تصویب طرح موسوم به «صرفهجویی در گاز برای زمستانی امن» توسط وزیران انرژی کشورهای عضو اتحادیه اروپا که بر کاهش داوطلبانه ۱۵ درصدی مصرف گاز از یک اوت تا ۳۱ مارس تأکید دارد، دولتهای این کشورها را به تکاپو انداخته است.
تصویب طرح موسوم به «صرفهجویی در گاز برای زمستانی امن» توسط وزیران انرژی کشورهای عضو اتحادیه اروپا که بر کاهش داوطلبانه ۱۵ درصدی مصرف گاز از یک اوت تا ۳۱ مارس تأکید دارد، دولتهای این کشورها را به تکاپو انداخته است.
این طرح با هدف مدیریت زمستان چالشبرانگیز پیش رو در صورتی که روسیه عرضه گاز به ۲۷ کشور عضو اتحادیه اروپا را به طور کامل متوقف کند، تدوین شده است.
مسکو تاکنون عرضه گاز به ۱۲ کشور عضو اتحادیه اروپا را به طور جزئی یا کامل را متوقف کرده است. از همین رو کشورهای اروپایی در حال حاضر تلاش میکنند تا ذخیره گاز خود را برای زمستان پیش رو به حداکثر برسانند.
فرانسه
سخنگوی وزارت محیط زیست، توسعه پایدار، ترابری و مسکن فرانسه به یورونیوز گفت که دولت کشورش طرحی موسوم به هوشیاری انرژی را تدوین کرده است که هدف آن کاهش ۱۰ درصدی مصرف انرژی در دو سال آینده نسبت به سال ۲۰۱۹ است، طرحی که فقط یک منبع انرژی را هدف قرار نمیدهد بلکه همه منابع انرژی را دربرمیگیرد.
فرانسه بیشتر به انرژی هستهای متکی است که حدود ۴۲ درصد از انرژی مورد نیاز این کشور را تامین میکند و در مراحل بعدی نفت، گاز، سوختهای زیستی، انرژیهای تجدیدپذیر، نیروگاههای آبی و زغال سنگ قرار دارند.
سهم واردات گاز، نفت و زغال سنگ فرانسه از روسیه پایینتر است و به ترتیب فقط ۱۷، ۹ و ۲۶ درصد را شامل میشود.
آنیس پانیر رونچر، وزیر انرژی فرانسه گفت که طرح هوشیاری انرژی برای سیاره زمین خوب است اما برای پشت سر گذاشتن زمستان و بدون گاز روسیه در سالهای آینده هم خوب است.
به گفته سخنگوی وزارت محیط زیست، توسعه پایدار، ترابری و مسکن فرانسه، دولت به عنوان بخشی از این طرح میخواهد اطمینان حاصل کند که قانون فعلی فرانسه که دمای گرمایش و تهویه مطبوع را به ترتیب ۱۹ و ۲۶ درجه در نظر گرفته است، طی ماههای آینده به درستی اجرا میشود.
او در ادامه گفت که یک درجه تفاوت در گرمایش و تهویه مطبوع، منجر به کاهش تقریباً ۷ درصدی مصرف انرژی میشود. البته سهم دولت فرانسه در این مورد قابل توجه است زیرا حدود ۳۰ درصد از ساختمانهای کشور را در اختیار دارد.
در همین حال از کارمندان دولتی خواسته میشود که با احساس مسئولیت بیشتر، لامپهای غیرضروری را خاموش و تا جایی که امکان دارد از وسائل حمل و نقل عمومی استفاده کنند. همچنین توصیه میشود که کارمندان تا جایی که امکان دارد از راه دور کار کنند.
سخنگو وزارت محیط زیست فرانسه تأکید کرد که کار از راه دور باید بهگونهای باشد که همه تیمها به طور همزمان از راه دور کار کنند تا میزان استفاده از انرژی در ساختمانهای دولتی کاهش یابد. البته باز هم سهم دولت فرانسه در این مورد مهم است زیرا حدود ۲۰ درصد از نیروی کار این کشور در استخدام دولت هستند.
