NewsletterخبرنامهEventsمناسبت هاپادکست ها
Loader
ما را پیدا کنید
آگهی

انتخابات پارلمانی فرانسه، تحکیم قدرت سوسیالیستها

انتخابات پارلمانی فرانسه، تحکیم قدرت سوسیالیستها
Copyright 
نگارش از Euronews
تاریخ انتشار
هم‌رسانی این مطلبنظرها
هم‌رسانی این مطلبClose Button

پنج هفته پس از انتخابات ریاست جمهوری، نخستین دور انتخابات پارلمانی موقعیت فرانسوا اولاند را در صحنه قدرت فرانسه مستحکمتر کرد. رییس جمهور فرانسه از رای دهندگان خواسته بود که در انتخابات پارلمانی نیز حزب او را انتخاب کنند تا وی بتواند به برنامه‌هایش جامه عمل بپوشاند.

ژان مارک ارو، نخست وزیر فرانسه نیز در عصر روز یکشنبه رای دهندگان را به شرکت در دور دوم انتخابات که یکشنبه آینده برگزار می‌شود فراخواند و گفت: «موضوع خیلی ساده است. یا رییس جمهوری با اکثریت مطلق و هماهنگ نمایندگان در پارلمان به کار خود ادامه می‌دهد که در این صورت تغییراتی که روز ششم مه به آن رای دادید تحقق خواهد یافت. یا غیر از این است و در آن صورت کشور در مسیر عدالتی که به آن وعده داده شده قرار نخواهد گرفت و در نتیجه فرانسه در اروپا و جهان تضعیف خواهد شد.»

این، پیام اصلی کمپین انتخاباتی سوسیالیست‌ها است که توسط تمامی وزرای کابینه دولت جدید که روز ۱۷ مه تشکیل یافت تکرار می‌شود. هیچ یک از وزرا مانعی را در برابر پیروزی در دور دوم انتخابات پارلمانی نمی بینند. در اینصورت احتمال تغییر در ترکیب کابینه کاهش می‌یابد و مسیر را برای انجام تصمیمات رییس جمهوری هموار‌تر می‌سازد.

در حال حاضر اقداماتی در اولویت هستند که رای بیشتری را به همراه آورند. از جمله بازگشت سن قانونی بازنشستگی به ۶۰ سال. وزیر امور اجتماعی و سلامت می‌گوید: «رییس جمهوریدر راستای عدالت اجتماعی متعهد به انجام اقداماتی است، به نفع آنهایی که کارشان را در جوانی و زود‌تر آغاز کرده‌اند و به شصت سالگی رسیده‌اند و حق بازنشستگیشان را پرداخت کرده‌اند.»

به نظر می‌رسد رای دهندگان روز یکشنبه این گشاده دستی دولت را جبران کرده‌اند یا دست کم تعبیر مرد شماره دو حزب سوسیالیست این است. هارلم دزیر، عضو برجسته حزب سوسیالیست می‌گوید: «فکر می‌کنم نخستین تصمیم گیری در نظام بازنشستگی یا در نظام آموزشی حمایت رای دهندگان را به همراه داشته است. از اینرو انجام چنین اقدامی نوعی جلب رای اعتماد است. دور دوم انتخابات را در پیش داریم که مشارکت بیشتر خواهد بود.»

یکشنبه آینده دومین دور انتخابات برگزار می‌شود و حزب سوسیالیست روی اکثریت کرسی‌های پارلمان حساب باز کرده است. و بلافاصله پس از این انتخابات، نوبت اروپاست تا وارد صحنه سیاسی فرانسه شود.

در ارتباط با انتخابات پارلمانی فرانسه و ارتباط آن با اروپا خبرنگار یورونیوز با ماریون گلارد، استاد تاریخ و علوم سیاسی دانشگاه پاریس و متخصص روابط آلمان و فرانسه گفتگویی انجام داده که متن آن در ادامه آمده است.

یورونیوز: همانطور که شاهد بودیم اروپا و نشریات مهم آن انتخابات ریاست جمهوری را با علاقه زیادی دنبال می‌کردند. درحالیکه برای انتخابات پارلمانی چنین علاقه‌ای ظاهرا کمتر دیده می‌شود. چرا اروپا به این انتخابات علاقمند کمتری نشان داده است.

ماریون گلارد:
در جمهوری پنجم سیاستگذاری مربوط به اروپا تا حد زیادی در کاخ الیزه رقم می‌خورد. به همین دلیل شاید انتخابات پارلمانی با علاقه کمتری دنبال می‌شود. البته این انتخابات برای فرانسه از اهمیت بالایی برخوردار است و به یک معنا امکانی فراهم می‌سازد تا تغییری که در روز ششم ماه مه و در انتخابات ریاست جمهوری روی داد به نتیجه برسد و اروپا را از بی‌ثباتی و و دوره بحرانی دور سازد و هراس و وحشت را از شرکای اروپایی و بازار‌ها دور کند.

