بحران شرق اوکراین موجب شده که کشورهای اروپای شرقی برای حفاظت از خود در برابر روسیه، بیش از گذشته به پیمان سازمان آتلانتیک شمالی، ناتو نزدیک شوند. این
بحران شرق اوکراین موجب شده که کشورهای اروپای شرقی برای حفاظت از خود در برابر روسیه، بیش از گذشته به پیمان سازمان آتلانتیک شمالی، ناتو نزدیک شوند. این کشورها که تا پیش از استقلال، جمهوریهای شوروی سابق بوده اند، برای نشان دادن قدرت نظامی خود به روسیه، در قالب ناتو، در مانورهای مشترک با رقبای سنتی این کشور از جمله آمریکا و بریتانیا شرکت می کنند.
در اخرین رزمایش نظامی که در منطقۀ “ناروا” در استونی برگزار شد، ارتش این کشور بمناسبت سالگرد استقلال جمهوری استونی در کنار نیروهای آمریکایی و دیگر اعضای ناتو رژه رفت و آمادگی نظامی خود را به نمایش گذاشت.
در مقابل، روسیه نیز بیکار ننشسته و چندین رزمایش گسترده را در داخل و خارج از مرزهای این کشور به اجرا گذاشته است. این کشور یکی از بزرگترین مانورهای خود را در تاریخ بیست و ششم فوریه یعنی به فاصلۀ دو روز بعد از رزمایش مشترک استونی با دیگر اعضای ناتو در مرزهای غربی خود به اجرا گذاشت. این مانور با حضور ۱۵۰ هزار نیروی نظامی بهمراه ۸۸۰ تانک، نود هواپیما و هشتاد کشتی و ناو برگزار شد.
روسیه دامنۀ این مانور را تا عمق دریای “بارنتز” در شمال و نزدیکی نروژ که یکی از اعضای ناتوست، گسترش داده بود.
این کشور، دریای بارنتز را یک منطقۀ استراتژیک در شمال مرزهای پهناور خود قلمداد می کند. البته این امر تازگی ندارد و جنگنده های این کشور در یک مانور نظامی دیگر که در ماه اکتبر گذشته برگزار شده بود، در حالیکه یک بمب افکن توپولف را همراهی می کردند تا آسمان بریتانیا نزدیک شده بودند.
براساس مادۀ پنجم منشور ناتو، هرگونه حملۀ نظامی به یکی از ۲۸ کشور عضو این سازمان، بمعنای حمله به ناتو تلقی می شود. در اینصورت، نیروی نظامی ناتو باید وارد عمل شده و به مقابلۀ نظامی با کشور متجاوز دست بزند. مانور اخیر روسیه در نزدیکی نروژ، نگرانی کشورهای کوچکتری که عضو ناتو نیستند همانند فنلاند را برانگیخته است. این کشور، ۱۳۰۰ کیلومتر مرز مشترک با روسیه دارد و همین امر بر نگرانی مقامات فنلاند افزوده است.
در دیدار بین دبیر کل ناتو و الکساندر استوب، نخست وزیر فنلاند از علاقمندی کشورش به عضویت در ناتو خبر داد. وی در این باره گفت: “فکر می کنم مهم است که امکان عضویت فنلاند در ناتو در دولت بعدی به طور جدی بررسی شود. این امر یعنی عضویت در ناتو را در دولت کنونی متوقف کرده بودیم اما همانطور که دبیر کل ناتو هم تاکید کرد، این مساله یک تصمیم امنیتی و سیاسی است که باید بعنوان یک گزینه مطرح باشد.”
ناتو همچنین از زمان آغاز بحران اوکراین و تنش با روسیه، طرحی را به تصویب رسانده و شمار نیروی واکنش سریع خود را افزایش داده است. این نیرو شامل پنجهزار نفر می شود و قرار است در ۶ کشور شرق اروپا مستقر شود. این سازمان همچنین در دریای سیاه و در آبهای مجاور کریمه که به خاک روسیه ملحق شده، نیروهای خود را افزایش داده است.
به نظر می رسد بحران اوکراین، به بهانه ای برای قدرت نمایی بین روسیه و ناتو تبدیل شده است.