آلمان
سخنگوی وزارت امور اقتصادی و اقدام اقلیمی آلمان (BMWK) در گفتگو با یورونیوز گفت: «برای کاهش مصرف انرژی، توقف گرمایش مکانهایی که مردم به طور منظم در آنها نیستند مانند راهروها و سالنهای بزرگ منطقی است، مگر اینکه الزامات مربوط به ایمنی وجود داشته باشد.»
او در ادامه از یک دوره ۶ ماهه برای تنظیم مقررات در این خصوص خبر داد و گفت که وزارت امور اقتصادی با شرکای اجتماعی خود در مورد راههای دیگر صرفهجویی انرژی در محلهای کار صحبت خواهد کرد.
نفت دستکم یک سوم انرژی مورد نیاز آلمان را تأمین میکند و گاز و زغالسنگ به فاصله کمی از آن در رده بعدی و پس از آن سوختهای زیستی، هستهای و انرژیهای تجدیدپذیر قرار دارند.
بنا به گزارشها، آلمان در خصوص تأمین انرژی خود بسیار بیشتر از فرانسه به روسیه وابسته است. بر اساس گزارش موسسه توسعه پایدار و روابط بینالملل (IDDRI)، روسیه ۵۵ درصد گاز، ۳۵ درصد نفت و ۴۵ درصد زغالسنگ آلمان را در سال ۲۰۲۱ تامین کرده است.
لیتوانی
سخنگوی وزارت انرژی لیتوانی تاکید دارد که در نیمه اول سال جاری میلادی، مصرف گاز در این کشور ۳۰ درصد کاهش یافته است.
با این حال او گفت که توصیههایی برای نهادهای دولتی در زمینه صرفهجویی انرژی در حال تدوین است که در آنها به مواردی مانند چگونگی استفاده از برق، کار از راه دور و تنظیمات دمای گرما اشاره شده است.
به گفته برخی از مسئولان لیتوانی، افزایش قیمت فرآوردههای نفتی و برق در کاهش مصرف این محصولات مؤثر بوده است. همچنین شرکتهای دولتی لیتوانی با سازماندهی کار از راه دور برای برخی کارمندان در کاهش مصرف انرژی مؤثر بودهاند.
نفت در سال گذشته نزدیک به ۳۸ درصد از کل انرژی لیتوانی را به خود اختصاص داد و پس از آن گاز (۲۴.۵ درصد)، سوختهای زیستی و زباله (۱۸.۸ درصد)، تجارت برق با سایر کشورها (۱۰.۶ درصد)، سپس انرژیهای تجدیدپذیر و زغالسنگ قرار گرفتند.
به توییتر یورونیوز فارسی بپیوندید
لیتوانی تا سال ۲۰۱۴ برای تمام منابع انرژی خود تقریباً کاملاً به روسیه وابسته بود اما این کشور حوزه بالتیک برای احتیاط در آن سال یک پایانه گاز طبیعی مایع به نام ایندیپندنس (Independence) را افتتاح کرد تا گاز را از کشورهای دیگر هم دریافت کند. همچنین خرید نفت از قزاقستان و عربستان سعودی را آغاز کرد.
حمله نظامی روسیه به اوکراین باعث شد تا لیتوانی واردات گاز از روسیه را به طور کامل کاهش دهد.
کمیسیون اروپا
کمیسیون اروپا در مورد برنامه این اتحادیه برای محدود کردن مصرف انرژی اعلام کرد که این نهاد با بستن ساختمان کمیسیون در مصرف انرژی صرفهجویی میکند.
سخنگوی این نهاد اروپایی از کاهش سیستم گرمایشی و سرمایشی به عنوان یک عنصر مهم دیگر برای صرفهجویی انرژی نام برد و گفت که درجه گرمایش حداکثر ۱۹ و درجه سرمایش حداکثر ۲۵ در نظر گرفته شده است.
به گفته او، خاموش کردن سیستم های گرمایش و سرمایش زودتر در شب، ارتقای سیستم روشنایی و نصب آشکارسازهای حسگر برای کاهش مصرف و ایجاد «فضاهای مشارکتی پویا» در ارتباط با افزایش دورکاری برای کاهش تعداد ساختمانها به نصف تا سال ۲۰۳۰ از دیگر اقدامات در حال انجام این نهاد اروپایی است.