روبات کابلی چیست و چطور کار می کند؟ در این قسمت از برنامه «جهان آینده» به مونت پولیه در جنوب فرانسه رفته ایم تا شما را با کاربرد عملی این روبات ها
روبات کابلی چیست و چطور کار می کند؟ در این قسمت از برنامه «جهان آینده» به مونت پولیه در جنوب فرانسه رفته ایم تا شما را با کاربرد عملی این روبات ها آشنا کنیم.
در یک مرگز تحقیقات اروپایی درجنوب فرانسه، آزمون منحصر فردی در جریان است. در این آزمون، بال سنگین یک هواپیما با استفاده از یک روبات خودکار متفاوت، که ربات کابلی نام دارد، جا به جا می شود.
مارک گوتفارد، پژوهشگر روباتها از مرکز سی ان آر اس می گوید: «کابل ها اجزای بسیار انعطاف پذیری هستند که فقط قابلیت کشش اشیاء را دارند و نمی توانند آنها را هل دهند. یکی از چالش های ما اتصال محکم این کابل هاست. اصول بنیادی روبات های کابلی بسیار ساده است اما اگر هدف شما انجام کارهای متفاوتی از جمله جابه جایی سریع، نگه داشتن بار سنگین و یا انجام کاری دقیق باشد، به چالش ها افزوده می شود. برای حل این چالش ها، از جمله طراحی و کنترل روبات ها به ریاضیات احتیاج داریم.»
نمونه اولیه این روبات بوسیله دانشمندان یک پروژه تحقیقات اروپایی طراحی شده که هدفش توسعه روبات های مناسب برای اتوماسیون کارها در صنایع بزرگ است.
ماریولا رودریگز، مهندس صنایع می گوید: «روباتی که ما اینجا داریم برای مثال به چهار مفصل متصل شده که کل ساختار آن را نگه می دارد. اما می توانیم آنرا با سه مفصل هم نگه داریم. همچنین مفصل ها را می توان در فواصل گوناگون قرار داد. این مدل به شکلی است که می توانیم با موبایل هم آنرا کنترل کنیم. روباتی که اینجا داریم به شکل مکعب است که می توان آنها را از بالا نیز به طناب متصل کرد یا می توانیم روباط را مسقیما به کابل ها متصل کنیم تا به اطراف حرکت کند.»
سدریک بارادت، مهندس روباتیک می گوید: «ما اتصال ها به این قطعه را تغییر داده ایم و بهترین موقعیت را برای کابل های متصل شده به قطعه محاسبه کرده ایم. بنابراین براحتی می توانیم این قطعه را در محورها و زوایای مختلف حرکت دهیم. به کمک این روش می توانیم کارها را بطور کاملا امن در یک فضای بزرگ انجام دهیم.»
به گفته پژوهشگران، کابل هایی که جهت حرکت روبات را تعیین می کنند می توانند در یک فضای کاری تا ده برابر افزایش یابند و این روبات ها امتیازات فراوانی در مقایسه با سیستم های حمل و نقل صنعتی رایج دارند.
خوزه ایگناسیو اولموس، مدیرعامل این موسسه می گوید: «روبات های کابلی مکمل جرثقیل، رنجیرهای بالابر و دیگر سیستم های حمل بار هستند. آنها می توانند حرکات بسیار دقیقی انجام دهند و براحتی در یک فضای بزرگ حرکت کنند. این روبات ها می توانند در جابه جایی اشیا بزرگ مفید باشند.»
محققان می گویند که برای توسعه شبکه پیچیده ای از این نرم افزارها سه سال وقت صرف کرده اند تا بتوانند طرح ها و چارچوب هندسه روبات های کابلی را طراحی کنند. آنها همچنین باید الگوریتم های کنترلی روبات را طراحی کنند که آنها را قادر به دستکاری حرکت روبات ها کند.
مارک گوتفارد، محقق رباتیک می گوید: «در حال حاضر مشغول کار روی این روبات ها برای بهبود دقت عملکرد آنها هستیم. مرحله بعد، آزمایش روبات های بزرگتر و پیچیده تر است که باید مشکلات برآمده از آنها را حل کنیم. در آینده ما به روبات های کابلی بزرگ و بزرگتر نیاز خواهیم داشت، بهمین خاطر هدف ما استفاده از این روبات ها در صنایع هوا فضا و یا حمل و نقل دریایی است.»
ماریولا رودریگز ، مهندس صنایع می گوید: «اروپا باید تولید صنعتی اش را حفظ کند و فقط این کارها را بخاط ارزان تر بودن نیروی کار، برون سپاری نکند. بهمین دلیل ما باید هزینه های تولید را در اروپا کاهش دهیم. روباتیزه کردن تولید صنعتی کلید رقابت پذیری در اروپاست.»
به گفته محققان روباتهایی مانند روبات های کابلی می تواند در کمتر از دو سال در تولید صنعتی واقعی بکار گرفته شود.