باراک اوباما، رییس جمهور آمریکا، در سفر خود به بلژیک، ضمن بازدید از قبرستان سربازان آمریکایی کشته شده در جنگ جهانی اول در این کشور، به بیان دیدگاههای خود در زمینه تقویت حضور ناتو در شرق اروپا پرداخت.
او گفت که الحاق کریمه به روسیه، تقویت حضور سازمان پیمان آتلانتیک شمالی در شرق اروپا را توجیه می کند.
به همین مناسبت، جیمز فرانی، خبرنگار یورونیوز در بروکسل، مصاحبه ای را با گیوم زاویه بندر از بنیاد “صندوق مارشال” در آلمان انجام داده است.
یورونیوز: در ماههای آینده، اوکراین در دستور کار سیاست خارجی آمریکا خواهد بود. آیا می توان گفت که این تغییر معادله باید مورد بررسی کامل قرار گیرد، و اینکه مرزهای اروپا بار دیگر در میان سیاستهای آمریکا جای بگیرد؟
گیوم زاویه بندر:علیرغم تغییرات موجود، اروپا هرگز از دستور سیاست خارجی آمریکا خارج نشده است. البته آمریکا به اروپا این اعتماد را دارد که بتواند مرزهایش را مدیریت کند. ممکن است اوکراین در مرکز سیاست خارجی آمریکا قرار نداشته باشد، اما بدون تردید حامل این پیام برای آمریکاست که روابطش با روسیه و اروپا بسیار مهم است و باید در صدر دستور جلسه باقی بماند.
یورنیوز:آیا بر این تصور هستید که اوکراین موجد تولد دوباره “ناتو” شود؟
گیوم زاویه بندر: ناتو علیرغم عملیات اخیرش فرای مرزهای اروپا، همواره نقشی مهم در اروپا داشته است، اما فکر می کنم موضع اروپا و اتحادیه اروپا کلیدی است و آن اینکه آِیا اتحادیه اروپا قصد دارد نیروی دفاعی خودش را ایجاد کند یا بحران اوکراین نشان داده است که ناتو همچنان در دفاع از اروپا نقش دارد.
یورونیوز: این یکی از نکاتی بود که آقای اوباما در دیدار از لاهه ذکر کرد. او در گفتگو با یک نشریه هلندی صریحا خواستار افزایش بودجه دفاعی اروپا شد. با توجه به اوضاع مالی در اروپا، این از نظر سیاسی تا چه حد واقع بینانه است؟
گیوم زاویه بندر: در شرایط کنونی در اروپا، بودجه دفاعی آن تغییر افزایش چندانی نخواهد دید. مقاومت در مقابل کاهش بودجه، گام نخست است. اتحادیه اروپا اقدامات بسیاری انجام داده، اما این کافی نیست. کنفرانس دفاع سال گذشته، نخستین گامها بسوی این هدف بود. بریتانیا، فرانسه، لهستان و آلمان خود را به قابلیت دفاعی اروپا متعهد کردند، اما ناتو هم همچنان وجود دارد. این نکته ای است که اروپا به آن واقف است: اینکه اروپا بدون آمریکا نمی تواند از خودش دفاع کند.