توافق اولیه اتحادیه اروپا و ترکیه برای کنترل بحران پناهجویان شامل چه مواردی است؟ آیا این توافق از لحاظ حقوقی قابل اجراست؟ در همین زمینه کلثوم آلن،
توافق اولیه اتحادیه اروپا و ترکیه برای کنترل بحران پناهجویان شامل چه مواردی است؟ آیا این توافق از لحاظ حقوقی قابل اجراست؟
در همین زمینه کلثوم آلن، گزارشگر یورونیوز در بروکسل نظر سلیم ینل، سفیر ترکیه در اتحادیه اروپا را جویا شده است.
یورونیوز: اتحادیه اروپا و ترکیه در سه ماه گذشته دو نشست مشترک برگزار کردند. آیا یک توافق اولیه حاصل شده است؟ آیا ترکیه منجی اتحادیه اروپاست؟
سلیم ینل: برای سوری ها روادید صادر می شود و دولت ترکیه به پناهجویان سوری اجازه کار می دهد. اقدامات لازم را برای مبارزه با قاچاقچیان انسان انجام داده ایم و نیروهای ناتو هم در محل مستقر شده اند. شوربختانه تمام این اقدامات موجب کاهش موج ورود پناهجویان (به اروپا) نشده است.
یورونیوز: در حال حاضر حدود سه میلیون پناهجو در ترکیه هستند. با این وجود این کشور با بازگشت گسترده پناهجویان (از اروپا) موافقت کرده است. آیا ترکیه از عهده انجام این کار بر می آید؟
سلیم ینل: به این شکل نیست. ابتدا باید یک تاریخی را برای انجام این کار در نظر بگیریم. پیش از این تاریخ باید پناهجویان جزیره های یونانی را ترک کنند و این جزیره ها خالی شود. سپس نمایندگان ترکیه به آنجا می روند و پناهجویان تازه وارد را تحویل می گیرند. مثلا در ازای یک پناهجوی سوری که تحویل می گیریم باید پناهجوی سوری دیگری که ساکن ترکیه است به اروپا برود.
پناهجویان “اقتصادی” هم به کشورشان بازگردانده می شوند. این روشی برای مبارزه با قاچاقچیان انسان است و ما را به هدف مان می رساند. البته ترکیه باید در ازای هزینه ای که می پردازد چیزی دریافت کند. جدا از بازگرداندن پناهجویان برنامه ای هم در زمینه اسکان این افراد داریم.
یورونیوز: ترکیه خواسته که به ازای هر پناهجوی سوری که به این کشور بازگردانده می شود، اتحادیه اروپا یک پناهجوی سوری ساکن ترکیه را اسکان دهد. آیا این کار عملی است؟
سلیم ینل: بله، عملی است. با مقامات اروپایی صحبت کردیم و انجام این کار از لحاظ سیاسی و حقوقی عملی است و مشکلی وجود ندارد. این پیامی برای پناهجویان است. می گوییم که دیگر مسیر غیر قانونی را انتخاب نکنند؛ چرا که راه قانونی برای رفتن به اروپا باز شده است. روند قانونی پناهندگی را جایگزین روشهای غیر قانونی می کنیم.
یورونیوز: آیا ترکیه در مبارزه با قاچاقچیان انسان جدی است. اروپایی ها نگران این موضوع هستند؟
سلیم ینل: این انتقاد را نمی پذیریم. ترکیه تلاش می کند تا به شکل موثر با قاچاقچیان انسان مبارزه کند.
یورونیوز: آیا ترکیه با قاچاقچیان انسان مبارزه می کند؟
سلیم ینل: بله مبارزه می کند. در حال تغییر قوانین هستیم. جریمه قاچاق انسان افزایش می یابد. روشهای بازدارنده را در پیش گرفتیم. نباید هم فراموش کرد که ما هزاران کیلومتر مرز آبی داریم و کنترل آن سخت است. قاچاقچیان بیشتری را نسبت به قبل بازداشت کردیم. ترکیه تمام تلاشش را می کند.
یورونیوز: ترکیه خواستار سه میلیارد یورو دیگر، لغو ویزا به اروپا برای اتباع خود و گشودن فصلی تازه در گفتگوهای عضویت در اتحادیه اروپا شده است. آیا این تقاضاها بیش از حد نیست؟ آیا آنکارا از شرایط فعلی اروپا سوء استفاده نمی کند؟
سلیم ینل: نه، اصلا. ترکیه از اتحادیه اروپا حمایت می کند. روابط دوجانبه خود به خود بهبود نمی یابد. با بحران پناهجویان روبرو هستیم و ترکیه از همه توان خود استفاده می کند. به ما می گویند که تلاشمان کافی نیست و باید اقدامات بیشتری انجام دهیم. در مقابل ما هم خواسته هایی داریم. مبلغ سه میلیارد یورو برای ترکیه نیست و به پناهجویان سوری اختصاص دارد و باید تا سال ۲۰۱۸ میلادی پرداخت شود.
یورونیوز: روزنامه «زمان» تحت کنترل مدیریت دولتی قرار گرفته است. اروپا نگران این مسئله است.
سلیم ینل: این یک روند قضایی است و هم اکنون در این زمینه مطلبی برای گفتن ندارم.