یونانیها خشمگین و سرخورده از احزاب اصلی کشور، یکشنبه برای انتخاب نمایندگان پارلمان به پای صندوقهای رای میروند. نارضایتی گسترده از دو حزب اصلی یونان که برای چندین دهه اداره کشور را در اختیار دارند حالا به فرصتی برای دیگر احزاب تبدیل شده تا بتوانند کرسیهای بیشتری را در پارلمان به دست آورند.
۸۵درصد یونانیها نسبت به سیاستمداران بیاعتماد هستند و از هر سه یونانی یک نفر نسبت به رای دادن تردید دارد، همچون ایرینی کوستاکی که می گوید: «من از هر دو حزب بزرگ ناراضی هستم. می خواستم به یکی از آنها رای دهم، ولی در حال حاضر فکر نمیکنم آنها تغییری در شیوه کشورداریشان ایجاد کنند.»
آنتونیس ساماراس، رهبر جناح محافظه کار که در ائتلاف با سوسیالیستها اداره کشور را در اختیار دارد بر آن است تا با کاهش مالیات و مذاکره مجدد درباره بخشی از طرح نجات یونان، رشد اقتصادی را به جریان بیاندازد. رهبر حزب دموکراسی نو میگوید: «وقتی نسخه نجات را پیش روی ما میگذارند، حتی رشد اقتصادی به عنوان یک اولویت هم ممنوع است. این موضوع روشنی برای همه است.»
سوسیالیستهای پاسوک نیز که از طرح نجات یونان دفاع میکنند برآنند تا با طولانیتر کردن دوره اجرای تدابیر سختگیرانه از دو سال به سه سال، کمی آرامش را به یونان بازگردانند.
اوانجلوس ونیزلوس، رهبر حزب سوسیالیت پاسوک ضمن جلب توجه رای دهندگان چنین می گوید: «هیچ مرد و زنی نباید در سایه هراس از دوره بعدی تدابیر ریاضتی زندگی کند. ما نسبت به آنچه میگوییم متعهد هستیم. مالیات جدیدی نخواهیم داشت.»
در حالیکه چنین استدلالهایی از سوی احزاب اصلی برای یونانیها چندان متقاعد کننده نیست، دیگر احزاب، سازی ناهمنوا با طرح نجات یونان مینوازند. از جمله حزب چپ آنتارسیا.
پطروس کونتانتینوس، رهبر حزب آنتارسیا خشم و نگرانی مردم را چنین بیان میکند: «ما از هفتم ماه مه، بیش از گذشته در برابر آنها مقاومت خواهیم کرد. پیام ما روشن است. ما در برابر سرمایه داران مقاومت میکنیم و راه حلهای جایگزین آنها را داریم.»
در این بین یکی از نگرانیها، ورود حزب نئونازی، ناسیونالیست دو آتشه و بیگانه ستیز گلدن داون برای نخستین بار به پارلمان است. حزبی که بیست سال پیش تاسیس شد و در سال ۲۰۰۹، ۲۳/۰ درصد آراء را از آن خود کرد. ممکن است این حزب حداقل آراء لازم برای ورود به پارلمان یعنی سه درصد را کسب کند.
اروپا این هفته شاهد برگزاری دو انتخابات مهم است، انتخابات ریاست جمهوری در فرانسه و انتخابات پارلمانی در یونان برای تعیین نخست وزیراست.
اما در کشوری با چند میلیارد یورو بدهی، آیا دو نامزد اصلی نخست وزیری یونان، از حزب سوسیالیست و راست میانه، می توانند آرای رای دهندگان یونانی را به اندازه کافی جلب کنند؟
از نیکوس کونستانداراس ، سردبیر یکی از روزنامه های یونان در آتن میپرسم:
یورونیوز:به نظر شما یونانی ها واقعا به تغییر امید دارند و یا رای دادن آنها در واقع دهن کجی به سیاستمداران خواهد بود؟
نیکوس کونستانداراس سردبیر روزنامه یونانی کتیمرینی:رای دهندگان یونانی هنوزهم سردر گم هستند. این در واقع اولین انتخابات بعد از اجرای سیاست های سختگیرانه اقتصادی است. همه چیز تغییر کرده، شرایط اقتصادی با گذشته تفاوت دارد و جامعه هم دستخوش تغییرات بسیار شده است.
