جشنواره بینالمللی موسیقی قَبَلهٔ آذربایجان ده ساله شد. مدیران هنری این جشنواره فرهاد بدلبیلی، استاد و رئیس آکادمی موسیقی باکو، و دیمیتری یابلونسکی، رهبر ارکستر و نوازندهٔ ویولونسل روستبار هستند.
به تلگرام یورونیوز فارسی بپیوندید
دیمیتری یابلونسکی به خوبی شب افتتاحیه این جشنواره را به یاد دارد. شبی که دوستداران موسیقی که معمولاً به کاونت گاردن لندن میروند یا به اجرای موسیقی در فیلارمونیک برلین گوش میدهند، در کنار اهالی قَبَله که برای اولین بار، به همراه فرزندانشان، به یک کنسرت موسیقی کلاسیک میآمدند، نشستند.
این جشنواره موسیقی که در کوههای قفقاز برگزار میشود در ابتدا منحصراً به موسیقی کلاسیک اختصاص داشت ولی به مرور سالها ژانرهای دیگری را نیز پذیرفت.
امسال گروه کوبایی «کلاسیکهای جدید سون» روی صحنه رفتند – موسیقی «سون کوبانو» یک ژانری غنی است که عناصر اسپانیایی و آفریقایی زیادی دارد. ارنستو رییس پروانزا این گروه را در سال ۱۹۹۴ در هاوانا تشکیل داد.
او میگوید:«آهنگسازان کوبایی از سبکهای موسیقی متفاوتی الهام گرفته اند.» در کوبا مثل معروفی هست که میگوید: «کافی است یک لحظه آواز سردهی تا یک آوازهخوان پدید بیاید.» گیتار اسپانیایی، پرکاشن و ترامپت را داریم که هر کدام متعلق به یک ژانر متفاوت است. کوبا مدرسه طبیعی انواع موسیقی است.»
شنوندگان محلی جشنواره و گردشگرانی که بیشتر از کشورهای عربی آمده بودند گرچه از موسیقی لاتینو لذت میبردند اما کمتر به آن واکنش نشان میدادند. خوشبختانه نسل جوان نمیتوانست در برابر ریتم موسیقی لاتینو مقاومت کند و برای رقصیدن بلند شد.
یکی از رویدادهای برجسته جشنواره، همنوازی منحصر به فرد گروه همنوازان «چندپیانو» از اسرائیل بود. آنها گاه با هشت، گاه با ده دست روی یک یا دو پیانو مینوازند.
برنامه «چند پیانو» حدود هشت سال پیش زیرنظر مدرسه موسیقی بوخمان-مِهتا آغاز شد. دانشگاه تل آویو و ارکستر فیلارمونیک اسرائیل مشترکاً این مدرسه را اداره میکنند. تنی چند از بهترین پیانیستهای جوان اسرائیل و استادشان، تومر لو، در این گروه همنوازی میکنند.
آقای لو که مدیر مدرسه موسیقی بوخمان-مهتا نیز هست میگوید: «چهاردست نوازی پیانو در قرن نوزدهم بسیار رایج و محبوب بوده است. همنوازان آن دوره کنسرتهای خانگی اجرا میکردند ولی این رسم به مرور زمان کاملاً به فراموشی سپرده شد. هدف همنوازی «چندپیانو» بازگرداندن این هنر به روی صحنه است.»
جشنواره موسیقی قَبَله همچنین محبوبترین گونه موسیقی مردمی کشور آذربایجان را نیز به نمایش گذاشت؛ «موسیقی مقامی».
صاحب پاشازاده از بهترین نوازندگان تار است. او میگوید موسیقی مقامی بسیار عرفانی، حسی و عاطفی است. این موسیقی به نوعی فلسفی است. موسیقی مقامی، که آشکارا ملهم از موسیقی سنتی ایران است، ترکیبی از شعر کهن و بدیهه سرایی است.
جشنواره موسیقی قبله امسال نیز تنی چند از بهترین خوانندگان، نوازندگان و آهنگسازان کشورهای مختلف را در آذربایجان به علاقمندان معرفی کرد.