طی هفته اخیر در ایالات متحده آمریکا تظاهرات متعددی در شهرهای مختلف در اعتراض به تبعیض نژادی در این کشور برگزار شد. این اعتراض ها در پی انتشار رای هیات منصفه دادگاه شهر سنت لوئیس روی داد که یک افسر پلیس سفید پوست را که متهم به کشتن یک جوان سیاه پوست غیرمسلح بود، بی گناه شناخت. این موضوع توسط رسانه های مختلف اروپایی پوشش داده شد.
شبکه ۲ تلویزیون فرانسه
به گفته گزارشگر شبکه ۲ تلویزیون فرانسه، معترضان به این تصمیم در اولین واکنش ها، چند خودروی پلیس را تخریب کرده و به آتش کشیدند. در نقاط مختلف شهر فرگوسن دهها ساختمان و خودرو در شعله ها سوختند. این درگیری ها در تمام شب ادامه داشت. پلیس اعلام کرد که در واکنش به پرتاب گلوله های آتش از سوی معترضان اقدام به شلیک گاز اشک اور کرده است.
پلیس اعلام کرد آنچه در اولین شب روی داده بسیار بدتر از آن چیزی بوده است که در شب های شورش در ماه اوت گذشته روی داده بود.
علت وقوع این خشونتها، حکم منتشر شده درباره مرگ مایکل براون است. نوجوان سیاه پوست هجده ساله ای که ماه اوت گذشته با شلیک یک پلیس سفید پوست کشته شد. شصت شاهد گفتند صدای شلیکها را شنیده اند و در نهایت پس از برگزاری جلسه های متعددی در دادگاه که ۲۵ ساعت بطول انجامید، هیات منصفه اعلام کرد که دارن ویلسون، افسر پلیس، مورد پیگرد قانونی قرار نخواهد گرفت.
دقایقی پس از شروع اعتراضات، باراک اوباما، رییس جمهوری ایالات متحده آمریکا از همه خواست که آرامششان را حفظ کنند. او نیز این موضوع را تایید کرد که هنوز تنش های نژادی در این کشور به پایان نرسیده است.
او گفت: «واقعیت این است که در بسیاری از مکانها در این کشور، بی اعتمادی عمیقی میان پلیس و مردم رنگین پوست وجود دارد. این موضوع تا حدی به میراث تبعیضی که در این کشور وجود دارد مرتبط است.»
شبکه تلویزیونی «آر تی آر» روسیه
برخی مفسران روس اعتراضات فرگوسن را با اعتراضات میدان استقلال در اوکراین مقایسه کردند، اعتراضاتی که باعث سرنگونی رییس جمهوری این کشور شد. شبکه های تلویزیونی این کشور این رویداد را حادثه ای خارج از کنترل دولت امریکا و یک سیلی به دموکراسی آمریکا خواندند.
گزارشگر تلویزیون «آر تی آر» می گوید: «دارن ویلسون مجازات نشد. چه کسی را باید سرزنش کرد؟ خانواده مایکل براون نمی دانند. هیات منصفه دوازده نفره که هیچوقت در مقابل عموم حاضر نشدند و توسط قانون حمایت می شوند، بصورت تصادفی انتخاب شده بودند و بیشتر آنها یعنی ۹ نفر، سفید پوست بودند. در این مورد حساس، حتی کوچکترین جزئیات نیز می تواند مهم باشد.»
مقامات شهر سنت لوئیس بیش از صدهزار دلار صرف گاز اشک آور، گلوله های پلاستیکی و باتوم کردند. نیروهای اف بی آی و گارد ملی در منطقه مستقر شدند. در آخرین شورشی که روی داد بیش از ۱۰ نفر آسیب دیدند. بیش از پنجاه نفر دیگر بازداشت شدند. پلیس اعلام کرده که برخوردهای بعدی، سخت تر خواهد بود.
رییس پلیس فرگوسن پس از اوایل شب ناآرامی ها گفت: «ما قصد نداریم که چشمانمان را به فعالیتهای مجرمانه همچون غارت ببندیم. ما از هر کسی که اعتراض صلح آمیز داشته باشد حمایت می کنیم و آنها توسط پلیس حمایت خواهند شد. اما اگر خشونتی روی دهد ما حتی سریعتر از شب گذشته دخالت خواهیم کرد.»
در نگاهی به تصاویر، دارن ویلسون دیده می شود که بسرعت تصمیم می گیرد. ویلسون می گوید براون سعی داشته روی او آتش بگشاید و اسلحه او را بگیرد. اما این نوجوان مسلح نبوده است.
وکیل خانواده براون می گوید: «اگر یک پلیس این حق را دارد که اسلحه حمل کند و جمعیت را کنترل کند و در همان زمان نداند که چگونه در مقابل یک نوجوان که خطرناک نیست واکنش نشان دهد، در جای اشتباهی کار می کند.»
