NewsletterخبرنامهEventsمناسبت هاپادکست ها
Loader
ما را پیدا کنید
آگهی

بورکینافاسو در انتظار روزهای جدید

بورکینافاسو در انتظار روزهای جدید
Copyright 
نگارش از Euronews
تاریخ انتشار
هم‌رسانی این مطلبنظرها
هم‌رسانی این مطلبClose Button
آگهی

بورکینا فاسو در آتش است. اتفاقی نادر در این کشور آفریقای غربی. مخالفان دولت به خیابان آمدند و برای حقوق مدنظر خود در قانون اساسی به تظاهرات پرداختند.

بلز کومپائوره، آیا پا را فراتر از حد گذاشته است؟ آیا انتظار چنین واکنشی را داشت؟ نه آنچنان که روزنامه های محلی توصیف می کنند.

در سال 1983 میلادی کومپائوره در کنار توما سانکارا، چه گوارای آفریقا می جنگید. سانکارا می خواست بورکینا فاسو را بدل به کشوری مستقل کند و از زیر یوغ فرانسه استعمارگر درآورد. اما کومپائوره با وی مخالف است و دولت را ساقط می کند و سانکارا را به قتل می رساند.

کومپائوره بر خلاف سانکارا با فرانسویها همکاری می کند. فرانسوا میتران در سال 1990 در مقابل رهبران کشورهای آفریقایی می گوید در این کشور دمکراسی و توسعه کاملا لازم و ملزومند.

رییس جمهوری بورکینا فاسو به برخی از اصلاحات دموکراتیک تن می دهد. قانون اساسی جدید تدوین می شود. انتخابات آزاد برگزار می شود با این کومپائوره سه بار متوالی در مقامش انتخاب می شود.

همزمان کشور توسعه و پیشرفت لازم را پیدا نمی کند. 80 درصد از جمعیت کشور فقیر هستند و 40 درصد زیر خط فقر زندگی می کنند. با این حال بورکینافاسوییها هیچگاه نسبت به اداره کشور اعتراض نکرده اند.

هر چند کومپائوره ناگزیر به استعفا شده است اما سالهایی را در مقام رییس جمهوری محبوب گذرانده است. هر چند عامل اولیه کودتا در این کشور بود اما موفق شد تصویری روشن و مثبتی از کشورش در مجامع بین المللی ارایه کند. او نقش مهمی در جریان بحران مالی و ساحل عاج بازی کرد.

سوفی دوژردن، مدیر بخش فرانسه یورونیوز در این ارتباط با ژرژ دوگلی، خبرنگار و آگاه به مسائل و تحولات آفریقا گفتگویی انجام داده که در ادامه آمده است.

یورونیوز: ژوژ دوگلی، شما خبرنگار نشریه «آفریقای جوان» هستید و اتفاقات بورکینافاسو را از نزدیک دنبال کرده اید. اوضاع مشوش و به مرز انفجار رسیده است. شاهد خشم مردم و یا حتی از هم پاشیدن جامعه هستیم در حالیکه سرکوب شدیدی هم صورت نگرفته. آیا این موضوع در آفریقا عادی است؟ وضعیت پیش آمده موید چه چیزی در بورکینافاسوست؟

ژوژ دوگلی: «خیلی خوب می دانستیم که بخشی از ارتش نمی تواند با کاری که رییس جمهور در 21 اکتبر برای بازبینی قانون اساسی انجام داد، کنار بیاید. بنابراین پیوستن این بخش از ارتشی ها به مردم و امتناع آنها از شلیک به سوی معترضانی که به خیابان آمده بودند، کاملا قابل درک است. یک دسته از دوستان و نزدیکان رییس جمهوری هم به جمع مردم پیوستند که آن هم قابل فهم است. اینها تحولاتی هستند که با توجه به سیاستهای چند سال اخیر در بورکینافاسو، تا حدودی قابل پیش بینی بودند.»

یورونیوز: بلز کومپائوره بیست و هفت سال در قدرت بود و اغلب هم از شیوه های ابهام آمیزی در اداره کشور استفاده کرد. او با اصلاح قانون اساسی بمنظور ماندن در قدرت، در واقع آتش زیر خاکستر را شعله ور کرد. اما چرا مردم بورکینافاسو تا بحال، هیچوقت اعتراض خود را نشان نداده بودند؟

ژوژ دوگلی: «اگر تاکنون اعتراض نکرده بودند به این خاطر بوده که به قانون احترام می گذاشته اند. اما امروز قانون آنهم بر ضد خواست عمومی، نقض شده و آنها هم اعتراض خود را علنی کرده اند. آنها برخاسته اند تا مانع تصویب این اصلاحیه از سوی پارلمان شوند.»

یورونیوز: آیا جانشین معتبری که بتواند جای کومپائوره را بگیرد، وجود دارد؟

ژوژ دوگلی: «افراد زیادی هستند. اپوزیسیون پر است از چهره هایی که قادرند قدرت را در دست بگیرند. راش مارک کابوره، از نزدیکان کومپائوره که رهبر حزب در قدرت «کنگره دمکراسی و پیشرفت» شد و بعد یک حزب اپوزیسیون تاسیس کرد، می تواند گزینه مناسبی باشد. همینطور سلیف دیالو و یا ابلاسه اودرااوگو یا حتی سیمون کومپائوره، همه می توانند جانشینان خوبی باشند. اما در کل چند شخصیت اصلی دربورکینافاسو وجود دارند که قابلیت دارند بعد از بلز کومپائوره کشور را اداره کنند.»

یورونیوز: با توجه به وقایعی حال حاضر بورکینافاسو، آیا نمی توان انتظار وقوع یک «بهار آفریقایی» را داشت؟

آگهی

ژرژ دوگلی: «چیزی که امروز در بورکینافاسو شاهدش هستیم طبیعتا فضایی را برای «بهارآفریقایی» فراهم می کند. درست مانند یک گلوله برف که در مسیرش؛ بزرگ و بزرگتر می شود. کشور بعدی می تواند کنگوی برازاویل (جمهوری کنگو) باشد که ممکن است چنین روندی از هم اکنون در آنجا شروع شده باشد. هنوز مشخص نیست برای اینکه رییس جمهور تصمیم نگرفته که با اصلاح قانون اساسی در قدرت باقی بماند یا نه. بنین هم از این لحاظ کشور مستعدی است که برای حذف محدودیت های قانونی که مانع تداوم زمامداری شخص رییس جمهور است، بی تمایل نیست. این دو کشوری که گفتم، هر چند هیچ چیز قطعی نیست، امکان دارد شاهد وقایع مشابهی شوند.»

هم‌رسانی این مطلبنظرها

مطالب مرتبط

درگیری معترضان ضد جنگ و پلیس مقابل نمایشگاه تسلیحات ملبورن؛ ۳۹ نفر بازداشت شدند

تجاوز وحشیانه و قتل یک پزشک در هند؛ هزاران نفر در اعتراض به فقدان امنیت برای زنان به خیابان‌ها آمدند

برخورد شدید با زنان معترض اوین به اعدام رضا رسایی؛ سازمان زندان‌ها: نرگس محمدی زندانیان را تحریک کرد