کشورهای تولید کننده نفت از سراسر جهان برای کاهش تولید توافق کردند تا آنگونه که می گویند منجر به توازن در بازار شوند.
کشورهای تولید کننده نفت از سراسر جهان برای کاهش تولید توافق کردند تا آنگونه که می گویند منجر به توازن در بازار شوند.
این توافق سر و صدای زیادی به پا کرد زیرا اولین توافق میان کشورهای عضو اوپک و غیراوپک پس از زمانی بیش از یک دهه بود.
این توافق در دو مرحله به دست آمد: ابتدا در ۳۰ نوامبر اعضای اوپک خبری را منتشر کردند که کمتر کسی انتظارش را داشت؛ اینکه تولید نفت را کاهش می دهند. سپس مسکو هم تعهد مشابهی را پذیرفت و در ۱۰ دسامبر، روسیه در کنار دیگر کشورهای غیراوپک، مشارکتش را در این تصمیم اعلام کرد.
بیشترین کاهش تولید توسط عربستان سعودی انجام می شود که بزرگترین تولید کننده است.
در نشست اوپک اتفاق خوبی نیز برای ایران روی داد: لیبی و نیجریه از کاهش تولید معاف شدند اما ایران تنها کشوری بود که اجازه یافت تولیدش را افزایش دهد.
ایران می تواند از ژانویه سال ۲۰۱۷ میلادی تولیدش را به ۳.۷۹۷ میلیون بشکه در روز برساند که بالاتر از مقدار تولید این کشور در ماه اکتبر یعنی ۳.۶۹ میلیون بشکه در روز است.
پس از لغو تحریم های ایران، اداره اطلاعات انرژی امریکا اعلام کرد که انتظار دارد میزان تولید نفت ایران در پایان سال ۲۰۱۶ میلادی به ۳.۳ میلیون بشکه در روز و در پایان سال ۲۰۱۷ میلادی به ۳.۷ میلیون بشکه در روز برسد.
تهران در حال حاضر بیش از این میزان تولید دارد و می گوید نمی خواهد کمتر از حد مقرر شده در توافق اوپک تولید کند.
روسیه در نشست کشورهای غیراوپک نقش محوری داشت و سعی کرد به دو سال رکود قیمت نفت پایان دهد.
دومین تولید کننده نفت در جهان و بزرگترین تولید کننده غیر عضو اوپک اکنون خود را آماده می کند تا از سرعت پمپ ها بکاهد و تولید روزانه اش را ۳۰۰ هزار بشکه کاهش دهد.
این کاهش تدریجی خواهد بود. روسیه در ماه اکتبر با تولید ۱۱.۲ میلیون بشکه در روز رکورد جدیدی را در تاریخ این کشور پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی به ثبت رساند اما اکنون وزیر انرژی این کشور خبر از کاهش میزان تولید می دهد.
الکساندر نواک در روز توافق گفت: «توافقی که امروز امضا شد به دنبال کاهش نوسانات و ایجاد ثبات در بازار است و فرصتی است برای جذب سرمایه گذاریها و تضمین رشد صنعت نفت.»
صنعت نفت روسیه هم خیلی واضح نشان داد که به دنبال سرمایه گذاری ها در این بخش است.
بر اساس آخرین گزارش ها، اوپک حدود ۳۳.۶ میلیون بشکه در روز تولید دارد. قرار است این میزان تولید از ابتدای ماه ژانویه به ۳۲.۵ میلیون بشکه در روز کاهش یابد.
در ژوئن ۲۰۱۴ میلادی که قیمت هر بشکه نفت به بیش از ۱۰۰ دلار رسید، مجموع تولید کمتر از ۲۹.۷ میلیون بشکه در روز بود.
هیچکس واقعا انتظار ندارد که بهای نفت دوباره به آن سطح برسد و معامله گران بر این باورند با این تصمیم بهای هر بشکه نفت در حدود ۵۰-۶۰ دلار در روز می رسد؛ قیمت خوبی برای کمپانی شل، تولید کنندگان آمریکایی نفت.
نفت گرانتر موجب می شود آنها بر تولیداتشان بیفزایند و همین باعث بازگشت به خانه اول خواهد شد، یعنی اشباع بازار.