بحران اقتصادی و مالی در اروپا تا کنون موجب سقوط دولتها در چهار گوشه اروپا شده است.
هلند نیز از این قاعده مستثنی نیست. در هلند بین احزاب ضد تدابیر ریاضت اقتصادی و طرفداران آن، بحران و کشمکش سیاسی وجود دارد. در ادامه این بحران ها دولت هلند تغییراتی را در مورد حداقل سن بازنشستگی و در میزان مالیت ها ایجاد کرد. این امر اعتراض مردم هلند را موجب شده است.
دنی یک کارگر در بخش ساختمان است وی در واقع آخرین روزهای کار خود در این ساختمان را می گذراند. او از کار خود برکنار شده است.
بحران اقتصادی به هلند و دنی سرایت کرده است ، او که دو فرزند دانش آموز دارد بسیار نگران است و تمایل دارد به کار و زندگی خود در زادگاه خود، یعنی روتردام ادامه دهد.
دوست دنی فولکرت نیز وضعیت مشابه ای دارد. چهار سال پیش زمانی که اولین نشانه های مربوط به شوک بحران اقتصادی در دنیا دیده شد، لرزش اندکی نیز به هلند وارد کرد. زمانی که فولکرت کار خود را از دست داد در ابتدا بسیار وحشت زده و نگران بود اما در ادامه او موفق به تشکیل شرکت خود شده و تبدیل به یک بازرگان مستقل شد. او اکنون احساس آزادی بیشتری دارد و به گفته وی زمانی که رییس خود هستیم وقت تعطیلی، کار و یا میزان ساعات کار را خود تعیین می کنیم.
اما اکنون وضعیت حتی برای کسی مثل فولکرت نیز سخت و پیچیده است.
فولکرت می گوید: اکنون بسیار دشوار می توان کار در هلند پیدا کرد، من از شمال و از 200 کیلومتری روتردام به اینجا می آیم.
دنی :وضعیت من ساده است من کارم را از دست داده ام، تنها شش هفته کار برایم مانده و پس از آن بیکار خواهم شد.
فولکرت: چیزی که دوست ندارم، سن باز نشستگی در هلند است اینجا سن بازنشستگی 67 سال است در حالی که در یونان 55 سال است.
دنی: باید کاری کرد و برای حل مشکلات اندیشید نمیتوان این گونه ادامه داد به نظر من بازگشت به واحد پول قدیم هلند یعنی فلورین مناسب است.
فولکرت: شاید جدایی کشور های منطقه پولی یورو از کشور های فقیر، برای منطقه یورو مفید باشد زیرا کشور های ثروتمند بیش از پیش در حال سقوط به پایین هستند. بحران در هلند، به بخش ساختمان و املاک نیز سرایت کرده و حدود 15 درصد ساختمان ها خالی اند و در برخی مناطق، این رقم به 50 درصد نیز می رسد.
وضعیت مناسب مالیاتی در بخش اجاره و رهن مسکن مردم را به سرمایه گذاری در این بخش کشاند و بسیاری از هلندی ها اعتقاد به افزایش بدون وقفه قیمت مسکن داشتند اما این حباب ترکید و بازار مسکن دچار بحران شد.
اینک بدهی های شخصی هلندی ها تمام رکورد ها را در اروپا شکسته است. و فراتر از آن مطابق تازه ترین ارزیابی ها، احتمال آن وجود دارد که مشکل کسری بودجه در هلند از کنترل دولت نیز خارج شود.
دولت راست میانه رو در هلند نسبت به این موضوع عکس العمل فوری نشان داده و تدابیر سختگیرانه در امور بودجه را در دستور کار خود قرار داده است.
نتیجه این تدابیر سقوط دولت بود اما دولت کار خود را انجام داده بود.
تدابیر ریاضت اقتصادی تصویب شدند و وزیر دارایی هلند با افتخار کیف حاوی 12 میلیارد یورو کاهش بودجه را به همگان نشان می دهد.
یان کیس دو یاخر، وزیر دارایی هلند می گوید: “ما تدابیر ریاضت اقتصادی لازم را اعمال کردیم و به تمام دنیا نشان دادیم که هلند کشوری است که صرفه جویی را در پیش گرفته است.”
