جبران خسارات ناشی از یک ضایعه طبیعی تنها به بازسازی ساختمانها و مدارس محدود نمی شود بلکه زندگی و روح مردم هم باید دوباره احیاء شود. آموزش وضعیت اضطراری می تواند یکی از موثرترین راههای کمک به کودکان لطمه دیده باشد.
در هاییتی، یک سال پس از زمین لرزه که بیشتر ساختمانهای پایتخت این کشور را تخریب کرد و 200 هزارنفر را کشت، مدارس هنوز تل خاکند. اما مردم هنوز امیدشان را به آینده از دست نداده اند.
در زمین لرزه ژانویه سال گذشته در پورتو پرنس، شصت درصد آموزشگاههای این شهر تخریب شد. اما در نتیجه کمکهای بین المللی، از بهار آینده، بسیاری از آنها باز سازی خواهند شد.
باوجود این، بسیاری کودکان از اول پائیز امسال به مدرسه بازگشتند ؛ مدرسه هایی که در چادرهای موقت تشکیل شده اند. نخستین چالش آموزگاران ایجاد محیط آرام و انگیزه برای کودکان است.
رنان 9 سال دارد. در زمین لرزه دیواری بروی پایش افتاد و آنرا قطع کرد. اما با کمک خانواده و یک ان جی اوی بین المللی ، رنان بار دیگر زندگی طبیعی یک دختر بچه را دنبال می کند.
ساعت شش و نیم است و رنان و خواهرش راهی مدرسه هستند. در هاییتی نگاهداشتن کودکان در خانه قابل قبول نیست. اما بیشتر مدارس خصوصی و دارای شهریه های گرانند. در عین حال سازمانهایی هم هستند که به والدین کمک خرج می دهند. در ابتدا رنان رغبتی به بازگشت به مدرسه نداشت. معلمش می گوید: “رنان یک روز به مدرسه می آمد و روز دیگر غایب بود. وقتی دلیلش را پرسیدم، گفت دیگران دامن می پوشند اما من باید همیشه شلوار پایم کنم. من از دیگر پدرو مادرها خواستم به دخترانشان شلوار بپوشانند.”
آموزش اضطراری در پاکستان
سختی ها می توانند مولود فرصتهایی خاص در آموزش باشند. نمونه آن را می توان در مراکز آموزشی موقت در جعفر آباد پاکستان دید که درآن به بیش از هزاروسیصد کودک که در جریان سیل اخیر بی خانمان شده اند، تدریس می شود. برای بعضی کودکان این آغاز یادگیری است.
سیل در ایالت بلوچستان پاکستان هزاران خانواده را بی خانمان کرده است. در حال حاضر حدود هفت هزار خانوار در اردوگاه جعفر آباد اسکان داده شده اند. یونیسف و سازمان های غیر دولتی وابسته به آن برای کودکان این خانواده ها مراکز آموزشی موقت دایر کرده اند.
رشمای هشت ساله یکی از این کودکان است. قبل از اسکان در این اردوگاه، یشما هرگز به مدرسه نرفته بود. امروز آنچه را یاد گرفته و به مادر و اعضای خانواده اش یاد می دهد. مادر یشما می گوید: “خانه، روستا و هرچه داشتیم در سیل از بین رفت. مجبور شدیم به این اردوگاه بیائیم اما بچه ها اینجا به مدرسه می روند و خوشحالند. همه چیز دیگر قابل تحمل است.”
در گرماگرم این بحران، کودکانی مثل رشما و خانواده اش بزحمت می توانستند باورکنند که این سختی ها باعث باز شدن در آموزش بهتر برای آنها خواهد شد که قبل از سیل در روستاهایشان به آن دسترسی نداشتند.
آموزش اضطراری در تایلند
آموزگاران در منطقه سونامی زده تایلند سعی می کنند شاگردانشان را ترغیب کنند که خاطره سونامی را تکرار کنند تا درد آن از ضمیرشان پاک شود. آنها همچنین نگران قابل اعتماد بودن یا نبودن سیستم اخطار سونامی در سواحل کشورند.
از آنجایی که بیشتر این کودکان در زمان این واقعه بسیار خردسال بودند، معلمشان از آنها خواسته است که آنچه در ذهن دارند بصورت نقاشی بیان کنند. بچه ها می گویند: “ما در مدرسه در باره سونامی با معلم و همکلاسی هایمان حرف می زنیم چون ممکن است دوباره اتفاق بیفتد”.
“اگر زنگ خطر سونامی بصدا در آید، باید دست بچه های کوچکتر را بگیریم و به نقطه مرتفعی برویم”.
اگر مایلید این برنامه یا برنامه های دیگر ما را ببینید، به سایت ما : یورونیوز دات نت اسلش جهان دانش مراجعه کنید.
تصاویر ارسالی از پاکستان توسط سازمان یونیسف در اختیار ما گذاشته شده است.