گزارشگر شبکه می گوید: «اجازه دهید این موضوع را با موضوع دیگری مقایسه کنیم که در ماه سپتامبر روی داد. زمانیکه یک مرد سفید پوست ۴۵ ساله مردم را با اسلحه تهدید کرد. پلیس تلاش کرد که او را پس از اولین شلیک خلع سلاح کند. هیات منصفه این موضوع را تهدید کننده زندگی مردم نشناختند. پس چه چیزی در مورد این جوان متفاوت بوده که آنها را بیشتر از مورد آن مرد بالغ ترسانده است؟»
شهروندان فرگوسن و در میان انها اراذل و اوباش و غارتگران با وجود درخواست باراک اوباما به حفظ ارامش به خیابانها ریختند. این وضعیت خارج از کنترل بود و مرگ مایکل براون مانند سیلی بود که به صورت دموکراسی آمریکایی که واشنگتن به ان افتخار می کند زده شد.
شبکه تلویزیونی «رای» ایتالیا
دارن ویلسون، افسر پلیس فرگوسن که مایکل براون را به ضرب گلوله کشت در یک گفتگوی تلویزیونی برای اولین بار به شرح این واقعه پرداخت. تلویزیون «رای» ایتالیا از این گفتگو گزارشی تهیه کرد.
دوهزار نفر از نیروهای گارد ملی آمریکا و پلیس فرگوسن سعی به توقف تظاهرات خشونت آمیز داشتند. مردم تلاش می کردند که پس از اعلام تصمیم هیات منصفه، درگیری های شب اول را تکرار کنند. استقرار گسترده نیروهای امنیتی باعث شد تظاهرات در وضعیت صلح آمیزی انجام شود و از غارت فروشگاهها و آتش زدن اموال جلوگیری شود.
۴۴ نفر دستگیر شدند. کسانیکه به گفته پلیس آمده بودند تا تظاهرات صلح آمیز را به خشونت بکشند.
در همین حال، دارن ویلسون در اولین مصاحبه خود با شبکه «ای بی سی» گفت: «می دانم که کارم را بخوبی انجام داده ام. او بسیار قوی تر از من بود و این مثل مقابله با شخصیت “هالک هوگان” می مانست.»
ویلسون همچنین این موضوع را که زمانی که او شلیک کرده مایکل براون دستهایش را بالا گرفته بود، تکذیب کرد. او گفت این واقعیت ندارد. او گفت که اتهامات وارد شده توسط شاهدان را تکذیب می کند.
مادر مایکل این گفته ها را احمقانه و نوعی بی احترامی خواند و گفت اکنون علاوه بر غم، او توهین را نیز بر ما تحمیل کرده است.
در زمان پخش مصاحبه دارن ویلسون، چند تظاهرات صلح آمیز در شهرهای مختلف ایالات متحده آمریکا از جمله در نیویورک، اوکلند، شیکاگو، سیاتل و در هوستون برگزار شد.
تلویزیون بین المللی «تی وی ای» اسپانیا
به گفته شبکه تلویزیون بین المللی «تی وی ای» اسپانیا فرگوسن بگونه ای خود را برای اعلام حکم دادگاه آماده کرد که گویا خود را برای جنگ آماده می کند. زیرا مقامات می دانستند که این حکم احتمالا پیامدهایی خواهد داشت. چراکه تاریخ آمریکا پیش از این نیز تجربه ای مشابه را به خود دیده بود.
در ماه می سال ۱۹۹۲میلادی، لس آنجلس ناآرامی های شدیدی را تجربه کرد. بیش از پنجاه نفر کشته شدند و بیش از دو هزار نفر مجروح شدند. تصمیم هیات منصفه که تمام اعضای آن سفید پوست بودند درباره تبرئه یک پلیس سفید پوست که یک جوان سیاه پوست به نام «رادنی کینگ» را بشدت مورد ضرب و شتم قرار داده بود، جرقه ای برای شروع اعتراضات خشونت بار شد.
تابستان امسال یک نویسنده آمریکایی نوشت: «کسانی که عامل نژادی را در آخرین مورد ناآرامی ها در این کشور انکار می کنند، برای من مثالی بیاورند که نشان دهد مرد سفیدی توسط پلیس کشته شده است.»
یک مرد سیاه همیشه همچون یک متخلف بالقوه دیده می شود. این موضوع در زندانهای آمریکا بسیار مشهود است. نسبت زندانیان سیاه پوست به دیگر زندانیان بسیار نامتناسب است. آنها ۴۳ درصد از کل زندانیان را تشکیل می دهند درحالیکه تنها سیزده درصد از کل جمعیت این کشور را تشکیل می دهند. میزان بزهکاری همچنین در مناطقی که سیاه پوستان ساکنند بسیار نامتناسب است. ایالات متحده امریکا هنوز هم از لحاظ نژادی و اقتصادی یک کشور بسیار تفکیک شده محسوب می شود. گرچه نمونه هایی همچون باراک اوباما و دادستان کل بیانگر تحول در روابط نژادی در این جامعه است اما سیاهان ساکن مناطق فقیر نشین احساس می کنند از رویای آمریکایی کنار گذاشته شده اند.