مقامهای ارشد اتحادیه اروپا که از افزایش نفوذ چین و روسیه در بالکان نگران هستند، روز جمعه ۱۸ اکتبر (۲۶ مهر) فرانسه را متهم کردند با ممانعت از شروع مذاکرات عضویت آلبانی و مقدونیه شمالی در اتحادیه اروپا مرتکب خطایی تاریخی شده است.
مقامهای ارشد اتحادیه اروپا که از افزایش نفوذ چین و روسیه در بالکان نگران هستند، روز جمعه ۱۸ اکتبر (۲۶ مهر)، فرانسه را متهم کردند با ممانعت از شروع مذاکرات عضویت آلبانی و مقدونیه شمالی در اتحادیه اروپا مرتکب خطایی تاریخی شده است.
مقدونیه شمالی، آلبانی و چهار کشور دیگر بالکان شامل بوسنی، کوزوو، مونتهنگرو و صربستان در تلاش برای عضویت در اتحادیه اروپا هستند.
نخست وزیر آلبانی پس از آنکه پیشنهاد آغاز مذاکرات الحاق این کشور به اتحادیه اروپا با مخالفت روبرو شد به یورونیوز گفت که آلبانی قربانی جنگ قدرت درون اتحادیه اروپا شده و ناخواسته خسارت دیده است.
طبق گفته یک دیپلمات اتحادیه اروپا، فرانسه، دانمارک و هلند با آغاز مذاکرات برای عضویت آلبانی و مقدونیه شمالی به این اتحادیه مخالفند.
جلوگیری از آغاز مذاکرات الحاق این دو کشور در اجلاس دو روزه شورای اروپا که امروز به پایان میرسد صورت گرفت.
شارل میشل، نخست وزیر بلژیک با اشاره به بحثهای فراوان بین رهبران کشورهای عضو اتحادیه اروپا تصریح کرد که هیچ اتفاق نظری در این زمینه وجود ندارد.
ژان کلود یونکر، رئیس کمیسیون اروپا، این ممانعت را «خطای تاریخی بزرگ» توصیف کرد در حالیکه دونالد توسک رئیس شورای اروپا از هر دو کشور خواست که تسلیم نشوند.
آلبانی در سال ۲۰۰۹ و مقدونیه شمالی در سال ۲۰۰۴ درخواستهای خود را برای پیوستن به اتحادیه اروپا ثبت کردهاند. از زمان ارائه درخواست این دو کشور اقدامهایی را برای همسویی بیشتر خود با استانداردهای اروپایی انجام دادهاند.
مقدونیه سال گذشته پس از سه دهه بر سر تغییر نام این کشور به جمهوری مقدونیه شمالی با یونان به توافق رسید. همین موضوع باعث شده بود که برای سالها یونان جلوی عضویت مقدونیه در ناتو و اتحادیه اروپا را بگیرد.
نخست وزیر آلبانی: آماده هستیم
ادی راما، نخست وزیر آلبانی روز جمعه به یورونیوز گفت که کشورش در یک جنگ قدرت درون اتحادیه اروپا بهطور ناخواسته آسیب دیده است.
وی افزود: «مشخص است که یک اکثریت بزرگی وجود دارد که کل ماجرا را درک میکنند و یک گروه کوچکتری از کشورها هستند که درک متفاوتی دارند بنابراین این یک جنگ بین رویکردهای مختلف اتحادیه اروپا است.»
وی همچنین تاکید کرد که اصلاحات انجام شده توسط آلبانی تنها بهخاطر عضویت در اتحادیه اروپا انجام نشده است.
آقای راما تاکید کرد: «ما این کار را برای اروپا انجام نمیدهیم. ما این کار را برای خوشایند این و آن در پاریس یا برلین یا درخواست شخص دیگری در جای دیگر انجام نمیدهیم. ما این کار را برای خودمان و فرزندانمان انجام میدهیم.»
همزمان، زوران زائف همتای او در مقدونیه شمالی، روز پنجشنبه از رهبران اتحادیه اروپا خواست «ستاره درخشانی را که ما برای آن زحمت میکشیم خاموش نکنند».
او در حساب توئیتری خود نوشت: «ما سخت کار کردهایم و ما حتی حاضریم سختتر نیز کار کنیم و با همه چالشهایی که در این روند پیش میآید، مقابله کنیم.»
اما مذاکرات مربوط به عضویت این دو کشور در اتحادیه اروپا تنها پس از تصمیم یکپارچه از سوی رهبران این اتحادیه آغاز میشود.
فرانسه یکی از مخالفان جدی عضویت آلبانی و مقدونیه شمالی به اتحادیه اروپا است. املی دو مونشالن، وزیر مشاور در امور اروپا در کابینه ادوارد فیلیپ نخست وزیر فرانسه به خبرنگاران در بروکسل گفت تا زمانیکه این کشورها رویه خود را اصلاح نکنند نباید مذاکرات الحاق شروع شود.
امانوئل ماکرون، رئیس جمهوری فرانسه نیز در حاشیه اجلاس سران اتحادیه اروپا به خبرنگاران در این زمینه گفت که مذاکرات عضویت تا زمانیکه اتحادیه اروپا با ساختارهای پیچیده تصمیمگیری تغییر نکند، نمیتواند پیشرفت کند.
وی تاکید کرد که اتحادیه اروپا به شکل فعلی قادر به مقابله با چالشهای امروز یا کنترل بحرانهای مالی دیگر نیست چه رسد به اینکه به دو کشور از بالکان، منطقهای که در دهه ۹۰ میلادی با جنگ روبرو شده و درگیر جرم و فساد است، اجازه دهد وارد اتحادیه اروپا شود.
پس از این موضع رهبران دیگر کشورهای اتحادیه اروپا گفتند که این سخنان آنها را ناامید کرده است.
یک دیپلمات اتحادیه اروپا به یورونیوز گفت که دانمارک و هلند مخالف آغاز مذاکرات برای پیوستن آلبانی به اتحادیه اروپا هستند اما در عین حال درباره مقدونیه شمالی دیدگاهی موافق دارند.
مت فردریکسن، نخست وزیر دانمارک در این زمینه گفت: «بسیاری از کشورها میخواهند به اتحادیه اروپا بپیوندند و این عالی است اما ما نیازمند قوانینی محکم در این روند هستیم.»
وی افزود: «همچنین فکر میکنم بین آلبانی و مقدونیه شمالی برای پیوستن به اتحادیه اروپا تفاوت وجود دارد.»
آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان روز پنجشنبه به نمایندگان پارلمان این کشور گفت که اتحادیه اروپا باید به وعدههای خود عمل و روند مذاکرات را آغاز کند.
خانم مرکل افزود: «چشم انداز اروپایی بهترین راه برای اطمینان از پیشبرد حاکمیت قانون در دو کشور بالکان غربی است و در نتیجه بهترین راه برای اطمینان از رفاه و امنیت در اروپا است.»
نماینده لهستان در اتحادیه اروپا نیز روز جمعه تاکید کرد که اشتباه است که مذاکرات مربوط به عضویت این دو کشور آغاز نشود چراکه مقدونیه شمالی و آلبانی اقدامهایی را که از آنها انتظار میرفت در این مرحله انجام دهند انجام دادهاند.
بیشتر بخوانید: