک توافق دیده نمی شد. بسیاری از رهبران اروپایی اعتماد چندانی به طرح اصلاحات اقتصادی دولت الکسیس سیپراس نشان نمی دادند.
ولفگانگ شوئیبله، وزیر دارائی آلمان
هفته گذشته از همتای آمریکایی اش خواست تا آمریکا واحد پول یونان را به دلار تبدیل کند و اقتصاد ورشکسته این کشور را نجات دهد و
از سوی دیگر اتحادیه اروپا می پذیرد که پورتوریکو ورشکسته به منطقه پولی یورو بیاید.
سخنان وزیر دارائی آلمان با واکنشهای تند کاربران اینترنتی مواجه شد و بسیاری این سخنان را توهین به ملت یونان، یکی از کهن ترین تمدنهای اروپایی، خواندنند.
برخی دیگر خصوصا در رسانه ها دموکراسی در اروپا را زیر سوال بردند.
این منتقدان معتقد بودند که رهبران اروپایی حق ندارند پاسخ نه مردم یونان به برنامه های ریاضتی را نادیده بگیرند و همچنان بر برنامه ها و تدابیر سختگیرانه خود تاکید کنند. این “رهبران اینگونه دموکراسی در اروپا را زیر سوال می برند”. روزنامه سیتیام، چاپ یونان، نوشت: “یونان در قلب اروپا خوار شد.”
فایننشیال تایمز می نویسد: “ سختگیریهای وام دهندگان به یونان پروژه منطقه پولی یورو را نابود خواهند کرد.”
روزنامه گاردین: “اروپا انتقام خود از الکسیس سپیراس را گرفت.”
واشنگتن پست: “ آلمان نمی خواهد یونان را نجات دهد. آلمان می خواهد یونان را خوار و کوچک کند.”
تحمیل تدابیر ریاضتی جدید به دولت یونان از سوی رهبران کشورهای منطقه پولی یورو، کار را بجایی رساند که کاربران توئیتر، هشتگ “این یک کودتا است“، را براه انداختند. آنها در تنگنا قرار دادن دولت یونان برای پذیرش اصلاحات و تدابیر سختگیرانه اقتصادی را بنوعی یک کودتا و طرح یک اولتیماتوم برای دولت الکسیس سیپراس دانستند.
با این حال، دونالد توسک، رییس شورای اروپایی، روز دوشنبه کسب توافق را بازی برنده و یا بازنده ها ندانسته است. او گفت:” در این مذاکرات نه مردم یونان و نه بقیه اروپا کوچک و خوار و بی ارزش انگاشته نشده اند.”
کسب توافق در حالی نتیجه خواهد داد که پارلمان یونان تدابیر و اصلاحات جدید را بپذیرد.
این به معنای آن است که دولت الکسیس سپیراس باید پشت پا به بسیاری از شعارهای زمان انتخابات بزند. پشت پا به وعده هایی که در روزهای پیش از برگزاری همه پرسی برنامه کمکهای مالی انجام شد. دولت سیپراس باید پارلمانی را که اکثریتش را حامیان دولت تشکیل داده اند قانع کند که تدابیر جدید را بپذیرند تا یونان از بحران فعلی نجات یابد. بسیاری در یونان می گویند هر چند پاسخ نه یونانیها در همه پرسی به محبوبیت الکسیس سیپراس افزود اما فشار اروپا کاری با وی کرد تا دولت کاملا از نتیجه همه پرسی و پاسخ“نه” مردم چشم پوشی کند. این موضوع می تواند در ماهها و هفته های آینده موضع حزب سیریزا و رهبر آن الکسیس سیپراس در یونان را بیش از پیش تضعیف کند.