گزارش تحلیلی
ماه اکتبر گذشته یک زن با حمله انتحاری، سبب انفجار اتوبوسی در شهر ولگاگراد روسیه شد که مرگ ۶ تن را درپی داشت.
دوماه بعد، مسئول یک حمله انتحاری دیگر در همین منطقه نیز یک زن ۲۶ ساله داغستانی وابسته به گروههای اسلامگرای افراطی معرفی می شود. این زن که مجهز به ۱۰ کیلو تی ان تی بوده است با ورود به ایستگاه قطار اقدام به بمبگذاری می کند.
این زنان که “بیوه سیاه” نامیده می شوند، کسانی هستند که برای حمایت از مردانشان و نیز تشکیل قفقاز اسلامی تبدیل به اسلحه ای برای بنیادگرایان مسلمان شده اند.
این زنان پس از مرگ همسرانشان برای گرفتن انتقام آنان، برادران یا پدرانشان در حملات انتحاری شرکت می کنند.
حمله انتحاری سال ۲۰۱۰ میلادی به متروی مسکو نیز که مرگ ۳۹ نفر را درپی داشت توسط دو تن از این زنان صورت گرفت. زنانی که یکی ۱۷ و دیگری ۲۸ سال داشت.
وجود این گروه از زنان برای نخستین بار و پس از دستگیری تعدادی از آنها در سال ۲۰۰۲ میلادی و در
جریان گروگان گیری در سالن تئاتر مسکو محرز شد.
از آن پس فعالیت های این گروه روز به روز گسترده تر شد و افراط گرایان با استفاده از این زنان در جریان حملات انتحاری، سعی می کنند جان مردان خود را حفظ کنند.
بیوه های سیاه که طی چند سال اخیر عملیات متعددی را در داخل منطقه قفقاز انجام داده اند، اینک با دستور رهبر خود حملاتشان را به خارج از مرزهای قفقاز نیز گسترش داده اند.
گروههای افراطی در آسیای مرکزی به امید ایجاد و تشکیل حکومتی مستقل دست به گسترش دامنه فعالیت های خود زده اند و مناطق شمالی قزاقستان را به پایگاهی برای خود تبدیل کرده اند.
«هدف از بمبگذاری در ولگاگراد، القای ناامنی است»
تلویزیون یورونیوز با متیو کِلمِنتس، کارشناس مسایل روسیه در لندن گفتگویی درخصوص بمبگذاری های روزهای یکشنبه و دوشنبه در ولگاگراد داشته است که در پی می آید.
یورونیوز: دو بمبگذاری ظرف 24 ساعت؟! چه کسی پشت این حملات است؟
احتمال زیادی دارد که عوامل شبه نظامیان اسلامگرا که در منطقه قفقاز شمالی هستند عامل باشند. آنان در گذشته نیز عملیات انتحاری علیه غیرنظامیان انجام داده اند. ما این حملات را در ولگاگراد طراحی شده برای القای ناامنی ارزیابی می کنیم که به طور بالقوه می تواند تماشاگران را از مسابقات المپیک زمستانی سوچی پس بزند. این مسابقات در نزدیکی منطقه کراسنودار و در ماه فوریه سال جدید میلادی برپا می شود.
یورونیوز: این افراد از چه نوع منابعی برخوردارند؟. تا چه زمانی می توانند به این لشکر کشی ادامه دهند؟. آیا می توانیم از اقدامات آنان به عنوان “لشکر کشی” یاد کنیم؟
آنها حملات قاعدمندی را در سراسر جمهوری های خودگردان قفقاز شمالی از جمله در داغستان، اینگوشتیا و چچن طی یک دهه گذشته انجام داده اند. آنان به طور متعدد عملیات پراکنده ای را در دیگر نقاط روسیه نیز انجام داده اند ولی آنچه می بینیم این لشکر کشی در تلاش است تا حس عدم امنیت را در رابطه با المپیک زمستانی پیش رو ایجاد کند. بنابراین به طور حتم از سوی این گروه ها تهدیدی علیه سراسر جنوب روسیه و حتی شهرهای بزرگی مثل مسکو وجود دارد.
یورونیوز: شما می گویید که هدف نهایی المپیک زمستانی در سوچی است. آیا راهی وجود دارد که رئیس جمهوری پوتین بتواند آن را کنترل کند؟
می بینیم که روس ها تدابیر شدید امنیتی را حوالی محل برپایی المپیک زمستانی سوچی در نظر گرفته اند و در واقع در سراسر کراسنودار و حومه آن این تدابیر برقرار است. این سبب می شود که تروریست ها شانس کمتری برای انجام عملیات موفقیت آمیز علیه محل برپایی المپیک داشته باشند. اهداف کوچک تری مثل ساختار حمل و نقل در آن منطقه با ریسک بالاتری مواجه است. همین طور در مناطق دیگ جنوب روسیه و حتی در جاهایی مثل مسکو نیز چنین است زیرا تاثیر روانی یک حمله نظیر این، می تواند بازی ها را تضعیف کند و بنابراین به دولت و به ویژه به اعتبار ولادیمیر پوتین آسیب بزند.
یورونیوز: آیا شما می توانید نامی بر کسانی بگذارید که این حملات را انجام می دهند؟
نه؛ در این زمان اطلاعات کافی که قابل اتکا باشد در رابطه با افراد روشن نیست. در واقع گزارش های رسیده از پلیس روسیه نشان می دهد که مظنونان به دفعات تغییر کرده اند. چیزی که روشن است این است که هر دو حمله در ولگاگراد عملیات انتحاری بوده است و هر دو مهاجم نیز مذکر به نظر آمده اند. فراتر از این، ما قادر نیستیم جزئیات بیشتری درباره هویت هایی که پشت آن هستند را ثابت کنیم.