در قفقاز بیش از پنجاه گروه قومی و مذهب گوناگون وجود دارد. مسیحیان ارتدوکس، مسلمانان و یهودیان در این منطقه از جهان که سی تا چهل زبان مختلف در آن صحبت می شود زندگی می کنند.
مجمع جهانی گفتگوی بین فرهنگی، با همکاری یونسکو (سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی ملل متحد) و اتحاد تمدن های سازمان ملل متحد، در باکو پایتخت آذربایجان برگزار شد. رهبران مذهبی از سراسر جهان برای بحث در مورد روابط بین فرهنگ ها و اعتقادهای مذهبی مختلف در این محل گرد هم آمدند.
آلستر مک دانلد ردکلیف، کشیش کلیسای انگلستان می گوید: “وقتی به جهانی شدن و یا یکجور سازی فرهنگ جهانی می نگریم، تنش های بسیاری احساس می کنیم. این به چالش های فراوان می انجامد چون مردم آن را تهدیدی برای جوامع و هویت های محلی محسوب می کنند. این بخش بزرگی از تنش هایی است که ما تشخیص می دهیم. پس باید کشف کنیم چگونه هویت محلی خود را در این مفهوم بزرگتر حفظ کنیم.”
یورونیوز به دهکده کینالیگ رفت که در ارتفاع ۲۳۰۰ متری در سمت آذربایجانی قفقاز قرار گرفته است. مردم این دهکده به اقلیت قومی کتیت تعلق دارند. آنها به زبان کتیش که حاوی کلماتی از زبان آذری است صحبت می کنند. این دهکده منزوی نزدیک دو هزار نفر جمعیت دارد و اهالی آن مسلمان سنی هستند.
یکی از اهالی می گوید: “پاس داشتن تاریخ، فرهنگ و زبان این قوم ویژه بسیار مهم است. چون اجداد ما از شش هزار سال پیش اینجا زندگی می کنند و برای ما این یک تعهد است تا زبان و فرهنگ را نگه داریم. این برای کشور ما نیز مهم است چون بخشی از فرهنگ آن است. همچنین برای نشان دادن به جهانیان که اقلیتی به این کوچکی هنوز اینجا زندگی می کند.”
کینالیگ در منطقه کوبا در شمال آذربایجان قرار گرفته است.
کیرمیزی کاسابا (کسبه قرمز) در شهر کوبا در آنسوی رودخانه است. اینجا منطقه قدیمی یهودیان شهر است. اهالی با نام داغ یهودی شناخته شده اند که به معنی یهودیان کوهستان است. زبان آنها ترکیبی از هفتاد درصد زبان فارسی، یهودی و ترکی است.
ایرانیان، اجداد این یهودیان را در سال پانصد قبل از میلاد مسیح از بابل به این کوهستان ها کوچاندند. آنها از سال ۱۷۳۰ میلادی در شهر مستقر شده اند.
الازار نیسیموف، می گوید: “در هر حال مناقشه ها موقتی است. ما شاخه های یک ریشه ایم. ما شاخه های یک درخت واحدیم. هم یهودیان و هم مسلمانان این را درک می کنند.”
جامعه محلی یهودیان اغلب برای گفتگو در مورد مشکلات و روابط با دیگر اقوام دور هم جمع می شود.
بوریس سیماندویف، رهبر جامعه یهودیان هشتاد سال دارد و همواره با رهبر جامعه مسلمانان دیدار و گفتگو می کند، به ویژه با امام مسجد محلی، حاجی نایب. ولی اعضای دو جامعه یهودی و مسلمان هرگز با هم رفت و آمد نمی کنند.
حاجی نایب می گوید: “از سال ۱۹۹۵ امام اینجا هستم و از آن موقع سعی کردم روابط و همکاری با رهبر جامعه یهودی را بهبود ببخشم.”
بوریس سیماندویف، رهبر جامعه یهودیان می گوید: “اینجا ازدواج بین یهودیان و مسلمانان نادر است و درصد بسیار ناچیزی را تشکیل می دهد. با اینحال تعداد کمی ازدواج مختلط وجود دارد.”
مجمع گفتگوی بین فرهنگی خواستار ارسال این پیام است که با وجود اینکه مناقشه های متعددی وجود دارد، تحمل و اغماض امکان پذیر است. مناقشه های قومی حل نشده ای که به ویژه در قفقاز باعث ناآرامی و کشتار هزاران نفر شده است.
این مجمع همچنین ارائه یک دستور کار جهانی در مورد “گفتگوی بین تمدن ها” که در سال ۲۰۰۱ میلادی توسط سازمان ملل اتخاذ شد را بعهده گرفت.