ورزش و فساد مدیران آن، موضوعی است که سازمان شفافیت بین الملل طی سال های اخیر بطور جدی بر آن تمرکز کرده است. این سازمان که به دنبال مبارزه با فساد و
ورزش و فساد مدیران آن، موضوعی است که سازمان شفافیت بین الملل طی سال های اخیر بطور جدی بر آن تمرکز کرده است.
این سازمان که به دنبال مبارزه با فساد و افزایش آگاهی های بین المللی در این زمینه است از سال ۲۰۰۹ میلادی انتشار گزارش درباره فساد در دستگاه های ورزشی را به طور مستمر آغاز کرده، راهکارهای متعددی برای کنترل بر سازوکار فعالیت آنها ارائه داده و همواره خواهان افزایش شفافیت در فعالیت هایشان بوده است.
با انتشار اخبار مربوط به رسوایی های مالی مدیران فیفا، فرصتی پیش آمده است تا بار دیگر با دیدگاه های این سازمان آشنا شویم. به همین منظور مارک دیویس، خبرنگار یورونیوز در شهر لیون با دبورا آنگر از اعضای این سازمان گفتگو کرده است.
یورونیوز: به لندن می رویم و با دبورا آنگر از سازمان شفافیت بین الملل گفتگو می کنیم تا نظرش را درباره استعفای سپ بلاتر و آینده فیفا پس از این رسوایی مالی بدانیم. دبورا، با رفتن سپ بلاتر یک خلاء قدرت در فیفا بوجود می آید. به نظر سازمان شفافیت بین الملل این خلاء چگونه باید پر شود؟
دبورا آنگر: خلاء قدرت نیست. او برای همیشه این سازمان را ترک نمی کند. وظایف به دومنیکو اسکالا، رئیس کمیته بازرسی و حسابرسی تحویل داده می شود و قرار است که او مجموعه ای از اصلاحات را در فیفا به اجرا بگذارد. او تا کریسمس بر سر کار خواهد بود تا این اقدامات را به اجرا بگذارد و باید بسرعت وارد عمل شود.
یورونیوز: آیا فیفا اولین قطعه از دومینویی است که سقوط را آغاز کرده؟ چه ورزشهای دیگری با نگرانی به آنچه در فیفا روی داده می نگرند؟
دبورا آنگر: ما در سازمان شفافیت بین المللی فکر می کنیم که بسیاری از سازمانهای ورزشی به اصلاحات ساختاری نیاز دارند. طی سالهای اخیر ما شاهد رسوایی های ناشی از فساد در بسیاری از این سازمانها بودیم مانند رسوایی در قرعه کشی المپیک زمستانی ۲۰۰۲ میلادی در سالت لیک سیتی. همچنین مواردی در مسابقات هندبال و وزنه برداری در مرکز توجه قرار گرفتند اما فیفا مانند یک فانوس دریایی است، یک نمونه بزرگ و برجسته که مردم پیگیر آن هستند تا ببینند آیا می تواند تغییر در ساختارش را انجام دهد یا خیر و بعد از آن است که برخورد ما را با دیگر سازمانها دنبال می کنند. در مورد فیفا، هم پول بسیار زیادی مطرح است و هم این سازمان نسبت به دیگر ورزشها از اهمیت بسیار بیشتری در سطح جهان برخوردار است زیرا فوتبال یک بازی جهانی است.
یورونیوز: سازمانهای بین المللی ورزشی، بنا بر آنچه توسط سازمان شما بیان شده، زمینهای حاصلخیزی برای ریشه دوانیدن فساد هستند. آنها نه دولت محسوب می شوند و نه شرکت. فیفا حتی موقعیتی مثل یک خیریه را داشت. بنابراین در وضعیتی که هیچکدام موظف به پاسخگویی نیستند چگونه می توان آنها را مجبور کرد که بر اساس قوانین فعالیت کنند؟
دبورا آنگر: خوب، می بینید که «اف بی آی» آنها را مجبور کرده که قوانین بازی را رعایت کنند و سوییس هم به تحقیق درباره فعالیتهایشان پرداخته. بنابراین آنها از این به بعد در کانون توجه قرار دارند. بر روند اصلاحات در این سازمانها توسط ما و دیگر سازمانها به دقت نظارت خواهد شد و ما درباره فعالیتهایشان اظهار نظر خواهیم کرد. طرفداران این ورزش نیز اکنون درگیر شده اند. در یک تحقیق بزرگ، ۷۵۰ هزار نفر از طرفداران فوتبال گفته اند که نمی خواهند سپ بلاتر بر مسند قدرت باشد و اینکه آنها خواهان رییس جدیدی برای فیفا هستند. بنابراین فکر می کنم این موضوع در زیر نورافکن ها قرار گرفته و شفافیتی که ما از آنها می خواهیم باعث می شود که وضعیت در آینده با آنچه اکنون وجود دارد تفاوت پیدا کند. فکر می کنم این یک نقطه عطف است.
یورونیوز: اکنون فوتبال مطرح است، یک ورزش بسیار پرطرفدار و جهانی. درباره ورزشهایی با گستره کمتر چطور؟ کنترل آنها چگونه انجام می شود؟
دبورا آنگر: حق با شماست. انجام اصلاحات بسیار سخت تر است و من مطمئن نیستم که بدون توجه رسانه ها اصلاحات انجام شود. رسوایی همیشه در پرتو نور دیده شده. اگر فیفا بتواند تغییرات واقعی را انجام دهد و مدیران غیراجرایی مستقل داشته باشد، می تواند به مدلی برای دیگر سازمانها تبدیل شود.
یورونیوز: اگر بخواهید توصیه ای برای فیفا داشته باشید چه می گویید؟
دبورا آنگر: توصیه من شروع تغییرات با راه اندازی یک کمیته مستقل اصلاحات خواهد بود و پیدا کردن افرادی بسیار بسیار مورد احترام که از بیرون به آنها کمک کنند. افرادی که با رسوایی های فوتبال آلوده نشده باشند و کار با آنها این اطمینان را بوجود آورد که اصلاحات در مسیر صحیحی اجرا می شود. افرادی شفاف که در مقابل همه پاسخگو باشند.