در بندر روتردام به “جان“، یک ناخدای بیکار و دخترش استفانی بر می خوریم. استفانی مدرک ناخدایی خود را سال آینده دریافت خواهد کرد و تبدیل به یک دریانورد در خانواده ای می شود که 4 نسل آن دریانورد بوده است.
جان و استفانی اعضای حزب سوسیالیست هلند نیز هستند اما آنها یورو را مسئول مشکلاتی می دانند که اکنون هلند و خود آنها با آن ها درگیرند.
هلند در مقابل موج ضد یورو قرار دارد. احزاب راست افراطی و همچنین چپ افراطی رای دهندگان را به طرفداری و حمایت از ایده های ضد یوروی خود ترغیب می کنند.
جان: “پر واضح است که دلیل اصلی بحران اقتصادی، یورو می باشد. امروز هلند به کشور های دیگر از جمله یونان کمک می رساند و بدیهی است که از پول ما برای آنها خرج می شود. این برای کشور بسیار بد است و به همین دلیل هلند دچار بحران شده است.”
جان 772 یورو در ماه و استفانی 695 یورو دریافت می کند این مبالغ به نسبت نرخ حداقل خرج زندگی در هلند بسیارناچیز است.
با تصویب تدابیر ریاضتی و اعمال آنها از ماه ژوئیه به بعد، وضعیت جان و استفانی نیز دگرگون خواهد شد. آنها با یکدیگر در یک آپارتمان زندگی خواهند کرد و کمک هزینه های تامین اجتماعی آنها نیز کمتر خواهد شد.
جان غرق یاد و خاطره روزهای خوش با کشتی اش است که اخبار وی را به واقعیتی که در آن قرار دارد باز می گرداند: میزان مالیات ها و سن بازنشستگی افزایش پیدا خواهد کرد و قیمت برق وخرج ومخارج برای دوا و درمان نیز صعود خود را ادامه خواهند داد.
جان: “حق بیمه شخصی و درمانی به طرز نگران کننده ای افزایش پیدا کرده است امروز این مخارج حدود 246 یورو هستند اما تا مرز 400 یورو خواهند رسید.
و بیش از پیش مردم به سمت مراکز کمک غذایی به بیچارگان می روند و نهایتا همه ما یک روز مجبور به مراجعه به این مراکز خواهیم بود.”
استفانی:” فکر می کنم همینطور است از زمانی که ما پول مشترک اروپایی یورو را داریم همه چیز گران شده و تمام قیمتها دو برابر شده اند.”
جان:” آن زمان که من دریانوردی را آغاز کردم، خالکوبی ملوانی که دارم پنج یورو تمام می شد اما اکنون 150 یورو باید پرداخت.”
استفانی:“امروز مردم تا سن 65 سالگی کار می کنند.دولت سن بازنشستگی را به 67 و حتی 68 سال افزایش خواهد داد من فکر می کنم زمانی که 67 ساله شوم باید تا 80 سالگی کار کنم.”
جان:“جوانان دیگر نمی توانند از بانک ها وام بگیرند و این موضوع کشتی شرکتهای کوچک را غرق خواهد کرد و روزی تنها کشتی های بزرگ و پرخرج باقی خواهد ماند.
ما شانس این را داشتیم که کار خصوصی خود را راه بیندازم اما اکنون محال است و نمی توان کمک مالی برای یک خانه را هم دریافت کرد.”
به شهر اوترخت می رویم جایی که دو کارشناس یکی طرفدار یورو و دیگری ضد آن با یکدیگر مناظره دارند.
آیو کلامر (Arjo Klamer) ملقب به آقای بدبین اروپا است. این استاد دانشگاه سالها است که از هم پاشیدگی منطقه یورو را پیش بینی می کند. در مقابل کلیسای اوترخت او و همتای سیاسی و رقیب اش آقای یاپ کولوون (Jaap Koelewijn) اقتصاددان و طرفدار پول واحد اروپایی با یکدیگر بحث و مناظره می کنند.
آیو کلامر : “یورو برای اروپا مناسب نیست و برای هلند نیز بد است، برای اینکه دولتمردان را به نابودی یک دولت حمایتگر ترغیب می کند.”