به تبع آن سیاست و مرزبندی های سیاسی هم تغییر کرده اند. به نظرم مردم هنوز چشم به حزب سیاسی خاصی ندارند. انتخابات با حضور همان احزاب سنتی برگزار می شود که خودشان هم سردرگم هستند .چرا که در طول چهار دهه حیات سیاسی، مشروعیت شان از دست داده اند. این، فضارا برای احزاب و گروه های کوچکترو تندروتر باز می کند. ولی می دانیم این گروه های واقعا بدلیل سیاسی قدرتمند نیستند. به هر حال مطمئن نیستیم انتخابات به کدام سو خواهد رفت. اما دست کم شاهد تغییری در صف بندی های احزاب سیاسی خواهیم بود.
از سال 1974 تا کنون در یونان این یک نظم جا افتاده بود که 80 در صد آرا به تناسب بین این دو حزب اصلی تقسیم و دولت به تناوب توسط یکی از آنها تشکیل شود.
یورونیوز:آیا نتیجه انتخابات، صرف نظر از اینکه کدام حزب برنده و یا دولت ائتلافی تشکیل شود، تغییری در وام ها و شرایط بازپرداخت بدهی ها ایجاد خواهد کرد؟
نیکوس کونستانداراس:مطلقا نه، در این انتخابات احزابی شرکت دارند که با وجود عدم تمایلشان، از شرایط دریافت وامها و بازپرداخت بدهی ها حمایت کرده اند و احزابی که اساسا مخالف بودند. احزاب مخالف اکنون میگویند می توان به سادگی از بازپراخت وام ها سرباز زد و پس از آن با مذاکره، شرایط مناسبتری را جایگزین کرد.
اما کسانی که دستی در کار دارند می دانند چنین چیزی ممکن نیست. به نظر من، کسانی که رای اعتراضی می دهند و از دو حزب اصلی حمایت نمی کنند احتمالا امیدوارند که این دو حزب به اندازه کافی رای بیاورند و همین باعث ثبات و استمرار وضعیت موجود و در عین حال ادامه چانه زنی با جامعه بین المللی در باره شرایط وام ها می شود.
یورونیوز: به نظر شما، یونانی ها هنوز هم می خواهند جز منطقه یورو باشند؟ نیکوس کونستانداراس:نظرسنجی ها میگویند، اکثر مردم یونان می خواهند در منطقه یورو بمانند. در تازه ترین آنها، حدود 70 در صد چنین نظری دادند. اگر از منطقه یورو خارج شویم، انگیزه برای اصلاحات در مملکت کم میشود. این در حالیست که کشور ما به اصلاحات شدیدا نیاز دارد. در ده سال گذشته در این کشور هیچ اصلاحاتی انجام نشده .خروج از منطقه یورو ما را سرگردان می کند و بدون حامی و دوست می مانیم .
یورونیوز:درباره نتیجه انتخابات روز یکشنبه چه حدسی می زنید؟ فکرمیکنید راست میانه و سوسیالست ها مجبور به مصالحه بشوند ؟
نیکوس کونستانداراس: به نظرمن در شرایط موجود این ائتلاف می تواند یک ائتلاف موفق برای عبور از مرحله بحران و مشکلات پیش رو باشد. هر حالت دیگر غیر از آن می تواند برای خود این احزاب کمی شکننده و تهدید آمیز باشد.
شاید ائتلاف طولانی مدتی نباشد زیرا این احزاب به دلیل محدودیت تعداد طرفدارانشان، باید دست به مصالحه های بزرگ با حزب دیگر بزنند. به همین دلیل، ائتلاف کوتاه مدتی خواهد بود.
ما تجربه ائتلاف سیاسی را در یونان نداریم و همیشه دولت یک حزبی بوده است. شاید از دوشنبه در یونان، در بر پاشنه دیگری بچرخد .