NewsletterخبرنامهEventsمناسبت هاپادکست ها
Loader
ما را پیدا کنید
آگهی

پیام عبدالله اوجالان، سرآغازی برای تغییر راهبردی سیاست پ.ک.ک

پیام عبدالله اوجالان، سرآغازی برای تغییر راهبردی سیاست پ.ک.ک
Copyright 
نگارش از Euronews
تاریخ انتشار
هم‌رسانی این مطلبنظرها
هم‌رسانی این مطلبClose Button

پس از نزدیک به ۳۰ سال، با پیام عبدالله اوجالان، رهبر در بند حزب کارگران کردستان موسوم به پ.ک.ک، به نظر می رسد مبارزات مسلحانۀ این گروه جای خود را به فعالیت سیاسی بدهد. ترکیه که قویترین ارتش نظامی ناتو، بعد از آمریکا را دارد، طی سال های متمادی، نتوانست از راه نظامی به این مناقشه خاتمه دهد. حتی دستگیری و محکومیت حبس ابد عبدالله اوجالان نیز نتوانست مبارزات بیش از ۷ هزار نیروی مسلح پ.ک.ک را که در کوههای قندیل و جنوب ترکیه مستقرند، متوقف کند.

شاید به همین دلیل بود که دولت ترکیه، مذاکرات با رهبر در بند پ.ک.ک را طی سالیان گذشته با جدیت دنبال کرد. مذاکراتی که به نظر می رسد اینک با پیام عبدالله اوجالان مبنی بر زمین گذاشتن سلاح ها، راه حل سیاسی را پیش پای دو طرف گذارده است.

عبدالله گل، رییس جمهوری ترکیه، در حالیکه این مذاکرات ادامه داشت، با تاکید بر اینکه کشورش، کوتاه نخواهد آمد، گفت:“مسالۀ کردها از ترویست ها جداست. تا بحال، ما موفق شده ایم با آنها بجنگیم و امیدوارم این گروه فهمیده باشند که مبارزۀ مسلحانه راه حل نیست. ترکیه مصمم به گسترش دموکراسی است و به این شکل به انتقادهایی که علیه ما می شود، پایان دهیم.”

چنانچه تصمیم اعلام شده از سوی عبدالله اوجالان، به عنوان پایان مناقشه میان کردهای استقلال طلب و دولت ترکیه فرض شود، باید آن را گام بزرگی در استقرار آرامش در منطقه دانست. با وجود اینکه اتحادیۀ اروپا و آمریکا، گروه پ.ک.ک را در لیست تروریست ها قرار داده اند اما رفتار دولت ترکیه با کردهای این کشور همواره مورد انتقاد سازمان های بین المللی و دیگر کشورها بوده است.

اصلی آیدین تاشباش، روزنامه نگار و ستون نویس روزنامۀ ملیت است. وی می گوید: “ترکیه به دنبال اهدافی خارج از مرزهای خود است. این کشور می خواهد به یک قدرت در منطقه تبدیل شود و به عنوان یک دولت طرفدار اسلام، رهبری منطقه و هدایت سنی های دنیا را به عهده بگیرد. با توجه به این اهداف در خاورمیانه برای رهبری منطقه، خیلی برای این کشور بد تمام خواهد شد چنانچه به این خونریزی داخلی ادامه دهد.”

آتش بس میان ترکیه و استقلال طلبان کرد و همانطور که رهبر آنها در پیام خود عنوان کرده، ادامۀ فعالیت در حوزۀ سیاسی، خواست بسیاری از مردم این کشور نیز هست.

صباح الدین ارتین، ساکن استانبول است. پسر وی عضو ارتش ترکیه است و در جنوب این کشور به سر می برد. وی می گوید:“فکر می کنم راه حل سیاسی یک گام بسیار مثبت است. این وضعیت، زندگی را بر پدرها و مادرهای زیادی تلخ کرده است. سربازان ما، شهروندان ترک و کرد هم آسیب زیادی می بینند. ما، ترک ها و کردها کنار هم بزرگ شده ایم. این راه حل از سوی بخش زیادی از مردم حمایت می شود.”

درگیری میان دولت ترکیه و کردهای استقلال طلب پ.ک.ک، یکی از دلایل انتقادات سازمان های بین الملی و نهادهای حقوق بشر از ترکیه به دلیل زیر پا گذاشتن حقوق اقلیت ها بود. تصمیم جدید عبدالله اوجالان مبنی بر زمین گذاشتن سلاح ها، در پی مذاکراتی که با مقامات ترک و دیگر احزاب کرد در ترکیه از ماه اکتبر گذشته آغاز شده بود، اعلام می شود. وی همچنین تاکید کرده کسانی که همچنان می خواهند سلاح در دست بگیرند باید اقلیم کردنشین ترکیه در جنوب این کشور را ترک کند. اعلام پیام عبدالله اوجالان به هنگام تجمع هزاران کرد در شهر دیاربکر به مناسبت جشن نوروز، با استقبال بسیار مواجه شده است.

این شهر که مرکز استانی به همین نام و در جنوب ترکیه است، با ۱.۵ میلیون سکنۀ آن، پرجمعیت ترین شهر کردنشین ترکیه است. این شهر که تاکنون در مرکز مناقشۀ کردهای استقلال طلب و دولت ترکیه قرار داشت، از محرومیت زیادی رنج می برد. این درگیری ها که از سال ۱۹۸۴ آغاز شده تاکنون به قربانی شدن بیش از ۴۰ هزار نفر انجامیده است. با پیام عبدالله اوجان مبنی بر به زمین گذاشتن سلاح ها، ممکن است همانطور که وی تاکید کرده، اولین روز بهار ۲۰۱۳، به عنوان سرآغازی نو برای احقاق حقوق اقلیت ها در این کشور ثبت شود.

هم‌رسانی این مطلبنظرها

مطالب مرتبط

آتش‌سوزی در موغلا ترکیه؛ صدها نفر برای اطفاء حریق منطقه توریستی بسیج شدند

اردوغان: انتخابات آمریکا می‌تواند به رونق بیشتر بخش تسلیحات ترکیه کمک کند

ترکیه قرارداد خرید ۴۰ فروند جنگنده‌ اف-۱۶ از آمریکا را امضا کرد