یاپ کولوون: “یورو ایده خوبی است برای یکپارچگی در اروپا همچنین آن اقتصاد کشور ها را کارآتر و رقابتی تر می سازد.” آیو کلامر:” من امیدوارم که به اروپایی دست پیدا کنیم که در آن تعدد واحد پول وجود دارد. مناسبتر خواهد بود زیرا مقاومت کشور ها را در مقابل شوک بیشتر خواهد کرد و ما آسیب پذیری کمتری نسبت به حوادث اخیر خواهیم داشت.” یاپ کولوون: “فکر می کنم اگر ما یورو را ترک کنیم این امر 5 تا 10 درصد تولید ناخالص داخلی ما را با رکود مواجه خواهد کرد. بازگشت به فلورین پول سابق قدرت رقابتی اقتصاد ما را از بین خواهد برد زیرا فلورین تنها در اقتصاد کشور های جنوب اروپا ارزش خواهد داشت. بنا براین من بیم آن دارم که ترک یورو مخارج بیشتری برای ما داشته باشد تا حفظ آن.”
به سمت موزه سکه در اوترخت می رویم. از ساختمان موزه بشدت محافظت می شود. در بخش سکه و پول های قدیمی بیش از نیم میلیون طلا و سکه های نقره وجود دارد و تنها قسمتی از موزه برای بازدید عموم قرار دارد.
حتی در این مکان نیز آثار تدابیر ریاضت اقتصادی به چشم می خورد، یکی از مسئولان موزه در این رابطه کار خود را از داده است. او در باره گذشته با یورونیوز به گفتگو نشست.
مارسل فاندر بیک (Marcel Van Der Beek) مسئول حفاظت موزه: “ در طول تاریخ اتحاد پولی زیادی وجود داشته است اتحاد استان ها بهترین مثال دوران طلایی در هلند در قرن 17 است. در آن زمان هلند هنوز یک کشور به حساب نمی آمد و فدراسیونی بود که یک واحد پول مشترک را برای معاملات خود تعیین کرد. آن واحد پول بسیار با ثبات بوده و دو قرن پا برجا باقی ماند.”
در کتابخانه موزه سکه در اوترخت با سس ماس (Cees Maas)، یکی از بنیان گذاران پول واحد اروپایی ملاقات می کنیم. وی زمانی که خزانه دار دولت هلند بود همزمان کشورش را در مذاکرات در مورد جنبه های حقوقی و فنی یورو، نمایندگی می کرد. در آن زمان او برای متقاعد ساختن همتاهای خود به وضع مقررات محکم تر نسبت به یورو تلاش کرد اما به جایی نرسید.
هانس فوندر برلی (Hans Von der Brelie)، خبرنگار یورونیوز از آقای ماس می پرسد:” چه مشکلی با یورو وجود دارد؟ چرا امروز ما در این وضعیت قرار گرفته ایم؟
سس ماس : بحرانی که امروز با آن مواجهیم، هیچ ارتباطی با سکه یا اسکناس و پول ما ندارد بلکه مشکلی است که با دولت هایمان داریم.
آنها کسری بودجه زیادی دارند همه کشورها باید بدانند و می دانند زمانی که اجازه می دهیم بدهی ها رویهم انباشته شوند هیچ کس حاضر به پرداخت این بدهی ها نمی شود و نتیجه آن، وضعیتی است که در آن قرار داریم.”
آیا هنوز می توان امید به نگهداری هلند در منطقه پولی یورو داشت؟ و یا اینکه جریان های داخلی ضد یورو در هلند از درون یورو را نابود خواهند کرد؟
انتخابات مجلس ماه سپتامبر امسال در هلند امتحان سیاسی بزرگی برای تمام منطقه پولی یورو خواهد بود.
¨سیس ماس، رییس سابق خزانه داری کل هلند
او یکی از “معماران” ارائه پول واحد اروپایی و یکی از چهره های فعال در انعقاد پیمان ماستریخت بود که به ایجاد یورو انجامید.
یان کیس دویاگر، وزیر دارایی هلند
یان کیس دویاگر، وزیر دارایی هلند در باره بودجه ریاضتی پیشنهادی خود، به پرسش های خبرنگار یورونیوز پاسخ می دهد.