شهروندان مهاجر کوزوو در کشورهای همسایه بویژه مجارستان، از سوی مقامات این کشورها با محدودیت های زیادی مواجه شده اند. به تازگی ویکتور اوربان، نخست وزیر
شهروندان مهاجر کوزوو در کشورهای همسایه بویژه مجارستان، از سوی مقامات این کشورها با محدودیت های زیادی مواجه شده اند. به تازگی ویکتور اوربان، نخست وزیر مجارستان از لزوم قوانین جدید برای ممانعت از مهاجرت به اروپا سخن گفته و به نظر می رسد مهاجران تبعۀ کوزوو که تلاش می کنند با عبور از مجارستان خود را به غرب اروپا برسانند، نخستین قربانی این تصمیم باشند.
بسیاری از این مهاجران به صورت غیرقانونی به مجارستان می آیند و در میان آنها از هر قشری دیده می شوند. آلمان و فرانسه از کشورهایی هستند که این مهاجران تلاش می کنند خود را به آنها برسانند.
از ماه ژانویه سال جاری بیست و سه هزار مهاجر اهل کوزوو وارد مجارستان شده اند که بیشتر آنها نیز دانشجو هستند و بدنبال راهی برای رسیدن به اروپای غربی می گردند.
یکی از این مهاجران می گوید: “ما کاملا از شرایط کشورمان ناامید و ناراضی هستیم. سالهاست که داریم برای بهتر شدن می جنگیم اما در کوزوو هیچ شانسی وجود ندارد.”
از زمان استقلال این کشور در سال ۲۰۰۸، شرایط اقتصادی بهبودی نداشته و نرخ بیکاری بویژه در میان جوانان بیش از ۳۰ درصد گزارش می شود. مهاجران کوزوو ساعت های طولانی بعد از عبور از صربستان خود را به مجارستان می رسانند تا از آنجا به یکی دیگر از کشورهای عضو اتحادیۀ اروپا بروند اما در نخستین گام، توسط پلیس ضد مهاجرت مجارستان متوقف می شوند.
در صورت دستگیری توسط پلیس، این امکان برای مهاجران کوزوو وجود دارد که درخواست پناهندگی کنند و می توانند مدارک اقامت موقت در این کشور به دست بیاورند. در این صورت امکان گردش آزاد در مجارستان را خواهند داشت و می توانند به یکی از کشورهای داخل معاهدۀ شنگن عزیمت کنند. مشکل اینجاست که در صورت درخواست پناهندگی، از آنجا که اکثر این مهاجران از نظر دولت مجارستان دارای شرایط پناهجویی یعنی گریختن از جنگ و فشار سیاسی نیستند، مجبور خواهند بود به صربستان بازگردند تا خود را بالاجبار دوباره به کوزوو برسانند.
طبق توافق جدید میان دو کشور، پلیس صربستان با پلیس مهاجرت مجارستان برای مقابله با موج رو به گسترش این مهاجران همکاری می کند و آنها را به مبدا بازمی گرداند.
این مهاجران بعد از بازگردانده شدن به کشورشان دوباره برای رسیدن به غرب اروپا، همان مسیر را در پیش می گیرند. یکی از این مهاجران می گوید: “هیچ کاری برای ما نیست. مدرسه نداریم و آینده ای هم برایمان وجود ندارد. مجبوریم به هر قیمت کشور را ترک کنیم.”
علاوه بر مهاجران کوزوو، تعداد زیادی از مهاجران از کشورهای دیگر از جمله آلبانی نیز از همین طریق سعی می کنند خود را به مجارستان برسانند. طی دو ماه گذشته، بیش از ۵۰ هزار نفربه کوزوو آمده اند که به گفتۀ مقامات این کشور موجب وخیم تر شدن شرایط داخلی کوزوو شده است.
پلیس مرزی مجارستان می گوید در ماههای اخیر، روزانه تقربیا هزار مهاجر غیرقانونی از مرز گذشته و خود را به این کشور رسانده اند که بیشتر آنها نیز اهل کوزوو بودند.
گابور ابرهارد، فرماندۀ پلیس مرزی مجارستان می گوید: “روزهای اخیر، برای ما یک تجربۀ جدید بود و روزانه چندین عملیات علیه صدها مهاجر غیرقانونی که از مرزها می گذرند، انجام داده ایم.”
برای جلوگیری از هجوم این مهاجران، مرزهای مجارستان در همسایگی با صربستان تقویت شده و بر نیروهای پلیس نیز افزوده شده است. دولت آلمان نیز تجهیزات مورد نیاز از جمله دوربین و خودرو در اختیار پلیس مرزی مجارستان قرار داده و ۲۰ پلیس آلمانی را نیز برای کمک به پلیس مرزی مجارستان، به این کشور فرستاده است.
بیشتر این مهاجران برای ورود به مجارستان مجبور هستند به راههای غیرقانونی عبور از مرزها متوسل بشوند. بسیاری از آنها مبالغ زیادی را برای گذشتن از مجارستان و رسیدن به کشورهای اتحادیۀ هزینه اروپا هزینه می کنند. متوسط هزینه ای که به یک قاچاق بر انسان پرداخته می شود، ۹۰۰ یورو است و بیشتر آنها وقتی بعد از دستگیری در آنسوی مرزها دوباره به کوزوو بازگردانده می شوند، تقریبا همه چیز خود را از دست داده اند.