یورونیوز: پس از انتخابات ریاست جمهوری، بسیاری از تحلیلگران اروپایی گفتند انتخاب فرانسوا اولاند به معنای تجدیدنظر در محوریت سیاسی اتحادیه اروپا است. آیا با این تحلیل موافقید؟

ماریون گلارد:
بله. بدیهی است که موضعگیری فرانسوا اولاند در برابر پیمان مالی اروپا طی مبارزات انتخاباتی‌اش و تکیه بر رشد اقتصادی باب بحث و گفتگو را در اروپا گشود. اما این تجدید نظر از وضعیت اقتصادی نامناسبی که به موجب تصمیم گیری‌های سالهای گذشته رهبران اتحادیه اروپا پیش آمده نیز ناشی می‌شود. تصمیماتی که لزوما بهترین ها نبودند و به نتایج مورد انتظار منتهی نشدند. و با اوجگیری احزاب تندرو و کاهش قدرت احزاب سنتی که از اروپا حمایت می‌کردند می‌تواند از نظر اجتماعی و سیاسی هم خطرناک باشد.

یورونیوز: اگر جناح چپ اکثریت مطلق آراء را بدست نیاورد چه روی خواهد و چه تاثیری بر سیاست‌ها و اقدامات رییس جمهوری به جا خواهد گذاشت؟

ماریون گلارد:
همانظور که اشاره کردم سیاستگذاری مربوط به اتحادیه اروپا تا حد زیادی در اختیار ریاست جمهوری است. بنابراین در چنین صورتی کاخ الیزه با محافظه کاری بیشتری برخورد خواهد کرد و این موضوع آشکارا موقعیت فرانسه را در اروپا با شکنندگی روبرو خواهد کرد. در آنصورت حضور در شورای اتحادیه اروپا با رویکرد دوگانه بین کاخ الیزه و دولت همراه خواهد شد.

یورونیوز: حوزه پولی یورو ملتهب و ریاضت‌های اقتصادی روحیه رای دهندگان را بویژه در فرانسه تضعیف کرده است. برای یونان و بسیاری از همسایگان ما سناریوی دیگری نمی‌توان تصور کرد. ظهور جناح راست تندرو بعنوان سومین قدرت سیاسی در فرانسه چه پیام و احساسی برای اروپا دارد؟

ماریون گلارد:
مسلما افزایش قدرت جناح راست تندرو با توجه به موضعگیری‌های آن نسبت به اروپا را می‌توان به چشم پوشیدن از اروپا تعبیر کرد. بدیهی است که تصویر کنونی اروپا در فرانسه همچون دیگر کشورهای اروپایی با سختگیری‌های اقتصادی، بدهی‌ها و بحران اجتماعی شناخته می‌شود که البته حس طرفداری از اروپا را نه تنها تقویت نمی‌کند، بلکه بیشتر مانع از شکل گیری آن می‌شود و هم اکنون زمان ایجاد تمایل به اروپا در بین شهروندان تمامی اعضای اتحادیه اروپاست.

یورونیوز: و برای زوج فرانسوی آلمانی، انتخابات ریاست جمهوری از تغییررویکرد حکایت دارد. انتخابات پارلمانی نشانگر چیست و چه نکته مهمی در آن وجود دارد؟

ماریون گلارد:
در همراهی رییس جمهور و صدراعظم، فرانسوا اولاند با مشروعیت اخیرش قدرت بیشتری کسب کرده است. در حالیکه آنگلا مرکل هم در داخل و هم در خارج از کشور موقعیتش تضعیف و روز به روز در دنیا و اروپا منزوی‌تر شده است. او به خاطر برنامه ریاضتی‌اش با انتقاد روبروست. باید منتظر آرایش جدیدی بود. اگر سوسیالیستهای فرانسه پارلمان را از دست بدهند در آن صورت مشروعیت آن‌ها تضعیف خواهد شد و تلاش اولاند برای بدست گرفتن کنترل اروپا ضعیف خواهد شد. تلاشی که هفته گذشته شاهد آن بودیم، زمانی که او پیشنهادهایی را برای یک اتحاد سیاسی طرح کرد.

هم‌رسانی این مطلبنظرها

مطالب مرتبط

جبهه‌گیری چپ‌های فرانسه در مقابل راست افراطی جواب داد؛ حالا چه اتفاقی می افتد؟

نتایج دور دوم انتخابات پارلمانی فرانسه: پیروز غافلگیرکننده ائتلاف چپ‌ها؛ «نه» به راست افراطی

اتحاد احزاب غیرهمگون برای شکست راست افراطی؛ آیا ماکرونیسم نیامده محکوم به رفتن است؟